Foto: AP/Scanpix
Turpmāk Everesta virsotņu iekarotājiem atpakaļceļā katram būs jānones lejā vismaz astoņi kilogrami atkritumu, lēmušas Nepālas varas iestādes. Everests pamazām kļūst par pasaules augstāko izgāztuvi, vēstī "News.discovery.com".

Šis noteikums ir tikai viens no pasākumiem, ko pieņēmusi Nepālas Tūrisma ministrija. Atkritumi būs jāsavāc un jānodod kalna pakājē sākot no šī gada aprīļa.

Katram kalnos kāpējam būs jāatgriežas ar vismaz astoņiem kilogramiem atkritumu, neatkarīgi no tā, cik atkritumu viņš paspējis saražot pats. Pēdējos gados Everests veidojas par pasaules augstāko atkritumu izgāztuvi. Kāpēji šeit atstājuši tonnām drazas - tukšus skābekļa balonus, drēbes, somas, apavus, pārtikas atliekas un citu visneiedomājamāko drazu.

Šeit pamesti mētājas ne tikai atkritumi, bet arī neveiksmīgāko kalnos kāpēju līķi, kas joprojām guļ iesaluši ledū un sniegos.

Nesen Nepālas varas iestādes samazināja maksu individuālajiem virsotnēs kāpējiem, lai piesaistītu vairāk šādu piedzīvojumu kārotāju, taču tas novedis pie vēl lielākas atkritumu masas veidošanās kalnos.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem - kāpējiem atkritumi būs jānodod īpaši izveidotā birojā, kas sniegs arī medicīnisko palīdzību un risinās konfliktus kalnos kāpēju un vietējo gidu starpā. Tos, kas atgriezīsies bez atkritumiem, gaidīs sods. Pagaidām vēl netiek ziņots - cik liels.

Video: kalnos kāpēju atstātā draza un atkritumi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!