Foto: DELFI
Šajā nedēļas nogalē gardēži varēs baudīt medus, zivju un sēņu našķus Ķemeru nacionālajā parkā, sportistiem jāpiedalās sporta naktī, mākslas dvēselēm jāturpina aizmirsties Dzejas dienās un aktīvās atpūtas cienītājiem derēs Kokneses velobrauciens un orientēšanās sacensības Gulbenē. Jāņem palīgā plānotājs, lai nepalaistu garām ko interesantu un jādodas pelnītā atpūtā!

Spēka diena visā Latvijā un Rīgas sporta nakts

Foto: F64

Sestdien, 12. septembrī, no pulksten 10 līdz 17 visā Latvijā tiks godināts spēks un veselīgs dzīvesveids. Ikviens var doties uz kādu no 80 Spēka dienas punktiem visā Latvijā un parādīt savu spēku, pievelkoties pie stieņa.

Ideja par projektu, kas mudinātu Latvijas iedzīvotājus domāt par veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, apzināties labas fiziskās formas nozīmi ikdienas dzīvē, kā arī iesaistīties un apliecināt savu spēku visvienkāršākajā un demokrātiskākajā tautas sporta veidā – pievelkoties pie stieņa – radusies jau 2012. gadā un ik gadu pulcē arvien vairāk sekotāju.

Savukārt piektdien, 11. septembrī, Rīgas centrā no pulksten 16 līdz 02.00 jau piekto reizi notiks aktīvās atpūtas un sporta festivāls "Rīgas Sporta nakts".

Gar pilsētas kanālu tiks izvietotas dažādas aktivitātes, kuras būs apvienotas vairākās tematiskās zonās. Tuvāk Nacionālās operas un baleta namam un pie Bastejkalna darbosies sporta expo, abpus Bastejkalna tiltiņam un pa ceļam uz Kronvalda parku būs izvietotas aktivitātes, savukārt pie Rīgas Kongresu nama būs iespēja iepazīt orientēšanās sportu, piedalīties bērnu crosfit treniņos un izbaudīt daudz citas sportiskas nodarbes.

Rīgas Sporta nakts "Citadele centrālais laukums" atkal būs izvietots Brīvības pieminekļa pakājē. Jau no pulksten 16 tajā notiks dažādas aktivitātes, kas sāksies ar spēka vīru sacensības.

Pasākuma turpinājumā būs sporta klubu un federāciju paraugdemosntrējumi. Skatītājus izklaidēs karsējmeiteneņu priekšnesums ar īpašu sporta nakts programmu, basketbola un futbola freestyle paraugdemonstrējumi. Šajā naktī notiks Nike Riga Run iesildīšanās treniņš, bet no pulksten 24 līdz pat 02.00 sporta nakts aktivitātes noslēgs 3. Rīgas rollerdisko.

Kā viens no galvenajiem piektās Rīgas sporta nakts pasākumiem jāmin Sportistu gājiens.

Organizatori šogad vēlas nodibināt jaunu tradīciju – sportistu gājiens, kurā aicinātas piedalīties sporta skolas, sporta klubi, federācijas un sporta biedrības.

Vairāk informācijas šeit.

Dzejas dienas turpinās

Foto: DELFI

Piektdien, 11.septembrī, festivāla programmā divi, īpaši Rainim veltīti notikumi.

Dienas vidū, pulksten 13 pie Raiņa priedēm Pumpuros, Jūrmalā, ieplānots Latviešu dzejas maratons. Šo distanci mērot plāno dzejnieki Eduards Aivars, Jānis Rokpelnis, Kārlis Vērdiņš, Māris Salējs, Krišjānis Zeļģis, Inese Zandere un Amanda Aizpuriete.

Esplanādē pulksten 17 dzejas lasījumā nolietotā pilsētvidē "Cilvēks un piemineklis" uzstāsies Knuts Skujenieks, Jānis Peters, Inese Zandere, Leons Briedis, Jānis Rokpelnis, Edvīns Raups, Eduards Aivars, Anna Rancāne, Māris Salējs, Arvis Viguls, Inga Gaile, Ingmāra Balode un Henriks Eliass Zēgners. Pasākumu atklās Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Arno Jundzes un arhitekta Jāņa Dripes uzrunas.

"NicePlace Mansards" (K.Barona iela 21a) no pulksten 19 dzeju lasīs Olli Heikonens (Somija), Martina Buližaņska (Polija) un Anuars Duisenbinovs (Kazahstāna). Pasākuma laikā tiks arī zīmogots īpaši Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadam veltītais pastmarku bloks.

