Foto: AFP/Scanpix
Milzīgi uzraksti rotā autobusus, kas traucas pa Japānas augstākā un svētākā kalna pakājē esošo pilsētu Kawaguchiko, vēstot vienlīdz pārliecinošo un satraucošo patiesību: "Saglabā Fudzi kalna dabu!"

Šī ziņa ir kā atgādinājums tam, ka, neskatoties uz vairāku gadu desmitu pūliņiem, miljoniem ziņkārīgo, kas ik gadu ierodas apbrīnot dabas dāvanu, skaisto Fudzi, kā arī biznesa pārpilnība kalna pakājē esošajās pilsētiņās, neatgriezeniski ietekmē apkārtni.

Fudzi kalns jeb Fudzijama, kā to sauc vietējie, ir Japānas spilgtākais orientieris un simbols. Mūsdienās aktīvais stratovulkāns, būdams mazāk kā divu stundu attālumā no Tokijas, ir bagāto un nabago spēļlaukums. Uzkāpšana Fudzi virsotnē ir vai katra aizrautīga ceļotāja sapnis.

Taču vieglā pieeja kalnam kļuvusi par viltus svētību. Pagājušogad Fudzi kalna virsotni iekarojuši gandrīz 320 000 cilvēku, tomēr 25 gājuši bojā, nesasniedzot galamērķi. Nelegāli nomesti atkritumi piepilda mežus. Kalnu nemitīgi ieskauj auto sastrēgumu rindas.  Tādi lieli pasākumi kā Kawaguchiko pilsētas džeza festivāls ik gadu pulcē tūkstošiem mūzikas mūzikas mīļotāju.

Lai cīnītos ar cilvēku atstātajām pēdām, uzsāktas dabas aizsargāšanas aktivitātes - kalnā izvietotas eko-tualetes, tiek piesaistīta brīvprātīgo palīdzība atkritumu savākšanai Fudzi kalnā, kā arī paildus samaksas pielāgošana tiem, kuri vēlas iekarot Fudzi kalna virsotni. Taču "tūristu parāde" tikai turpināsies; sevišķi tagad, kad Fudzi kalns iekļauts UNESCO sarakstā kā kultūras vērtība.

Šie notikumi tikai aktualizē jautājumu - vai šis Fudzi novērtējums nenovedīs to postā, ko rada tūristu pieplūdums, kas, aizmirsuši par pašu būtiskāko - dabas vērtību saglabāšanu - bezrūpīgi bauda tās priekus?

Kamēr citi runā par spēcīgāku liegumu ieviešanu, vietējiem paveras acīmredzamā realitāte - tūristu pieplūdums jau audzis par 15 procentiem, savukārt, kalna virsotnē uzkāpuši divtik daudz cilvēki kā pagājušogad.

Politiķi, ekologi, vietējā policija un iedzīvotāji strādājuši gadiem ilgi, lai saprastu, kā saglabāt pieeju kalnam, taču ierobežot cilvēka negatīvo ietekmi uz Fudzi kalnu un tā apkārtni. Tikmēr nacionālais parks, pieci ezeri un mazās pilsētiņas, kas atrodas Fudži kalna pakājē turpina piesaistī neskaitāmi daudz iebraucēju.

Gada laikā brīvprātīgās organizācijas, kas nodarbojas ar vides sakopšanu, Fudzi teritorijā savākuši 77 tonnas atkritumu! Tomēr atbildīgajām iestādēm un vietējiem iedzīvotājiem atliek vien samierināties - "svētā kalna" pasargāšana ir Fudzi viesu rokās.

"Ieradīsies vairāk cilvēku kā jebkad," atzīst Fudzi pakājē esošās Fujiyoshida pilsētas mērs Shigeru Horiuchi. "Tādēļ dabiskās vides saglabāšana un tūristu un alpīnistu skaita samazināšana ir mūsu lielākie izaicinājumi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!