Vēloties iekarot visu pasauli, vācu nacisti pirms astoņdesmit gadiem īstenoja projektus, kurus var raksturot ar vārdiem "gigantisks", "milzīgs", jo tieši tāds bija daudzu ieceru vēriens. Vairāki no tiem bija arī ārpus Vācijas teritorijas un tagad kļuvuši apr apskates objektiem.

Piemēram, projekts "Riese" jeb "Milzis" paredzēja vairāku savstarpēji saistītu pazemes būvju un tuneļu kompleksu izbūvi Lejassilēzijā, tagadējās Polijas teritorijā 1943.-1945.gadā, kad nacistiskai Vācijai bija jāglābj rūpniecība no aizvien spēcīgākiem sabiedroto uzbrukumiem. Daļu no iekārtām parvietoja uz pazemes tuneļiem.

Pašlaik ir zināmas septiņas iesāktas tuneļu sistēmas, trīs no tām – Ržečka, Vlodaža, Osovka - ir atvērtas tūristiem, un tās apsaimnieko Polijas Aizsardzības ministrija.

Projektā bija iekļauta arī kara sākumā īpašniekiem konfiscētā Ksjonžas pils - mežu ieskauta, kalna virsotnē un grūti pieejama.

Būvdarbus smagos apstākļos veica tuvumā esošo koncentrācijas nometņu ieslodzītie. Tiek lēsts, ka smagos apstākļos strādāja vismaz 13 tūkstoši cilvēku un bojā gāja apmēram 5000 ieslodzīto.

Volfsbergas(Wolfsberg) tuneļu sistēma šajā kompleksā bija pati lielākā, un tajā ietilpa tuneļi vairāk nekā trīs kilometru garumā. Tajos bija gan dzelzceļa sliedes un vagoniņi tehnikas pārvadāšanai, gan pazemes upes un pamatīgas tehnikas ražotnes.

Padomju armija tuneļu ieejas aizbēra, bet vēl joprojām saglabājušās pamatīgās konstrukcijas, un daļa no tiem ir atkal atrakti. Mūsdienās aptuveni 30% no "Riese" kompleksa ir applūdusi. Pie ieejas tuneļos ir izveidots tūrisma informācijas centrs, kur var uzzināt vairāk par šo nacistu būvi ar milzu vērienu, bet pēc tam doties ekskursijās pa tuneļiem.

Šis komplekss un pils iedvesmojuši vairāku detektīvromānu un filmu tapšanu.

Par so un citām grandiozām celtnēm Trešā reiha "saimniecībā" vairāk var uzzināt arī kanāla National Geographic raidījumā "Nacistu Megaprojekti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!