Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 21. novembrī, no pulksten 14 līdz pat tumsai Cēsīs, Zinātnes centrā Z(in)OO, pēc ilgas darbības ārzemēs iebrauks kādreiz Latvijā lielu popularitāti guvusī, Eiropā vienīgā mobilā observatorija, informē Z(in)oo projektu vadītājs Emīls Lukjanskis. Šoreiz observatorija būšot citā izskatā, ar jaunu pieredzi, jaudīgāku aprīkojumu un daudzpusīgu piedāvājumu.

Pasākuma laikā dalībniekiem būs iespēja vērot dažādus interesantus fizikas eksperimentus, kurus demonstrēs mobilās observatorijas pārstāvis Aivis Meijers. Iestājoties tumsai, visi interesenti tiks aicināti ārā. Ar jaudīgiem teleskopiem būs iespēja ieraudzīt miljoniem gaismas gadu tālas galaktikas, milzīgas zvaigžņu kopas, gāzu miglājus, dubultzvaigznes, Saturna gredzenus, Jupitera mākoņus un, protams, Mēness krāterus tuvplānā. Astronomisko prezentāciju pavadīs aizraujoša informācija un pārsteidzoši fakti. Tas būšot ceļojums ne tikai uz tālākajiem Visuma nostūriem, bet arī ceļojums uz tālu pagātni, kas padarīs pasākumu neaizmirstamu.

Foto: Publicitātes foto

Mobilā observatorija kā vienīgais Eiropā un viens no nedaudzajiem šāda veida objektiem pasaulē tika izveidota 2005. gadā ar mērķi popularizēt astronomiju un fiziku. Tajā tika ievietota tolaik modernākā (optiskā) astronomiskā tehnika visā Baltijā. Piedāvājums arī tad tika papildināts ar vizuālām lekcijām par astronomiju un paštaisītiem, unikāliem fizikas eksperimentiem, kas joprojām tiek uzlaboti un papildināti. Observatorija savus pakalpojumus piedāvā skolām, uzņēmumiem, privātiem pasākumiem.

2002. gada rudenī tika nodibināts Astronomijas attīstības fonds (AAF). 2004. gadā ar tā atbalstu tapa mācību observatorija Valmieras Valsts ģimnāzijā un vēlāk tika izveidoti arī daži citi projekti, tai skaitā observatorija Kanāriju salās. Tagad AAF ir pazīstams ar vārdu "Stargate observatories" un tajā darbojas dažādu tautību personāls.

Vairāk informācijas par Z(in)oo centru meklējiet mājaslapā: www.zinoo.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!