Foto: DELFI
Latvija pasaules valstu vidū tūrisma attīstības jomā ir ierindojusies 48.vietā, bet attieksmē pret ceļotājiem mūsu zeme ierindojas zemajā 136.vietā no 140 pētījumā iekļautām pasaules valstīm.

Vēl nedraudzīgāki pret ārvalstu ieceļotājiem pasaulē ir tikai Bolīvijas, Kuveitas, Venecuēlas un Krievijas Federācijas iedzīvotāji. Turpretī ceļotājiem labvēlīgākie ļaudis dzīvo Islandē, Jaunzēlandē un Marokā. Šādi dati publicēti nule publiskotajā Pasaules Ekonomikas foruma pētījumā par tūrisma industrijas attīstību pasaulē.

Eiropas valstis vēl aizvien ir tūrisma jomā attīstītākās un ceļotājiem labvēlīgākās, bet augstākā tūrisma kvalitāte pēdējo trīs gadu laikā ir saglabājusies Šveicē. Tai seko Austrija, Spānija un Lielbritānija. Latvijas kaimiņvalsts Igaunija atzīta par 30.ceļotājiem labvēlīgāko, bet Lietuva – par 49.tūrisma ziņā attīstītāko pasaules valsti.

Latvija 140 pasaules valstu vidū pētījumā ierindojusies augstajā 13.vietā vides ilgtspējas jomā, 35.- tūrisma infrastruktūras attīstībā, 32. – veselības un drošības jomā, taču kultūras un sporta atpūtas iespēju ziņā mūsu valsts ieņem tikai 77.vietu. Pētījuma autori šajā kategorijā ņēmuši vērā UNESCO kultūras mantojumā iekļautos objektus, stadionu skaitu valstī un to ietilpību, starptautisko izstāžu un gadatirgu skaitu, kā arī radošo industriju radīto pievienoto vērtību.

Kopumā, vērtējot tūrisma attīstību pasaules valstīs, autori vērtējuši tādus aspektus kā drošība, veselības aprūpe, transporta infrastruktūra, tūrisma infrastruktūra, cenu konkurētspēja jomā, dabas objekti un vides objekti, kā arī tūrismā iesaistītais darbaspēka apjoms.

Pētījuma veidotāji uzsver, ka tūrisms lielākajā daļā pasaules valstu ir ekonomikas joma, kas attīstās visstraujāk, turklāt tas ir viens no veidiem, kā sekmēt ekonomikas atveseļošanos globālo ekonomisko satricinājumu ietekmē. Kopumā tūrisma sektors patlaban veido 9% jeb 6 triljonus ASV dolāru ieņēmumu gadā un rada 120 miljonus tiešo darba vietu, bet 125 – netiešo darba vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!