Foto: Shutterstock
Latvija saņēmusi oficiālu apstiprinājumu, ka Norvēģija strādā pie tā, lai Latvijas iedzīvotāji valstī varētu ieceļot ar personas apliecību, atzina Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Viņš gan nevarēja nosaukt konkrētu datumu, kad Latvijas pilsoņi ceļošanai uz Norvēģiju varēs izmantot personas apliecību, taču norādīja, ka pašlaik norit aktīvs darbs, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk.

Līdz situācijas atrisināšanai ĀM lūdz Latvijas pilsoņus ceļošanai uz Norvēģiju izmantot pasi.

Ministrija arī aicina personas, kuras skāruši Norvēģijas ierobežojumi attiecībā uz ieceļošanu ar personas apliecībām, par atgadījumu informēt arī Eiropas Komisiju (EK) un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociāciju.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par Eiropas Savienības (ES) pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā Latvijas pilsoņi ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs var ieceļot ar pasi vai personas apliecību, bet Norvēģijā apliecības netiek atzītas kā derīgs ceļošanas dokuments Latvijas pilsoņiem.

Līdzīga situācija bija izveidojusies ar Latvijas pilsoņu ceļošanu uz Islandi - Latvijas pilsoņiem tika atteikta ieceļošana valstī, ja personu ceļošanas dokumentu derīguma termiņš bija mazāks nekā trīs mēneši pēc plānotās izceļošanas no Islandes. Latvijas konsulārā dienesta darbības rezultātā Islande veica grozījumus nacionālajos normatīvajos tiesību aktos, nodrošinot pilnu atbilstību direktīvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!