Fjordu zeme, mežonīgās dabas un ainavu valsts, dārgā Skandināvijas pērle... Norvēģija tiek dēvēta un atpazīta dažādi. Tās dabas skaistums valdzina daudzus, ik gadu valstij piesaistot aptuveni astoņus miljonus tūristu. Tomēr, lai cik arī vilinošs galamērķis Norvēģija būtu, tā nevilšus liek aizdomāties par finanšu ekonomiju plānotā ceļojuma ietvaros, jo dārdzība šajā valstī ir visai augsta. Padomus par to, kā apceļot Norvēģiju, gudri ietaupot līdzekļus uz transportu, naktsmītnēm un ēdināšanu, taču nemazinot ceļojuma kvalitāti, atradīsiet raksta turpinājumā.

Transports

Patīkams aspekts nokļūšanai Norvēģijā ir zemās aviobiļešu cenas lidojumiem no Latvijas. Tā ir iespējams ietaupīt gan laiku,  gan izmaksas par ceļā nepieciešamo degvielu un naktsmājām, dodoties uz Norvēģiju ar savu automašīnu.  Šajā Skandināvijas valstī ietaupīt gan uz nakšņošanu, gan vienkārša auto īri, ir iespējams, turp dodoties ar savu kemperi, vai īrējot to galamērķī uz vietas. Kemperis nodrošina lētāku dzīvošanu kempingos un ļauj ietaupīt arī naudu uz ēdināšanu, gatavojot maltīti kompaktajā transportlīdzeklī uz vietas. Savukārt ceļotāji, kuri uz Norvēģiju izvēlas doties ar savu transportlīdzekli, var izmantot priekšrocības vest līdzi lētāk iegādātu pārtiku, tādējādi ietaupot uz dārgo ēdināšanu gan Norvēģijas ēstuvēs, gan pārtikas veikalos.

Naktsmītnes

Visai lielas izmaksas prasa naktsmājas Norvēģijas viesnīcās, viesu namos un kempingos. Turklāt cenas ir salīdzinoši augstas gan sezonas, gan nesezonas laikā. Lai taupītu līdzekļus uz naktsmājām, Norvēģijā ir ieteicams nakšņot ārpus pilsētas izvietotās vienkāršās kempinga mājiņās, vai arī kempinga teritorijā uzslienot savu telti. Lētāk kā viesnīcās iespējams nakšņot arī pilsētās atrodamos hosteļos, taču vislētāk naktsmājas ir meklēt pie laipniem Norvēģijas iedzīvotājiem, izmantojot ceļotāju virtuālo platformu Couchsurfing.org, tā nodrošinot sev nakšņošanu (un citus bonusus) bez maksas.

Ēdināšana

Atšķirībā no vairuma citu Eiropas valstu, sagādāt sev maltīti ir salīdzinoši dārgi ne vien restorānos, kafejnīcās un bistro, bet arī vienkāršā pārtikas veikalā. Ieskatam - maizes kukulis pārtikas veikalā Norvēģijā maksā aptuveni divus latus.

Tomēr bez ēšanas ceļotāji neiztiek, atrodoties pat tik dārgā zemē kā Norvēģija. Taupīt izmaksas uz ēdināšanu ir iespējams, nodrošinot sevi ar tādu piknika aprīkojumu kā termosu - karstu ūdeni iespējams dabūt vairumā kafejnīcu par brīvu, grilu - lai pagatavotu dārzeņus, gaļu un zivis, kas iegādātas kādā lielveikalā vai nozvejotas tuvējā ūdenstilpnē, un citiem kompaktiem virtuves un ēdiena gatavošanas piederumiem.

Tāpat ir ieteicams pārtiku sagādāt, iepērkoties Norvēģijas lielveikalos. Tur iespējams iepirkt pārtikas preces par zemākām cenām, iegādāties vēl svaigu, bet jau nocenotu preci, kā arī izmantot akciju piedāvājumus. Arī pilsētās atrodams pārtikas tirgus ir laba alternatīva iespējami dārgai maltītei Norvēģijas kafejnīcā.

Lai izbaudītu Norvēģijas krāšņo dabu, kā arī urbāno vidi valsts lielākajās pilsētās, idejai par ceļojumu nav jāatmet roka vien zemes dārdzības dēļ. Vienmēr ir iespēja izvēlēties alternatīvu piedāvājumu un atrast radošus risinājumus, kas ļautu fjordu zemi apceļot tā, lai tas būtu katram pa kabatai.

Iedvesmai - Geiranger fjords Norvēģijā:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!