Foto: Reuters/Scanpix

Ja Eiropā un citur rietumu pasaulē Jaunais gads jau aiz muguras, tad Āzijā šīs svinības vēl tikai priekšā, un tā kā tie ir vieni no gada nozīmīgākajiem svētkiem, tad gatavošanās jau pašlaik norit pilnā sparā.

Āzijas iedzīvotājiem lunārais Jaunais gads sākas pirmajā jaunajā mēnesī pēc ķīniešu Mēness kalendāra. Šogad tas būs 19. februārī. Tad tiks sagaidīts aitas gads, ko dažviet dēvē arī par kazas gadu.

Dažādās Āzijas valstīts Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas atšķiras. Piemēram, Vjetnamā šajos svētkos ikkatrā mājā jābūt ziedošiem persiku zariem, līdzīgi kā pie mums eglītei. Tādēļ jau tagad daudzi vjetnamieši dodas uz kokaudzētavā, lai izvēlētos skaistākos ziedošos persikus. Daudzi izvēlas arī paši mājās zarus izplaucēt, lai gaidīšanas prieks būtu lielāks.

Savukārt Japānā un Ķīnā rotājumos izmanto tradicionālos papīra dekorus, lielas maskas un daudz krāšņu lukturu košās krāsās. 

Šie svētki arī Āzijā saistīti ar ģimeņu atkalredzēšanos, tādēļ paredzams, ka kā ik gadu ļaudis lielā skaitā ceļos uz attālākiem lauku reģioniem, lai apmeklētu tuviniekus. Tāpat šis ir iecienīts laiks, kad tūristi labprāt apmeklē Āziju, lai iepazītu tradicionālo kultūru.

Lūk, kā jau pašlaik Āzijā ļaudis gatavojas sagaidīt Jauno gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!