Itāļu fotogrāfs Antonio Lagrota (Antonio La Grotta) īstenojis interesantu projektu, apceļojot dzimto zemi un fotografējot pamestus, nu jau brūkošus kādreizējos izklaides centrus – vecas un glamūrīgas diskotēkas. Tās kādreiz iemiesojušas klasisku Itāļu modi izklaidei un dejām – daudzās no tām vēl joprojām saglabājušies aplupuši, krāsaini sienu gleznojumi, zālē ieaugušas ģipša skulptūras un iespaidīgas kolonnas.

"Man patīk fotografēt to, ko nav tik viegli ieraudzīt vai atklāt, vietas, kas visu nedeklarē atklāti. Diskotēku fotografēšana veido pilnu ciklu – dzīvi un nāvi, tas ir par pabeigtu procesu," stāsta fotogrāfs.

Savā mājaslapā Lagrota skaidro, ka 20. gadsimta 80. gados diskotēkas tika celtas ārpus pilsētām, lai piesaistītu arī provinces jauniešus, bet 90. gados tikušas būvētas mazākas diskotēkas priekšpilsētās. Tie bijuši hedonisma un izklaižu centri, kas tomēr lēnām izplēnējuši, un nu jau ilgus gadus liela daļa no tiem grimst aizmirstībā. Tur ir gan mākslīgā koka mēbeļu un apdares paliekas, gan lētas statuju imitācijas, kā arī futūristiska izskata telpu plānojums, kas ļauj domāt par iecerēm tur izklaidēt tūkstošiem cilvēku. Tomēr sapņi sabrukuši un vecās ēkas vairs glabā tikai tukšumu.

Pašlaik grandiozajās celtnēs valda miers un klusums, bet par bijušo atgādina vien krāsas un rotājumi, skaidro Lagrota. Viņš stāsta, ka mēģina iztēloties, kā tur izskatījies, kad telpas pildījuši jaunieši, kas priecājušies, un atzīst, ka šajā projektā izbaudījis īpašu sajūtu, kā tas ir, kad uz īsu mirkli – fotografējot - šīs vietas atdzīvojušās tikai viņam.

Idejas pirmsākumi meklējami nejaušā reizē, kad Antonio piestājis pie kādreizējā naktskluba "Ultimo Impero" un to fotografējis, pēc tam šī tēma viņu ieinteresējusi.

Izrādās, ka Itālijā ir ļoti dārgi nojaukt šādus objektus, tādēļ šīs ēkas stāv vēl joprojām, kļūstot par sava veida alternatīviem apskates objektiem. Tajos redzami gan Romas, gan grieķu un pat ēģiptiešu stila dekori. Tomēr daudzi no šiem naktsklubiem esot slēgti, tādēļ fotogrāfs tos bildējis tikai no ārpuses. Savukārt tie, kas stāv vaļā, esot visai izdemolēti un lielākā daļa dekorāciju nozagtas.

Par vecajiem naktsklubiem Antonio uzzinājis gan no draugiem un paziņām, gan uzgājis tos internetā. Pašlaik viņš strādā pie vēl vairākiem ar arhitektūru saistītiem projektiem, kā arī vada savu mākslas galeriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!