Nostalģija, cieņa pret vēsturi vai milzu entuziasms un aizrautība - visi šie iemesli der, ja runājam par transportlīdzkļu muzejiem visā pasaulē. Parasti tie nevar sūdzēties arī par apmeklētāju trūkumu. Tūrismagids.lv piedāvā ieskatu pasaules interesantākajos motormuzejos trīs publikāciju sērijā, kas tiks publicēta pirmdienās. Šoreiz par Padomju transporta mantojumu.

Maskavas retro auto muzejs

Muzejs atklāts 2003. gadā, un pašlaik tajā atrodami vairāk nekā 260 spēkrati. Lielu daļu ekspozīcijas veido vecās padomju laiku mašīnas – daudzi no tām jau kļuvuši īsti kolekciju retumi. Muzejā ir gan "pašmāju" ražojuma mašīnas, gan importa. 

Apskatāmas gan mašīnas, gan traktori, tāpat arī busi, velosipēdi un motocikli, kā arī to aksesuāri un citi piederumi. TIr arī smagās mašīnas GAZ, ZIL un citas. Interesanti kolekcijas eksemplāri ir no Kremļa autoparka, kas savulaik izmantoti PSRS vareno vajadzībām. 

Muzejs izvietots trīs ēkās. Ieejas biļete tajā maksā 200 rubļus jeb aptuveni četrus eiro.
www.mzndr.net

Tanki Kubinkā

Kubinkas bruņutehnikas muzejs Krievijā ir viens no lielākajiem pasaules muzejiem, kurā var apskatīt visdažādāko periodu un veidu bruņutehniku. Muzejs atrodas Krievijā, Kubinkas pilsētas apkaimē, armijas bāzes teritorijā. Atrašanos muzejā kontrolē un uzrauga Krievijas Federācijas bruņoto spēku darbinieki, bet fotografēšana un filmēšana ārpus muzeja telpām ir stingri aizliegta.
Muzeja darbinieki ne tikai apkalpo apmeklētājus, bet arī restaurē eksponātus. Daudzi no muzeja eksponātiem ir darba kārtībā un piedalās militārās vēstures šovos. 

Ekspozīcijā ir atrodams ļoti liels skaits dažādu periodu un valstu tanku, bruņumašīnu u.c. militārās tehnikas eksponātu. Muzejā atrodami gan sērijveida modeļa, gan unikāli bruņutehnikas prototipi.

Brīvdabas auto muzejs

Dažu stundu brauciena attālumā no Maskavas, Tulas apgabalā atrodas viens no īpatnējākajiem padomju auto muzejiem. Tā ir milzīga privātkolekcija, kas izvietota lauka vidū un līdz tai aizkļūt nebūt nav viegli. Tomēr tie, kas redzējuši šīs vairāk nekā 300 padomju laikā ražotās mašīnas vienuviet, teic, ka tas bijis visu grūtību vērts. 

Kolekcija pieder Mihaelam Krasiņecam, kurš kādreiz strādājis par Moskvič (Москвич) mašīnu izmēģinātāju. Iespējams, tieši viņa stāsti ir galvenā muzeja vērtība, jo pirmajā brīdī šis lauks ar rūsējošām mašīnām vairāk atgādina "šrotu" nekā īstu muzeju.

Sibīrijas dzelzceļa muzejs

Mūsdienās Krievijā ir četri brīvdabas vilcienu muzeji: Maskavā, Sanktpēterburgā, Rostovā pie Donas un Novosibirskā. Atšķirībā no citiem Krievijas vilcienu muzejiem, un daudziem citiem vilcienu muzejiem visā pasaulē, Novosibirskas muzeja kolekcijā ir ne tikai lokomotīves, bet arī kravas un vieglās automašīnas, pasažieru vagoni, dzelzceļa darbu transportlīdzekļi, piemēram, sniega šķūres, remontdarbu mašīnas un citi. 

Muzejs tika atvērts 2000. gada 3.augustā. Tas atrodas pie Seyatel dzelzceļa stacijas, kur pastāvīgi kursē vilcieni, kas liek muzejam it kā atdzīvoties. Starp citu, visi eksponāti kolekcijā ir labā stāvoklī, un tie faktiski tiek izmantoti katru gadu maijā, lai pieminētu uzvaru pār nacismu, kad "Uzvaras vilciens" pilnīgi nokomplektētā sastāvā ar autentisku Otrā pasaules kara lokomotīvi un vagoniem, kuros ir pat operāciju vagoni, kuros ārstēti smagi ievainotie kareivji, patriotiskām dziesmām skanot, dodas izbraucienā.

Viens no vecākajiem eksponātiem ir no 1898. gada. Tas ir cara bruņām klātais dzelzceļa vagons. Ir arī daži vagoni un vilcieni no sākuma 20.gadsimtā. To interjers ir brīnišķīgi grezns: griesti ir pārklāti ar zīdu, bet grīdas sedz paklāji.

