Šonedēļ Igaunijas galvaspilsētā Tallinā sākas modes nedēļa, kas ir lielākais modes pasākums mūsu ziemeļu kaimiņvalstī. Ja esat nolēmuši turp doties, Tūrismagids.lv sagatavojis ieteikumus, kādus vēl ar modi saistītus objektus un pasākumus apmeklēt Tallinā.

Pagājušās godības modes izstāde 'KUMU'


KUMU mākslas muzejā oktobra sākumā atklāta latviešu skatītājiem un modes mīļotājiem labi pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas Art Deco modes izstāde.
Šajā izstādē apskatāmi tērpi un aksesuāri no dekādes, kas sekoja Pirmajam pasaules karam. Muzejā izstādīti vairāk nekā 80 grezni un vienkārši tērpi, kā arī vairāk nekā 200 aksesuāri, tāpat arī fotogrāfijas un gleznas, kas ilustrē pēckara laika straujo modes attīstību Eiropā, kad dominēja Art Deco stils.

Galvenās tā laika modes izmaiņas izpaudās sieviešu tērpu garumos vai, pareizāk sakot, tie kļuva krietni īsāki nekā iepriekš. Dominēja plati, īsi tērpi, ko papildināja krāšņi aksesuāri – jostas, kažokādas, krelles un rokas somiņas. Izstādē neizpaliek arī smalkas pūdernīcas un cigarešu iemuši. 

Aleksandrs Vasiļjevs sarakstījis vairāk nekā 40 grāmatas par modi un tās vēsturi, kas izdotas dažādās valodās un pēc kurām uzņemtas dokumentālas filmas. Viņa kolekcijas tērpi un aksesuāri tikuši izstādīti Parīzē, Sidnejā, Honkongā, Stambulā, Tokijā, Maskavā, Rīgā un citur.

Izstādi Igaunijas galvenajā mākslas muzejā KUMU var apskatīt līdz 18. janvārim. Vairāk informācijas: kumu.ee

Modes nami un veikaliņi Tallinā

Igauņu dizaineru darbi ir interesanti un atšķiras ar nacionālu un ziemeļniecisku pieskaņu. Bieži tajos tiek izmantoti dabīgi materiāli un tautiskie raksti, kā arī krāsas, kas raksturīgas kaimiņzemei. Tāpat Igaunijas galvaspilsētā atrodami interesanti darinājumi no vilnas un lina. 

Tomēr Tallinā netrūkst arī smalku modes veikaliņu un salonu. Piemēram, "Gowri Style House", kas ir ģimenes uzņēmums un orientējas uz vīriešu drēbēm. Zīmola apģērbos apvienots britu klasiskais stils ar drosmīgām krāsām. Savukārt "Kristiina Viirpalu" modes veikals piedāvā brīnišķīgas kleitas un kostīmus, kas šūti no dabīgiem materiāliem. Veikala saimniece Kristīna Virpalu ir dizainere trešajā paaudzē un viena no cilvēkiem, kas stāv aiz preču zīmes IIDA, kura ražo apģērbu no igauņu tekstilmateriāliem. 

Interesants ir arī zīmols "Reet Aus". Tā autore Rīta Ausa sāka karjeru kā filmu un teātra kostīmu māksliniece, turklāt vēl joprojām ik pa laikam rada tērpus kādam skatuves projektam. Pašlaik gan viņa labāk pazīstama kā atzīta ekoloģiskas un dabai draudzīgas modes radītāja - piemēram, viņas salonā nopērkami no audumu atgriezumiem šūtii tērpi. Viņas modes studija atrodama vecpilsētā, Müürivahe 19. Dabai un videi draudzīgus tērpus var nopirkt arī mo zīmola "ReUse Republic", kur jaunie un topošie dizaineri no dažādiem pārpalikumiem un otrreizējās pārstrādes produktiem rada jaunus tērpus, ko pēc tam var iegādāties "ReUse" republikas tirdziņos.

Tallinas modes nedēļa

Tallinn Fashion Week ir lielākais Igaunijas modes pasākums, un šogad tas notiek no 23. līdz 26. oktobrim. Tajā piedalīsies 35 modes mākslinieki. Paredzētas gan modes skates, gan radošās darbnīcas un semināri.

Šajās dienās katru vakaru plkst. 18.00 sāksies modes skates. Tās notiks Salme kultūras nama, kurš vizuāli ļoti atgādina Rīgas VEF kultūras pili, divās zālēs.

Biļetes uz šo pasākumu vēl iespējams iegādāties. Vairāk informācijas: www.estonianfashion.eu

Telliskivi radošā pilsētiņa

Kādreizējā rūpniecības kompleksā izvietotā Telliskivi jeb Ķieģeļa radošā pilsētiņa ir moderna un aktīva vide, kas radīta radošo izpausmju attīstības veicināšanai. No vienpadsmit ēkām sastāvošajā pilsētiņā darbojas dažādi ateljē, studijas, izstāžu telpas (SooSoo galerija), jauka ēstuve F-hoone un utenis. Radošās pilsētiņas mērķis ir veidot patstāvīgi funkcionējošu vienotu vidi.

Kopš šī gada rudens tur atklāts arī teātris. Šī ir viena no modernākajām un jauniešu iecienītākajām vietām Tallinā. 

Radošajā kvartālā ik nedēļu notiek dažādi interesanti pasākumi – tirdziņi, dejas izrādes, koncerti un ballītes. 

Vairāk informācijas: telliskivi.eu

Lielpilsētu elpa Tallinā

Tallinā atrodamas arī vēsmas no pasaules lielpilsētām, kur mode un stils ieturēti jau gadu desmitiem. Arī šeit piedāvājam dažus šādus pasaules gabaliņus, kur ieturēt maltīti un baudīt kādu dzērienu. 

Gabaliņš no Ņujorkas atrodams pašā Tallinas centrā – restorāns New York, New York. Tur iespējamas gan ātras biznesa pusdienas, gan elegantas vakariņas - plaša ēdienu izvēle neatstās vienaldzīgu. Tāpat pieejama bagātīga vīnu izvēle, iespējams, labākos kokteiļus pilsētā. 

Kāpēc gan nenosvinēt sausā likuma beigas ASV 1933. gadā un šimgadam par godu nenosaukt bāru Tallinā? Droši vien tā nodomāja arī Chicago 1933 (attēlā) saimnieki, izvēloties nosaukumu savam restorānam. Tas gan patiesībā ir elegants iestādījums ar pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu stilā ieturētu dizainu. Tur spēlē dzīvā mūzika - elegantu džezu un svingu. Šai vietai ir arī lielākā un ērtākā cigāru istaba džentelmeņiem Tallinā.

Ja vēlaties izklaidēties, tad jādodas uz “Bermuda trīsstūri” (tā to mēdz dēvēt vietējie) starp Suur-Karja un Väike-Karja ielām, kur ir labākā pilsētas naktsdzīve – klubi, bāri un kafejnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!