Foto: Kadrs no video
Tā kā jau vairāk nekā nedēļu sācies veļu laiks, "Turismagids.lv" piedāvā iepazīt, iespējams, vienu no Eiropas spocīgākajiem apskates objektiem – Lukovas baznīcu, kurā ik dienu norit "veļu dievkalpojums".

Lukova Čehijā ir sena pilsēta, kurā jau kopš viduslaikiem bijusi liela baznīca. 1968. gadā šai Svētā Jura baznīcai bēru ceremonijas laikā iebrucis jumts. Vietējie sprieduši, ka tas bijis lāsts. Tādēļ pārstājuši iet šajā baznīcā, portālā roadtrippers.com raksta tā autore Tatiāna Dangere.

Trīsdesmit gadus baznīca bijusi pamesta, un, laika zoba grauzta, jau sākusi brukt. Kad tās izskats jau draudīgi sācis atgādināt drupas, jauns mākslinieks vārdā Džeims Hadrava nolēmis savu bakalaura darba "Mans prāts" skulptūru kolekciju izvietot "reālā vidē". Proti, vairāki desmiti spocīgu, ar baltiem palagiem, halātiem un mežģīnēm klātu figūru izvietotas baznīcas solos, it kā veļi vai spoki apmeklētu dievkalpojumu pussagruvušajā un noplukušajā baznīcā. Ekspozīcijas nosaukums ir "Ticīgie".

Foto: Kadrs no video

"Mans mērķis bija likt skatītājam sajust pagātni, kad baznīca bija pilna cilvēku un ticība bija cilvēku ikdienas un dzīves daļa. Tā lielā mērā ietekmēja cilvēku personības," par savu darbu un tā nozīmi baznīcas mājaslapā stāsta mākslinieks. Viņaprāt, baznīcas ir vieta, kur sastop Dievu un kultivē labo, un tas, ka tās mūsdienās ir tukšas un sabrūk, kaut ko liecinot par sabiedrību.

Tagad apmeklētāji no visas pasaules dodas uz Lukovu Čehijā, lai redzētu spoku baznīcu. Ekspozīcija atvērta katru dienu pēc pulksten 13, bet svētdienās tā ir slēgta. Tūristi jau vairākus gadus ziedo naudu, lai instalāciju papildinātu.

Vairāk informācijas: lukova-kostel.cz

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!