Foto: AP/Scanpix
Apgādā "Kontinents" iznāks Pulicera prēmijas laureāta Adama Džonsona pasaulslavenais romāns "Bāreņu pavēlnieka dēls". Šī grāmata ir aizraujošs literārais atklājums, episks vēstījums par jauna vīrieša ceļojumu cauri ledusaukstiem ūdeņiem, tumšiem tuneļiem un spokainiem spiegu kambariem visnoslēpumainākajā diktatūrā pasaulē – Ziemeļkorejā.

Romāns nepilna gada laikā iekarojis pasaules lasītāju uzmanību. Tas apraksta valsti, kurā vēl arvien gatavojas sagaidīt komunismu.

Romāns par dzīvi Ziemeļkorejā ir satraucošs, aizraujošs un bīstams piedzīvojums kopā ar bāreņu patversmes audzēkni Paku Čundo, zēnu, kura īstais tēvs ir šīs dzīvā darbaspēka nometnes vadītājs.

Pieaudzis Paks Čundo pa tikai Ziemeļkorejā saprotamiem hierarhijas pakāpieniem ir nonācis līdz Kima Čenira labākā drauga - komandiera Ga - titulam. Tagad viņš ir ieguvis vairāk, nekā jebkad uzdrīkstējies sapņot, bet arī ko zaudēt viņam tagad ir neizmērojami daudz...

Adama Džonsona vizīte Ziemeļkorejā pamudinājusi uzrakstīt par šo valsti, kurā cilvēki, autora vārdiem runājot, "ir baidījušies pacelt acis, lai paskatītos uz augumā lielo ārzemnieku (autoru), jo tādējādi izceltos no pūļa un riskētu iekulties nepatikšanās".

Romāns jau 2013. gadā ierindojās visu lielāko pasaules mediju "Gada grāmata" kategorijā. Adams Džonsons 2013. gada 15. aprīlī saņēmis Pulicera prēmiju daiļliteratūrā un Vaitinga Rakstnieku balvu. Par šo grāmatu viņš saņēmis arī 2013. gada Deitonas Literāro Miera balvu. Par gada grāmatu šo romānu atzinuši lielākie pasaules mediji, informē "Kontinents" pārstāvji.

Vai režīms aiz dzelzs priekškara ir ilgtspējīgs? Cik tālu esam aizgājuši savā brīvībā no nesenā PSRS režīma? Vai ir reāli iespējama sabiedriskā iekārta – komunisms? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklēsim prezentācijā – diskusijā "Personība totalitārajā režīmā" 8. maijā pulksten 17.00 Rīgas Tehniskās universitātes mazajā zālē Kaļķu ielā 1.

Ar priekšlasījumu uzstāsies ASV vēstnieces vietniece Karina Maklelanda. Kāpēc šai īpašajai grāmatai piešķirta Pulicera balva literatūrā, un kāpēc patiesība par Ziemeļkoreju ir tik svarīga izglītotai sabiedrībai.

Iespaidos dalīsies Juris Saulītis, profesors, RTU TREI Ekonomikas teorijas un tautsaimniecības katedras vadītājs; Mārtiņš Šics, Katastrofu medicīnas centra vadītājs; Einārs Graudiņš, politologs; Aivars Borovkovs, politisku notikumu vērotājs, portāla nekropole.lv dibinātājs; Imants Liepiņš, apvienības Reportieri bez robežām līdzstrādnieks Baltijas valstīs; Elmārs Barkāns, žurnālists, Ziemeļkorejas aktualitāšu vērotājs.

Ieeja bez maksas, aicināts ikviens interesents.

Dažas atsauksmes:

Grāmata, kas spēj satricināt jebkura lasītāja komforta zonu. Un liek domāt. Tā ir kā pasaka, kur nekas nenotiek pareizi. Salīdzināt to ar Orvela antiutopijām vai Alises piedzīvojumiem brīnumzemē nozīmē nepateikt neko, jo tā ir realitāte. Tāda realitāte, no kuras atvieglotās versijas mēs šķīrāmies 1991. gadā. Baznīca biedē grēciniekus ar elli. Tā vien šķiet, tas ir tāpēc, ka tās dibinātāji neko nezināja par valsti, kura laiku skaita Čučhes ērā, bet Kristus vietu tur ieņēmis mīļotais vadonis Kims Irsens.

Arno Jundze, "Neatkarīgā Rīta Avīze"

Šī grāmata ir aizraujošs literārais atklājums. Episks vēstījums par jauna vīrieša ceļojumu cauri ledusaukstiem ūdeņiem, tumšiem tuneļiem un spokainiem spiegu kambariem visnoslēpumainākajā diktatūrā pasaulē – Ziemeļkorejā.
Izsmalcināts meistardarbs, kas aizved lasītāju piedzīvojumiem pilnā ceļojumā totalitārās Ziemeļkorejas dzīlēs un visdziļākajos cilvēka sirds nostūros.

"Pulitzer Prize"

Uzdrīkstēšanās pilns teicams darbs.
Michiko Kakutani, "The New York Times"
Foto: Publicitātes attēli
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!