11. septembrī pulksten 19 pēc Latvijas laika stacijās un autoostās ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē notiks Dzejas dienu akcija "Sirds uz perona". Šī gada devīze – biļete līdz mājām. Pasākumi notiks Tukumā, Siguldā, Ogrē, Kuldīgā, Brocēnos, Bergenā (Norvēģija), Koubavogirā(Islande), bet jebkurš varot lasīt dzeju visās stacijās un autoostās, stāsta organizatori. Visus vienos arī teletilts, ko varēs vērot interneta tiešraidē www.tukums.lv, www.ldz.lv un www.pv.lv.

Sestdien, 12.septembrī, pulksten 11 aktīvās atpūtas cienītājus aicinām tikties Miera un Šarlotes ielas stūrī, lai dotos "Ceļojumā ar dzejniekiem". Šai literārajā pastaigā pa Miera ielas rajonu kopā ar klausītājiem dosies dzejnieki Kārlis Vērdiņš, Krišjānis Zeļģis, Rihards Bargais, Inga Gaile, Anna Auziņa, Ilmārs Šlāpins, Arvis Viguls, Daina Sirmā, Māris Salējs un Zane Daugule.

Visi festivāla pasākumi ir bez maksas.

Par citiem "Dzejas dienu" pasākumiem informāciju meklē šeit.

Medus diena dravā


Foto: Shutterstock
Sestdien, 12. septembrī, Latvijas Biškopības biedrība nu jau ceturto gadu turpina tradīciju - Medus diena dravā, kad bitenieki no dažādiem Latvijas novadiem ver savas dravas ikvienam apmeklētājam.

Dravās būs iespējams iegūt zināšanas par bitēm, biškopja profesijas noslēpumiem, dažādām medus šķirnēm, uzzināt kā rodas medus, degustēt un iegādāties gardos biškopības produktus.

Ikviens interesents var apmeklēt dravu bez maksas. Biškopji gaidīs gan individuālus apmeklētājus, gan grupas: ģimenes, darba kolektīvus, skolēnus, draugu kompānijas.

Piemēram, lauku tūrisma cienītājus aicina ciemos zemnieku saimniecības "Mauri" saimnieks.

Visvaldis Auseklis jau no pulksten 10 aicina uz Medus dienu. Tajā piedāvās degustēt dažādus bišu produktus, piedāvās ekskursiju pa bišu dravu, izrādīs arī savu bišu dziedinātāju. Te, ja būs labs laiks un vēlme, un līdzi paņemtas sviestmaizes, būs iespēja pļavā arī papiknikot. Adrese: "Mauri", Rideļi, Zentenes pagasts, Tukuma novads.

Vairākās Latvijas vietās biškopji gaidīs gardēžus, pasākumu norises vietas var sameklēt šeit.

Jūras gardumi Tukuma piekrastē

Foto: Shutterstock

Sestdien, 12.septembrī, Tukuma piekrastes zvejnieku ģimenes atvērs savas durvis viesiem, piedāvājot dažādas degustācijām, ekskursijām un izklaidēm.

Lai arī Kurzemes zvejnieki ir visai noslēgti ļaudis, šo sestdien viss būs citādi - Lapmežciemā, Ķesterciemā un Bērzciemā laikā no pulksten 11 līdz 16 ikviens būs aicināts sētā, lai iepazīstinātu ar piekrastes dzīvi un jūras sniegtajiem labumiem. Lasi arī Piekrastes zvejnieki 12. septembrī aicina ciemos ēst zivis un iepazīt Kurzemes jūrmalas dzīvi.

Vairāk informācijas meklē šeit.

Kino un ekskursija Jaunmoku pilī

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 12.septembrī aizsākas arī Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru laikā pie sevis ciemos aicina Jaunmoku pils.

  • 11.00 tajā būs dažādas vēsturiskas ekskursijas pilī.
  • 14.00 arhitekts Andis Špaks stāstīs par nezināmo Jaunmoku pilī.
  • 15.00 neliels instrumentālā trio "Noskaņa" koncerts, bet pēc koncerta – filmas skatījums par Jaunmoku pili.

Vēsturiskās ekskursijas pa pili tiks piedāvātas arī svētdien (sākums pulksten 11 un 14).

Visas aktivitātes - bez maksas.

Vairāk informācijas par Kultūras mantojuma dienām Latvijas pilīs šeit.

Kokneses velobrauciens

Foto: DELFI Aculiecinieks

Sēņu diena Ķemeru nacionālajā parkā

Foto: Shutterstock

Sestdien, 12.septembrī, no pulksten 11 uz Sēņu dienu iepazīt sēņu pasaules daudzveidību Ķemeru Nacionālajā parkā.

