Tā joprojām ir lielākā viesnīca pasaulē - šajā nacistiem celtajā hotelī jūras krastā viesiem bija paredzēti 10000 numuru! Viesnīca ar nosaukumu "Prora" atrodas Vācijai piederošajā Rīgenes salā. Vairāk nekā 70 gadus pēc tās uzbūvēšanas, viesnīca joprojām stāv tukša.

"Prora" - ir milzīgs viesnīcu komplekss, kas tika uzcelts laikā no 1936. līdz 1939. gadam nacistu programmas "Spēks caur prieku" ("Kraft durch Freude") ietvaros. Tas ir spilgts Trešā Reiha arhitektūras paraugs. Saskaņā ar Trešā Reiha līderu ieceri - viesnīcu bija iecerēts piepildīt ar Vācijas darba ļaudīm, kas šeit atpūstos savās brīvdienās. Turklāt "Prora" tika uzskatīta par lielisku vietu nacistu propagandas paušanai.

Vietējie salas iedzīvotāji sauc šo būvi par "kolosu" tās monumentālās struktūras dēļ. Viesnīca sastāv no astoņām identiskām ēkām, kas stiepjas 4,5 kilometru garumā un atrodas tikai 150 metru attālumā no jūras. Viesnīcas būvniecībā trīs gadus bija nodarbināti  9000 cilvēku. Vispār te bija plānots uzbūvēt četrus identiskus kūrortus, katru ar savu viesnīcu kompleksu, kinoteātri, izklaidēm, baseiniem un piestātnēm kruīza kuģiem.

Hitlera plāni attiecībā uz "Prora" bija ļoti ambiciozi - viņš vēlējās, lai šis kūrortu komplekss būtu "pats lielākais un jaudīgākais kāds jebkad tapis uzbūvēts". Tūkstošiem gultu, visi numuri ar skatu uz jūru (gaitenis un palīgtelpas atrodas pretējā pusē). Katrs numurs te ir  5 x 2,5 metrus liels, tajos paredzētas divas gultas, skapis un izlietne - tāda bija iecerēta nākotnes viesnīca. Kopējās tualetes, dušas un deju zāles atradās katrā stāvā. Viesnīcas centrālo masīvo ēku kara gadījumā varēja viegli pārvērst militārā hospitālī.

Tomēr vēl pirms "Prora" bija pilnībā pabeigta, sākās karš un Hitlera prioritātes būtiski mainījās. Celtnieki tika aizsaukti militāro rūpnīcu celtniecības darbos. Nepabeigtās ēkas kara laikā izmantoja  Hamburgas iedzīvotāji, kas ieradās te, lai patvertos no bombardēšanas. Vēlāk te atrada vietu bēgļi un Luftwaffe atbalsta personāls.

Pēc Vācijas apvienošanās 1990.gadā, viesnīcu daļēji izmantoja Militāri tehniskā skola, vēlāk arī bēgļi no Balkāniem.

2011.gadā viens viesnīcas bloks tika atjaunota un pārvērsts par jauniešu viesnīcu ar 400 vietām. Tomēr komplekss varētu sākt darboties pilnībā  - ir plāns nākotnē pilnībā atjaunot šo milzīgo viesnīcu, pārvēršot to par modernu kūrortu ar 300 vietām, tenisa kortiem, peldbaseinu un iepirkšanās centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!