Spēkrati tepat Latvijā

Biķernieku kompleksās sporta bāzes administrācijas ēkā, S. Eizenšteina ielā 4, Rīgā, apskatāmi kādreiz motoru sportā izmantoti spēkrati - formulas, automobiļi, kā arī motocikli. Turpat līdzās atrodas arī Motormuzejs, kas gan līdz 2015. gada pavasarim ir slēgts, jo tajā notiek renovācijas darbi. Pēc tam atkal varēšot apskatīt plašo auto kolekciju pavisam jaunās un modernās telpās.

Savukārt muzeja ekspozīcijas filiālē Bauskā apskatāma liela seno spēkratu daudzveidība. Ekspozīcijas zālē ir izvietoti vieglie auto, ar kādiem pilsētnieki devās izbraukumos pagājušā gadsimta 30. gados un pēckara laikā, turpat ir arī lauksaimniecības tehnika no dažādām vietām un laikiem. 

Ogrē kopš jūlija interesenti Druvas ielā var aplūkot Jāņa Buka izloloto padomju braucamrīku kolekciju "Tehnika no pagātnes". Pašlaik Jāņa kolekcijā ir 33 padomju laika auto. To papildina tolaik ražoti motocikli, motorolleri, spēļu kājminamās automašīnas. Milzīgajā angārā tāpat izvietots benzīntanks un ir gāzēto dzērienu aparāti. Kolekcijā turklāt ir 10 auto, kuriem piešķirts "Vēsturiskā spēkrata" sertifikāts.

Savukārt kara tehnikas cienītājiem jādodas uz Mori, kur apskatām Padomju armijas tanks T-34 un militārā tehnikas brīvdabas ekspozīcija.

Arī netālu no Daugavpils, skaistajā Sventes muižā, apskatāms tanku muzejs - ekspozīcijā ir Otrā pasaules kara tanki, bruņumašīnas, militārie transporta līdzekļi. Šī padomju armijas militāra tehnika ir restaurēta un dažus eksponātus iespējams pat iedarbināt. 

Kaimiņiem - plašas padomju transportlīdzekļu kolekcijas

Tallinas Auto muzeja ekspozīcijā ir 50 vēsturiski transporta līdzekļi, vecākie no tiem ir saglabājušies no 1931. gada. Ekspozīcijā var atrast gan Padomju laikmeta, gan arī pazīstamu starptautisku zīmolu automašīnas. Vairāk informācijas: www.automuuseum.ee

Tāpat vecos transportlīdzekļus iespējams apskatīt vasarā, Lēnes apriņķī Virtsu muižas bijušajā ēkā, pa ceļam uz Sāremā. Apskatei tiek piedāvāti unikāli zirgu rati, velosipēdi un automašīnas, kas pārstāv transportlīdzekļu vēsturi vairāk nekā divu gadsimtu garumā tā, ka uz katriem 10 gadiem muzejā ir apskatāms vismaz viens eksponāts. Visi eksponāti ir no Valerija Kirsa privātās kolekcijas.

Savukārt Lietuvas galvaspilsētā Viļņā 2008. gadā tika atvērts Vitauta lielā kara muzejs, kurā apskatāmi visdažādākie kara transporta līdzkļi - mašīnas, motocikli, kuģi un bruņu mašīnas, kuri ražoti kopš 1969. gada.

Vladivastokas muzejs

Vladivostokā atrodas Autobūves tehnikas un vēstures muzejs. To izveidojuši antīko auto entuziasti un tajā apskatāmi no 1920. – 1970. gadam ražoti autombīļi un motocikli. 

Muzejs sastāv no sešām zālēm - aptuveni tūkstoš kvadrātmetru platībā. Turklāt daži eksponāti atrodas arī zem klajas debess. Interesanta ir, tā sauktā, "Lielā Tēvijas kara" transportlīdzekļu kolekcija.

Muzeja veidotāji lepojas ar to, ka viņi bijuši pirmie Krievijā, kuri spējuši salikt kopā pilnu leģendārās padomju M-1 automašīnu kolekciju, kuras ražotas pirmskara gados. Kolekcija sastāv no četriem transportlīdzekļiem: GAZ-M1 - auto ražots 1936. gadā un ar to pārvietojās čekas darbinieki; oriģināls GAZ-M-415 – vienīgais, kas saglabājies pēc Otrā pasaules kara; un bruņumašīnas BA-20 un GAZ-M-11-733. 

Tāpat muzejā apskatāmas vēl dažādas interesantas mašīnas arī no rietumvalstīm.

"Motormuzeji pasaulē" 2. daļu par Amerikas interesantākajām autoekspozīcijām lasiet nākampirmdien, 6. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!