Pasākuma laikā plānota divas līdz trīs stundas gara sēņošanas pastaiga Lustūžkalna apkārtnē un dažādas radošas aktivitātes visai ģimenei. Latvijas Dabas muzeja sēņu speciāliste Inita Dāniele pastāstīs par Latvijā sastopamajām sēnēm un atbildēs uz viesu jautājumiem. Pēc sēņošanas dalībnieki varēs cienāties ar siltu tēju, bet uzkodas jāņem līdzi katram pēc savas gaumes.

Dalībnieki aicināti izvēlēties ērtu, laika apstākļiem un iešanai mežā atbilstošu apģērbu un apavus, kā arī ņemt līdzi kādu groziņu un nazīti sēņošanai.

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču cilvēku skaita precizēšanai vēlams pieteikties pa tālruni 26577265 līdz 11. septembrim.

Vairāk informācijas šeit.

Savukārt tie, kas paliks Rīgā, sēnes apskatīt var doties uz Dabas muzeju, kur brīvdienās paredzēta sēņu izstāde.

'Putni' koncerts Ērmaņu muižā

Foto: Privātais arhīvs

Sestdien, 12. septembrī, pulksten 16 dzejnieks Jānis Rokpelnis un vokālais ansamblis "Putni" uzstāsies Dzejas dienām veltītā programmā Ērmaņu muižā.

Pasākumā būšot jūtama mūsdienu romantiku uz pozitīvas, aizraujošas un tai pašā laikā – izglītojošas nots, uzsver pasākuma rīkotājs un muižas saimnieks - komponists Uģis Prauliņš.

Pasākuma gaisotni papildināšot arī leģendārā fotomākslinieka Gunāra Bindes darbu izstāde. Lasi arī Rokpelnis un 'Putni' gleznainā muižā jeb Tuvojas Dzejas dienas.

Orientēšanās sacensības Gulbenē

Foto: F64

Gaidāmajā nedēļas nogalē, 12. un 13. septembrī, Gulbenes pusē notiks ikgadējās orientēšanās sacensības Gulbenes kauss. Šis būs jau 15. Latvijas kausa un ceturtais Latvijas sprinta kausa posms.

Sestdien dalībniekus sagaida vidējā distance, kur uz starta līnijas stāsies 300 sportisti. Apvidus sola ātras, bet tehniski pietiekami sarežģītas distances, lai nevienam nebūtu garlaicīgi.

Svētdien gandrīz 200 dalībnieku sacentīsies sprinta distancē Lizuma ielās.

Sacensības organizē Latvijas Orientēšanās federācija un orientēšanās klubs "Pūznis" sadarbībā ar Gulbenes novada domi.

Vairāk informācijas par sacensību norisi var atrast mājaslapā šeit.

'Dzintara aplis' Biķerniekos

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 13. septembrī, no pulksten 13 "Biķernieku kompleksajā sporta bāzē" (BKSB) pulcēsies ne tikai vēsturisko automašīnu sacensību "Dzintara Aplis" dalībnieki, bet arī vairāku citu motoru sportu pārstāvji, kuri klātesošos interesentus iepazīstinās ar savas disciplīnas specifiku.

BKSB teritorijā vienuviet būs pulcēti teju desmit dažādu motorsporta virzienu pārstāvji, kuri klātesošos "Dzintara Aplis" apmeklētājus iepazīstinās ar savām gaitām izvēlētajā auto vai moto sporta disciplīnā, kā arī izglītos par savu sporta tehniku un "nozares" niansēm.

Atbilstoši vēsturisko automašīnu sacensību garam, Biķernieku trases teritorijā ieradīsies arī "Latvijas Antīko Automobiļu Kluba" pārstāvji.

Ieeja maksās trīs eiro. Biļetes varēs iegādāties pie ieejas trasē (pie 3. un 8. vārtiem).

Plānotā sacensību programma

  • 9:00 Dalībnieku reģistrācijas termiņš
  • 9:30 Treniņbraucieni/ kvalifikācija
  • 11:00 Sacensību atklāšana
  • 11:30 1. brauciens, 12 apļi
  • 13:00-17:00 Tikšanās ar Latvijas motoru sporta pārstāvjiem
  • 14:00 2. brauciens, 12 apļi
  • 16:30 Apbalvošana
  • 17:00 Mārtiņa Aleksandroviča mototriku priekšnesums
Vairāk info
šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!