Foto: Vida Press

Ziemassvētki un sniegs ir jēdzieni, kas sader kā cimds ar roku. Šogad gan cimdi nav nepieciešami, jo Ziemassvētku laiks Latvijā ir zaļš kā Lieldienas. Lai nedaudz vairotu svētku noskaņu, piedāvājam ieskatīties pasaules labākajās sniega un ledus viesnīcās, kur var patverties tie, kam saule un zaļa zāle līdz kaklam un gribas baudīt ledus stindzinoši mirdzošo skaistumu.

Un, ja vēl debesīs brīnumainu gaismas šovu uzbur ziemeļblāzma – ziemas sajūtas šajās celtnēs ir neaprakstāmas!

Topu izveidojuši The Daily Mail ceļojumu eksperti.

'Alpeniglu Hotel' Hohbriksenā, Austrijā

Foto: Publicitātes foto


"Alpeniglu Hotel" Hohbriksenā, Austrijā

Lai arī Latvijā šogad sniega nav, Ziemassvētku sajūtas pavisam vienkārši var gūt, dodoties uz Austrijas Alpiem. Briksentāles ielejā, pie Hohbriksenes kalnu stacijas, atrodas Alpu iglu ciems.

Eskimosu tradicionālās mājiņas arī šeit būvētas tikai no sniega un ledus un lieliski iederas kopējā ainavā. Tās ikviens var noīrēt jaukām brīvdienām.

Foto: Publicitātes foto

Iglu ciemā ir gan restorāns, gan baznīca no ledus, protams, arī bārs, kurā bārmenim ledus nekad netrūkst, kā arī izstāžu centrs, kur apskatāmas lieliskas skulptūras. Kā jau būsiet uzminējuši, arī tās ir no ledus.

Ziemas kūrorts Kakslauttanen, Somijā

Foto: Vida Press

Ziemas kūrorts Kakslauttanen, Somijā

Somijā, Lapzemē, iespējams pārnakšņot īstā ziemas pasaku valstībā - vienā no romantiskākajām un interesantākajām ziemas viesnīcām, kuras numuriņi iekārtoti stikla iglās, tāpēc, ja paveicas, tajā var vērot ziemeļblāzmu, pat neizkāpjot no gultas.

Protams, ja atpūtnieki ierodas lūkoties ziemeļblāzmu, pats svarīgākais ir labs skatupunkts. Viesnīcā Kakslauttanen Arctic Resort kāvus iespējams baudīt ļoti komfortabli. Šī luksusa viesnīca piedāvā atpūtu īpaša dizaina iglās, kas veidotas vai nu no sniega, kā tās ierasts celt eskimosiem, vai stikla. Katrā iglā ir gultas diviem vai četriem cilvēkiem un vannas istaba. Tāpat viesnīcā ir arī mājīgs restorāns, kā arī trīs saunas, no kurām viena ir pasaules lielākā sauna un tajā vienlaikus var pērties pat 100 cilvēki, bet pēc tam ielēkt tuvējās upes āliņģī, kuru, ja tas aizsalis, ik pēc neilga laika izzāģē no jauna.

Jāpiebilst, ka Somijas ziemeļos sniega jau pašlaik netrūkst, un ziemas laikā tā kļūs tikai vairāk.

Diviem cilvēkiem nakšņošana stikla iglā izmaksā aptuveni 500 eiro. Cenā iekļautas arī brokastis un vakariņas. Viesnīcā ir 20 stikla iglas.

Viesnīca piedāvā arī naktsmājas Santa Klausa mītnē un citus ziemeļnieciskus priekus, piemēram, ekskursijas ziemeļbriežu pajūgā, ar sniega motocikliem vai suņiem. Tāpat pieejamas arī zemledus makšķerēšanas tūres.

Viesnīcā ir arī mirdzoši balta ledus kapela, kurā iespējams salaulāties. Kapelā viss veidots no ledus – altāris, krēsli, sienas un arī rotājumi. Tāpat jaunlaulātajiem piedāvā izbraucienu ziemeļbriežu kamanās ar zvārgulīšiem.

