Milāna nav lēta vieta. Ēšana, dzeršana un ballītes Itālijas modes galvaspilsētā ir dārgas, turklāt saistībā ar tuvojošos Expo izstādi, kas arī Latvijai ir izmaksājusi ne mazums naudas, pat neaizbraucot līdz Milānai, atpūtas izmaksas tikai pieaugs. Tomēr ne viss maksā baltu naudu. Lūk, dažas idejas, ko pilsētā izbaudīt par velti, kuras apkopojis portāls likealocalguide.com.

Apmeklē Milānas Doma katedrāli


Fantastiski skaistais, baltais Milānas Doms ir pilsētas simbols. Ieeja tajā ir bez maksas, vien jāiziet drošības kontrole. Katedrālē ir daudz interesantu un vēsturisku skulptūru un citu apskates objektu. Tāpat vērts uzkāpt pa iespaidīgajām kāpnēm uz katedrāles jumta.

Atgriezies pagātnē Svētā Ambrozija bazilikā


Svētais Ambrozijs ir Milānas patrons, tāpēc šī ir viena no vecākajām baznīcām pilsētā un viens no spilgtākajiem romānikas paraugiem Itālijā. Tā ir ļoti labi saglabājusies, pateicoties vairākām restaurācijām gadu gaitā un uzskatāma par otro vēsturiski nozīmīgāko celtni uzreiz pēc Milānas Doma. Bazilikā regulāri notiek arī izstādes un dažādi pasākumi. Sesdienās iespējams piedalīties bezmaksas ekskursijās gida pavadībā un uzzināt ko vairāk par šo ievērojamo celtni. Lai pieteiktos ekskursijai, jāraksta uz e-pastu: pietrevivemilano@gmail.com.

Apskati pasaules klases fotogrāfiju izstādi Carla Sozzani galerijā


Atpūtas un iepirkšanās centra "10 Corso Como" pagalmā atrodas fotogalerija, ko iecienījuši gan vietējie, gan tūristi, jo tajā apskatāmas tiešām labas un interesantas fotoizstādes. Atlicini nedaudz laika, lai izbaudītu mākslu un radošo atmosfēru. Lielāko daļa izstāžu var apmeklēt bez maksas, bet par dažām gan var būt arī jāmaksā. Galerija ik dienu ir atvērta no plkst. 10.30 – plkst. 19.30, bet trešdienās un ceturtdienās ilgāk.

Iepazīsti Sforcu pils muzejus

Pils, kas ilgu laiku bijusi Sforcu dzimtas rezidence, tagad ir mājvieta septiņiem muzejiem: Antīkās mākslas muzejam, Mēbeļu muzejam, Mūzikas instrumentu muzejam, Lietišķās mākslas kolekcijai, Arheoloģijas muzeja Ēģiptes un aizvēstures kolekcijām, kā arī Akilles Bertarelli grafikas kolekcijai. Tomēr ievērojamākā ir Mākslas galerija, kur apskatāms slavenais Mikelandželo darbs Rondanīni Pieta, Leonardo manuskripts. Andrea Manteņjas madonna un citas vērtības. Ieeja muzejos bez maksas katru otrdienu no plkst. 14.00 līdz 17.30. un no trešdiena līdz piektdienai no plkst. 16.30 līdz 17.00. Arī parks ap cietoksni ir apskates vērts, tāpat kā milzu stadions.

Apbrīno zemūdens būtnes Milānas pilsētas akvārijā


Akvārijs atrodas skaistā jūgendstila ēkā Sempiones parkā netālu no pilsētas stadiona. Tas 2006 gadā tika rekonstruēts un tagad tajā apskatām brīnišķīgi jūras dzīvnieki, zivis un augi. Ieeja akvārijā bez maksas ir katra mēneša pirmajā svētdienā.

Atpūties kopā ar vietējiem zem Svētā Lorenco kolonnām


"Colonne di San Lorenzo" ir vieta ar vēsturisku šarmu un arhitektonisku vērtību – tās ir vecākās Romas impērijas drupas, kas apskatāmas Milānā. Tomēr gadu gaitā tā kļuvusi par populārāko izklaides vietu tiem, kam nav daudz naudas, īpaši jauniešiem. Vasarā tur pulcējas simtiem cilvēku, kas bauda siltās naktis, spēlē ģitāras, dzer vīnu un vienkārši izklaidējas. Drupas atrodas iepretim Sanlorenco baznīcai, kas arī ir apskates vērta.

Izbaudi 19. gadsimta mākslu Milānas modernās mākslas galerijā


Villa Reale, ko mēdz dēvēt arī par Villa Belgioioso, ir izcils neoklasikas arhitektūras paraugs. Tās angļu stila dārzs bija pirmais šada veida dārzs Milānā un izsauca lielu apbrīnu. Arī tagad tajā ir daudz ko redzēt un izbaudīt. Villā pašlaik mājvietu atradusi modernās mākslas galerija, kurā ir arī lielākā 19. gadsimta mākslas kolekcija Itālijā.To bez maksas var apskatīt ik dienu no plkst. 16.30 un otrdienās no plkst. 14.00

Pastaigājies gar kanāliem pie Navigli un Porta Tikinese rajonos


Navigli un Porta Ticinese rajoni viduslaikos bijuši nozīmīga tirdzniecības vieta, tādēļ tos caurvij kanāli un ūdens ceļi. Mūsdienās šī ir Milānas naktsdzīves sirds, kur ielas ir pilnas mājīgiem restorāniem un bāriem. Tā ir jauka vieta, kur atpūsties, baudot priecīgu cilvēku klātbūtni un ūdens tuvumu.

Atklāj alternatīvo mākslu MACAO


MACAO mākslas projekts tika atklāts 2012. gadā tukšā debesskrāpī. Tas piedzīvojis dažādus skandālus, tostarp to, ka policija māksliniekus evakuēja no debesskrāpja, bet tagad tas mājvietu radis vecā kautuvē pilsētas austrumu nomalē, kur turpina popularizēt alternatīvās kultūras izpausmes. Pašlaik MACAO jau kļuvusi par pastāvīgu mākslas mīļotāju un tūristu pulcēšanās vietu.

Apmeklē Milānas dabas vēstures muzeju


Milānas dabas vēstures muzejs ir viena no pilsētas vecākajām kultūras iestādēm. Tas atklāts 1844. gadā.

Tajā regulāri notiek izstādes un citi lieli pasākumus, tāpat apskatāma pastāvīgā paleontoloģijas, mineraloģijas, zooloģijas, botānikas un entomoloģijas ekspozīcija. Bezmaksas ieeja – katra mēneša pirmajā svētdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!