Foto: Shutterstock

Karēlija ir teritorija, kuru 2. pasaules kara laikā ieguva Padomju savienība, karojot ar Somiju. Somija izturēja karu un saglabāja neatkarību, taču zaudēja daļu Karēlijas reģiona. Patreiz nekas nav mainījies - šī teritorija ir Krievijas Federācijas sastāvdaļa. Tās daba ir valdzinoša - upes straujas un pilnas zivju, bet meži - ogu un sēņu, savukārt koka arhitektūrā saglabājusies somu un karēļu skarbā vienkāršība, kas padalīdz pareizticīgo baznīcām organiski iekļauties ainavā. Neaizmirstamas ir arī baltās naktis un krāšņie kāvi jeb ziemeļblāzma, ko šī zemes mala var piedāvāt.

Pašu pamatiedzīvotāju - karēļu, kas ir igauņiem un somiem radniecīga tauta, gan šajās vietās kļūst arvien mazāk, un tie pārkrievojas. Karēlijas Republiku - aptuveni triju Baltijas valstu kopteritorijas lielumā, kopā apdzīvo 766 tūkstoši cilvēku, bet no viņiem tikai desmitā daļa iedzīvotāju ir karēļi. 20 – 30 tūkstoši karēļu dzīvo dienvidos Vologdas un Tveras apgabalā, bet viņi jau pilnībā ir pārkrievojušies.

Taču ir vēl otra Karēlija, tā, kas Somijas pusē - Ziemeļkarēlija. Kartē šis reģions atrodams ap 400 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Helsinkiem un ir tālākais Eiropas Savienības austrumu punkts, vismaz Eiropas kontinentālajā daļā, ar Joensū, pilsētu, kas ir mūsdienu Ziemeļkarēlijas centrs. 

Arī makšķernieki un mednieki no Latvijas iecienījuši braucienus uz Karēliju pēc šīs zemes veltēm, jo tās mežos vēl sastopams liels skaits lāču un citu dzīvnieku, bet upēs - laši, kam robeža nav šķērslis. Lai atceramies, kaut vai slaveno krievu filmu "Zvejas nacionālās īpatnības", kur varoņi, copējot un lietojot alkoholu, nonāca te Somijā, te Krievijā. 

Latviešu literatūrā Karēlija iezīmējusies ar Imanta Ziedoņa prozas darbu "Karēlijas upes" un slaveno dzejoli par kedām, jo vēl nemaz ne tik sen šis bija iecienīts velotūrisma un aktīvā tūrisma maršruts.

Pašlaik uz Somijas Karēlijas daļu tūristiem no Latvijas aizceļot nav problēmu - jādodas uz Helsinkiem un tālāk vai nu ar autobusu vai privāto auto, bet arī uz Krievijas daļu, nokārtojot vīzas, vairākas tūrfirmas piedāvā interesantus ceļojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!