Foto: Vida Press

Argentīnā ir kāda grāmatnīca, kuru ieraugot, elpa aizraujas teju ikvienam. Iespaidīgais grāmatu veikals mājvietu sev radis ēkā ar māksliniecisku šarmu un auru – kādreizējā Argentīnas teātra celtnē. Ik gadu šurp dodas ap miljons cilvēku, no kuriem lielākā daļa nespēj to atstāt ar tukšām rokām, raksta "Place To See In Your Life Time".

Ēka atrodas uz 1860 Santa Fe avēnijas Barrio Norte, kas ir Buenosairesas pilsētas ziemeļu rajons. Šī grandiozā celtne no 1919. gada līdz 2000. gadam vēsturiskā teātra Grand Splendid mājvieta. Savulaik tur iestudētas neskaitāmas teātra un tango izrādes, bet 1929. gadā teātris tika pārveidots par kino un tieši šeit pirmizrādi piedzīvoja pirmā skaņu filma Argentīnā. Tomēr nu šeit atrodas viens no pasaulē iespaidīgākajiem grāmatu veikaliem - El Ateneo Grand Splendid. Iespējams, ka tieši šī kultūras un mākslas aura piešķir grāmatu veikalam tā šarmu un ekskluzivitāti.

Iekārtojot jaunās grāmatu veikala telpas, daudz kas ticis pārveidots un kino krēslus nomainījuši grāmatu plaukti. Tomēr saglabāti brīnišķīgie griesti, freskas un skulptūras, arī priekškars un skatuve palikuši neskarti. Skatuve ir ļoti vērtīga, jo pie tās strādājuši Itālijas un Argentīnas labākie mākslinieki un arhitekti. Savukārt ložas tiek izmantotas kā vieta, kur cilvēkiem apsēsties un izpētīt grāmatas pirms to iegādes. 

Katru gadu uz šo vietu dodas ap miljonu interesentu no visas pasaules. Pie tam lielākā daļa ir pircēji. 2007. gadā tika pārdots rekordliels grāmatu skaits – 700 tūkstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!