Aukstā laikā teju puse Latvijas ceļotāju – 46 procenti – vēlas doties braucienā uz siltajām zemēm, bet puse tūristu ceļojumā laiku kavē, lasot grāmatas, atklāj tūrisma aģentūras "Jēkaba ceļojumi" un grāmatnīcu tīkla "Jānis Roze" veiktais ceļotāju paradumu pētījums.

Tajā pašā laikā vairums respondentu – 52 procenti – atzīst, ka vēlmi ceļot un ceļojumu galamērķu izvēli Latvijā valdošie laika apstākļi neietekmē, bet 2 procenti aptaujāto ir norādījuši – viņiem tieši patīk aukstāks laiks Latvijā.

"Ziemas periodā pieprasītākās siltās zemes ir Indonēzija, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Taizeme un Karību jūras baseina valstis, savukārt aukstās Latvijas vasarās ļoti populāri ir siltumu meklēt Grieķijā, Itālijā, Bulgārijā un Francijā. Tajā pašā laikā ir arī ceļotāju grupa, kas aukstā laikā interesējas par vēl aukstāka klimata zemēm, piemēram, Skandināviju, Islandi. Savukārt citi ceļotāji atzīst, ka laika apstākļiem nav nozīmes un par ceļojuma mērķi virza jaunus iespaidus. Tendences liecina, ka ceļotāji pēc jauniem iespaidiem šobrīd dodas tā sauktajos "piedzīvojumu ceļojumos", tas ir, tāda veida ceļojumos, kuros ir iespēja "izkāpt" no klasisko ceļojumu komforta un būt tuvāk vietējai kultūrai vai arī kāpt kalnos. Ir ceļotāju grupa, kas vēlas mērenus piedzīvojumus apvienot ar atpūtu brīnišķas dabas ielokā, šie tūristi izvēlas Gruziju, Armēniju vai Portugāli. Tāpat ir ceļotāju grupas ar ļoti noteiktām interesēm, piemēram, jau pieredzējušus ceļotājus vilina eksotika, vieniem tie ir pārgājieni džungļos, citiem komunisms Ziemeļkorejā, vēl citi vēlas ceļojumus uz valstīm, kurās var mēģināt izprast Latvijā mazzināmas reliģijas u.tml. Tajā pašā laikā vienmēr ir bijuši arī brīvdienu ceļotāji, kuri vēlas nedēļas nogales atpūtas ceļojumu, iepirkšanās tūri kādā no tuvējām Eiropas valstīm u.tml.," novērojumus stāsta "Jēkaba ceļojumi" valdes priekšsēdētājs Uldis Alksnis.

Ceļotāju paradumu pētījums atklāj, ka ceļošana un grāmatu lasīšana ir cieši saistītas: 50 procenti respondentu atzīst, ka ceļojuma laikā lasa grāmatas, tostarp 44 procenti – "parastās" grāmatas, 6 procenti – elektroniskās grāmatas. Savukārt 29 procenti aptaujāto lasa līdzpaņemtus vai brauciena laikā iegādātus žurnālus, bet 21 procents nelasa neko. Interesanti, ka 66 procenti respondentu norādījuši, ka vispār ikdienā mēdz lasīt grāmatas, kamēr 34 procenti – ka to nemēdz darīt, liecina pētījuma dati.

"Klientus, kas grāmatnīcā izvēlas grāmatu atvaļinājumam, uzreiz var pazīst. Viņi ļoti bieži lūdz ieteikt literatūru, kas ļauj "atslēgties" no ikdienas – detektīvi, trilleri, piedzīvojumu romāni. Protams, pieprasīti ir arī tūristu ceļveži, kas grāmatas formātā ļauj ērti uzzināt par svešās zemes paradumiem un interesantākajām apskates vietām. Parasti ceļojumiem cilvēki izvēlas grāmatu mīkstos vākos, nevis cietos, jo būtisks ir bagāžas svars," stāsta SIA "Jānis Roze" sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Veisbārde.

Ceļotāju paradumu aptauju veica tūrisma aģentūra "Jēkaba ceļojumi" sadarbībā ar grāmatnīcu tīklu "Jānis Roze", un tā notika 2015.gada otrajā pusē. Pētījumā piedalījās 12 993 respondenti, tostarp 46 procenti respondentu bija vecumā no 27 līdz 39 gadiem, 34 procenti – no 40 līdz 59 gadiem, 17 procenti – vecumā līdz 26 gadiem un 3 procenti – vecumā virs 60 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!