Foto: Reuters/Scanpix

UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam pievienota korejiešu ēdiena kimči pagatavošanas metode, tūkstoš gadus sena gruzīnu vīna darīšanas tehnika, Vidusjūras diēta un citi. Kopumā veikti 14 papildinājumi.

Šonedēļ sanāksmē Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku sūtņi izvēlējās tradicionālās kultūras izpausmes, kas iekļaujamas UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Tajā tagad atrodams tradicionālais skaitīkļu lietošanas veids Ķīnā, kā arī kristiešu festivāls Limuzēnas reģionā Francijā, kas norisinās ik pēc septiņiem gadiem.

Dienvidkoreja ar prieku sagaidīja ziņas, ka tradicionālā ēdiena kimči gatavošanas metode iekļauta sarakstā. Dienvidkorejas Ārlietu ministrija solīja ieviest likumu, ar kuru padarīt tehniku par "daļu no mūsu kultūras mantojuma un dienvidkorejiešu dzīves".

Sarakstā ierindota arī japāņu "vasoku" virtuve. "Es jūtos patiesi laimīgs," sacīja Japānas premjers Sindzo Abe. "Kā jau visi japāņu ļaudis, arī es gribu nodot nākamajām paaudzēm mūsu dārgo kulinārijas kultūru."

Papildinājumu vidū ir beļģu garneļu zvejošana zirga mugurā, ikgadējais svētceļojums uz musulmaņu mistiķa Sidi mauzoleju Alžīrijā, Āfrikas tuaregu tradicionālā mūzika, aušanas tradīcija Bangladešā, "Cirio de Nazare" reliģiskais festivāls Brazīlijā, Indijas vaišnavistu muzicēšanas veids, katoļu gājiens centrālajā Itālijā, pareizticīgo svētki Etiopijā, kā arī kirgīzu eposs.

Sarakstā iekļuva vēl arī Ugandas rietumos izplatīta vārda došanas tradīcija un mongoliešu kaligrāfija.

UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma saraksts tika ieviests 2008.gadā. Patlaban tajā apkopotas ap 100 tradicionālās kultūras norišu no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!