Katru gadu Kemi no sniega "ceļas" pils – majestātiski balta un rotāta ar ledus kristāliem, gluži kā Sniega karalienes mītne no Hansa Kristiana Andersena pasakas. Tai ir trīs stāvi, un tās augstums ir iespaidīgs – 23 metri. Šī vieta ir katra bērna sapņu cietoksnis no sniega, bet pieaugušie, šeit nokļūstot, paši nemanot atkal kļūst mazi bērni un priecājas par balto brīnumu.

Kemi sniega pils atrodas pie Botnijas līča Somijā, netālu no Zviedrijas robežas, vien kilometra attālumā no Kemi centra – tas iekšējās ostas teritorijā. Kimi ir pasaules lielākā sniega pils.

Janvārī sniega pils "dzims" jau 21. reizi pēc kārtas. Baltajos mūros mājvietu atradusi arī sniega kapela, sniega restorāns un sniega viesnīca, kā arī neskaitāmas skulptūras dažādos izmēros. Šīs skulptūras un veidojumi ik dienu "atdzīvojas", pateicoties īpašajiem gaismas efektiem.

Lai taptu šis ziemīgais brīnums, tiek piesaistīti labākie Somijas mākslinieki, kas rada neaprastas skulptūras un mākslasdarbus no aukstajiem un gaisīgajiem materiāliem.

Pils sienas mēdz būt pat kilometru garas. Tur tiek piedāvāti gan šovi bērniem, gan operas un teātra izrādes. Tāpat iecienīta izklaide sniega pilī ir milzīgais slidkalniņš, ko izbauda kā bērni, tā pieaugušie.

Šīs sezonas jaunums pilī ir speciāli, divvietīgi kapsulveida numuriņi jeb olokolo ligzdas ar stikla jumtiem, kas iebūvēti sniega celtnes sienās, lai viesi, kas tajās vēlas pārnakšņot, varētu vērot ziemeļblāzmu un zvaigznes, pat nepieceļoties no aitādām klātas gultas. Tāpat tiek piedāvāti arī izbraukumi, aizāķējot šos nelielos treilerus aiz sniega motocikliem, tā radot pārvietošanās līdzekli, kas atgādina mūsdienu versiju par sniega karieti.

Sniega pils ziemā darbojas ik dienu no pulksten 10 līdz 18. Jāpiebilst, ka pašlaik ir pēdējais brīdis rezervēt ceļojumu uz šo ziemeļu "karaļnamu", jo pils savas ledainās durvis 2016. gadā vērs 24. janvārī un darbosies līdz 1. aprīlim. Savukārt izstāde par sniega pils vēsturi un būvniecību apskatāma visu gadu.

Ieejas maksa pieaugušajiem ir 15 eiro, bet bērniem no četriem līdz 11 gadiem – 7,50 eiro.

Līdz ar pili durvis vērs arī bārs, kas ir visai populāra ballīšu vieta, un restorāns. Arī šajās iestādēs ieteicams ģērbties silti, jo gaisa temperatūra tur parasti ir ap mīnus pieciem grādiem. Restorānā var nobaudīt dažādus Somijai raksturīgu ēdienus un produktus – piemēram, dažādos veidos pagatavotu lasi, ziemeļbrieža gaļu, Lapzemes svaigo sieru un citus gardumus. Jāpiebilst gan, ka cenas restorānā nav zemas.

Vairāk informācijas: www.visitkemi.fi.

Kā nokļut Kemi sniega pilī?

Kemi atrodas Somijas ziemeļos, pie Zviedrijas robežas, un tiešo reisu no Rīgas uz šo pilsētiņu nav. Tāpēc vislabāk izmantot savienoto lidojumu,caur Somijas galvaspilsētu Helsinkiem, lidojot uz Kemi. Šādi no Rīgas Kemi iespējams nokļūt 3,5 stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!