Kakslauttanen Arctic Resort ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts jau 1973. gadā kā neliela kafejnīca un naktsmītne, bet nu tas kļuvis par vienu no pazīstamākajiem Somijas tūrisma uzņēmumiem.


Iglu ciems Šveicē



Iglu ciems Šveicē

Katru ziemu šī viesnīca dzimst no sniega. Iglu ciemā jeb Iglu-Dorf pieejamas gan istabiņas sniega celtnēs, gan romantiski apartamenti un pat burbuļvannas zem klajas debess, ko ieskauj sniegoti kalni.

Viesnīcu ik gadu būvē no jauna un šajā būvniecībā tiek izmantotas aptuveni 3000 tonnas sniega no sešām dažādām vietām Alpos un Pirenejos.

Iglas atrodas brīnišķīgā vieta Bernes augstienē, ko ieskauj aptuveni 2700 metrus augsti kalni. Iglu sienas klāj pasaulslavenu mākslinieku darbi, bet sveču gaismas ledus un sniega numuriņus padara īpaši romantiskus.

Viesiem pieejama atpūta saunā. Bet rīts sveic ar bagātīgām brokastīm – kruasāniem, omletēm, sieru, lielu skaitu dažādu uzkodu un, protams, gardu kafiju.

Viesnīca darbojas no Ziemassvētkiem līdz pat aprīlim. Katrā viesnīcas "ciemā" tiek izmitināti līdz 38 viesi, ko izgulda siltos guļammaisos un biezās aitādās. Šādi varot labi un ērti gulēt pat, ja ārā ir mīnus 40 grādi pēc Celsija.

Vienas standarta iglas cena Iglu ciemā ir 119 eiro par nakti.

Jukkasjarvi Ledus viesnīca Zviedrijā


Jukkasjarvi Ledus viesnīca Zviedrijā

Šogad jau 26. reizi atklāta slavenā Zviedrijas ledus viesnīca ar visai ekstravagantiem elementiem. Piemēram, milzīgu ledus ziloni istabiņā vai 20. gadsimta 70. gadu iedvesmota Mīlas kapsulu. Tur ir arī istaba, kuras interjerā redzami elementi no Krievijas cara laika teātra un pat lāsteku pilna ala.

Viesnīcā no milzīga daudzuma sniega un ledus izveidoti 19 tematiski numuriņi, kuriem katram ir individuāla apkure. Viesnīcā ir arī trausla ledus baznīca un bārs.

Tā atrodas Jukasjarvi (Jukkasjärvi), mazā pilsētiņā Zviedrijas ziemeļos, kurā ir tikai 1100 iedzīvotāji un gandrīz tikpat daudz – 1000 – suņu, teikts viesnīcas mājaslapā.

Katru gadu tieši šī viesnīca pievilina apvidum visvairāk tūristu, jo to sezonas laikā apmeklē aptuveni 50 tūkstoši tūristu no visas pasaules, kas vēlas izbaudīt sajūtas, ko sniedz nakšņošana ledus gultā mīnus astoņu grādu temperatūrā.

Jāpiebilst, ka pirms 26 gadiem viss sākās ar tikai 45 kvadrātmetrus lielu sniega un ledus iglu, bet gadu gaitā viesnīca kļuvusi par ko līdzīgu ledus pasaulei vai pilsētai. Tajā ir gan restorāns, gan kapela, gan lielāki un mazāki numuriņi un vēl daudz kas cits.

Interesanti, ka šī ledus viesnīca un tās struktūras ir aizsargātas ar Zviedrijas autortiesību likumu, kā arī tā ir atzīta par mākslas darbu un uz to attiecas visi ar mākslas darbu aizsardzību saistītie likumi Zviedrijā.

Iglu festivāls Japānā

Foto: Shutterstock

Kamakura festivāls Japānā

Ja gribas izbaudīt iglas, varbūt tajās nedaudz uzturēties, bet, objektīvi izvērtējot savu aukstumizturību, nevēlaties šādā sniega "klucī" pavadīt visu nakti, īstā vieta būs kāds neparasts festivāls Japānā.

