No 16. līdz 27. jūnijam Kambodžā notika UNESCO Pasaules mantojuma komitejas sēde, kuras laikā tika nolemts, ka Pasaules mantojuma sarakstam tiks pievienoti 19 jauni objekti. "Delfi Ceļojumi" piedāvā tuvāku ieskatu dažos no jaunajiem pasaules nozīmes dabas un kultūras objektiem, kurus noteikti ir vērts redzēt!

Namība smilšu jūra


Par svarīgu dabas mantojuma vietu atzīta Namība smilšu jūra, kas aptuveni 2000 kilometru garumā stiepjas gar Āfrikas rietumu krastu, pie paša Atlantijas okeāna. Namība tuksneša teritorija lielākoties atrodas Namībijā, tomēr tā dienvidu un ziemeļu daļas iestiepjas arī Dienvidāfrikas un Angolas teritorijās. Šis ir pasaulē vecākais tuksnesis, kura vecums sasniedz aptuveni 55 – 80 miljonus gadu, un kopumā Namība smilšu jūra aizņem aptuveni 81 000 kvadrātkilometru. Tuksneša sausākajās daļās gada nokrišņu daudzums nepārsniedz 2 milimetrus, savukārt iekšzemes rajonos lietus daudzums var sasniegt 200 milimetrus gadā. Piekrastes rajonā temperatūras ir relatīvi stabilas – vidēji starp +9 un +20 grādiem. Iekšzemē gan laikapstākļi nav tik mīlīgi – temperatūra var svārstīties no +45 grādiem dienā līdz stindzinoši aukstām temperatūrām naktī. Šī ir patiešām sirreāla vieta, kur satiekas divas šķietami nesavienojamas stihijas – tuksnesis un okeāns. Turklāt piekrastes daļas gandrīz pusi no gada ir ietītas biezā miglā, kas šai vietai piedod vēl lielāku skaistuma un mistērijas auru.

Etnas kalns

Mediči villas un dārzi


Par pasaules nozīmes kultūras mantojuma objektu ir atzītas Mediči villas un dārzi Toskānas reģionā Itālijā. Mediči ģimene bija viena no ievērojamākajām renesanses laika dinastijām, kurai bija milzīga ietekme Eiropas politikas, ekonomikas un kultūras norisēs. Šī dzimta aiz sevis ir atstājusi 12 ģimenes villas un 2 daiļdārzus, kas atrodami Toskānas reģionā un ilustrē Mediči milzīgo ietekmi uz mūsdienās pazīstamo Eiropas mākslas un kultūras mantojumu. Villas tika celtas starp 15. un 17. gadsimtu un pilnībā atšķiras no pārējām lauku mājām, kas piederēja bagātajiem florenciešiem. Mediči ģimenes villas tika veidotas ar īpašu smalkumu, lielu uzmanību veltot mākslai, brīvā laika pavadīšanas iespējām un harmonijai ar dabu. Tās kļuva par jaunu piemēru smalko un karalisko brīvdienu māju celtniecībai visā Eiropā.

Honghē Hani rīsa terašu kultūrainava


Par nozīmīgu kultūras mantojuma sastāvdaļu atzīta arī Honghē Hani rīsa terašu kultūrainava Ķīnā, kas pastāv jau aptuveni 1300 gadus. Šī garā laika gaitā vietējie iedzīvotāji uz Ailao kalnu nogāzēm ir izveidojuši sarežģītu terašu un ūdens kanālu sistēmu, kas kopumā aizņem 16 603 hektāru lielu platību. Honghē Hani rīsa terasēs tiek audzēti sarkanie rīsi, kas ir viens no galvenajiem pārtikas produktiem šajā reģionā. Vietējie iedzīvotāji apmetušies 82 nelielos ciematos, kas izveidoti starp kalnu nogāzēm un rīsu terasēm. Dzīvesveids šeit nav mainījies jau daudzus simtus gadu un vietējie joprojām dzīvo absolūtā harmonijā ar dabu un pielūdz sauli, mēnesi, kalnus, upes, mežus, uguni un citus dabas spēkus un parādības.

Fudzi kalns

Foto: AFP/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!