Kamakura jeb Iglu festivāls Japānā ir ar 400 gadu senām tradīcijām. To svin Jokote (Yokote) pilsētā 15. un 16. februārī, dažādās pilsētas vietās uzbūvējot vairāk nekā 100 iglām līdzīgus namiņus no sniega. Apaļīgās sniega būves izgaismo sveces. Kamakura iekšpusē ir altāris, kas veidots, lai godinātu ūdens garus un dievības, kam cilvēki lūdz tīru ūdeni. Svētku vakarā bērni aicina sanākušajos savās kamakuras un piedāvā tradicionālos labumus - siltas rīsu kūciņas un rīsu karstvīnu ar zemu alkohola daudzumu vai pat bezalkoholisku. Pateicībā par šiem labumiem ļaudis ziedo dieviem.

Sniega celtnes izvietotas gar Jokotes upi no pilsētas stacijas līdz pilij.

Vairāk informācijas: Japan-guide.com

Ledus viesnīca Kvebekā, Kanādā



Ledus viesnīca Kvebekā, Kanādā

Viesus, kas ierodas šajā viesnīcā, uzņem vēsi. Bet tas jau bija gaidāms, ja ierodaties ēkā, kas pilnībā celta no sniega.

Maģiskai ledus pilij līdzīgā viesnīca ik gadu tiek celta no jauna, un katru gadu tai ir cita tēma, kuras radīšanai tiek izmantoti simtiem tūkstoši tonnu ledus un sniega.

Viesnīcā ir 44 istabas un apartamenti. Tajā ir arī liels ledus un sniega slidkalniņš un kāzu kapela no ledus.

Ik gadu šī ledus viesnīca gaida viesus no janvāra līdz martam un numuriņi tajā jārezervē jau labu laiku iepriekš.

Sorrisniva ledus viesnīca Altā, Norvēģijā

Foto: Publicitātes foto

Sorrisniva ledus viesnīca Altā, Norvēģijā

Ledus viesnīca Norvēģijas ziemeļos, Altā, ir īstā vieta, kurp doties saules nogurdinātajiem. Tā ir viena no vecākajām ledus viesnīcām pasaulē, bet tas ir visai relatīvi, jo to ik gadu ceļ no jauna, jo arī Norvēģijas izcilais ledus nav "imūns" pret siltajiem saules stariem.

Katrs numuriņš ir aprīkots ar diviem guļammaisiem un ziemeļbrieža ādu, bet temperatūra tajos reti kad ir augstāka par mīnus pieciem grādiem un nav piemērota salīgajiem.

Foto: Publicitātes foto

Viesnīca piedāvā arī dažādas ziemīgas izklaides – bļitkošanu, izbraukumus haskiju pajūgos vai ar sniega motocikliem, ziemeļblāzmas vērošanu un citus.

Viesus cienā ar skandināvu iecienītajiem ēdieniem, tur pieejamas arī saunas, kur sasildīt nosalušās miesas, un karstā ūdens kubli zem klajas debess.

Foto: Publicitātes foto

Kirkenesas sniega viesnīca Norvēģijā


Kirkenesas sniega viesnīca Norvēģijā

Šī ir vēl viena fantastiska sniega viesnīca Norvēģijā, kas celta no sniega un ledus, ko iegūst no aizsalušajiem fjordiem. Sienas tai ir nepilnus divus metrus biezas, tādēļ iekšā iespējams saglabāt konstantu temperatūru – aptuveni mīnus piecus grādus.

Katra istaba iekārtota citādi, un tām ir dažāda tematika. Viesnīcā ir arī satriecoši skaists ledus bārs, kur var atpūsties pēc tam, kad restorānā ieturēta garda, karsta maltīte. Interesanti, ka tur tiek pasniegti tikai alkoholiski atspirdzinājumi, jo jebkas bez alkohola ātri vien pārvērtos par ledus kluci. Protams, arī glāzes, krēsli, galdi un viss cits ir veidots no materiāla, kura te netrūkst – ledus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!