Foto: RIA Novosti/Scanpix
Redzēt citu tautu kultūru un tradīcijas, piedalīties vietējiem iedzīvotājiem svarīgos svētkos, festivālos, redzēt neparastas paražas un rituālus - tas ir daudzu ceļotāju sapnis. Taču dažām tautām krājumos ir tik neparastas tradīcijas, ka te rodas jautājums - piedalīties tādās vai labāk tikai lasīt par tām...?

Turpinājumā resursa "Buzzfeed.com" apkopotās 10 dīvainākās tradīcijas, ko cilvēki piekopj dažādās pasaules malās. 

Krievija: Spēlīte – dzer līdz galam!

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Izdevums "Buzzfeed" sajūsminās par alkohola lietošanas tradīcijām Krievijā. Tā esot tradicionāla "dzeršanas spēlīte" vīriešiem, kad vīri sanāk kopā un sagatavo degvīna pudeles. Viņi naski dzer, līdz viens no dzērējiem krīt vai izstājas no šī spirtotā pasākuma. Tiesa - atteikšanās turpināt dzert tiek uzskatīta par smagu apvainojumu pārējiem pasākuma dalībniekiem. Tradīcija dzert līdz ķermeņa saindēšanai - tas ir kas apbrīnas vērts, atzīmē izdevums.

Indija: Zīdaiņu mešana no torņa

Foto: AFP/Scanpix

Kādā apdzīvotā vietā Mahārāštra štatā Indijā tā ir ierasta prakse - mest kailus zīdaiņus zemē no 15 metrus augsta tempļa torņa. Saskaņā ar senu tradīciju, tas dod bērniem veiksmi viņu vēlākajās gaitās pieaugušo dzīvē un vairo gudrību. Bērns, protams, netiek nomests uz zemes, bet gan uz nostiepta auduma. Īpatnēji ir tas, ka skaidrojumi, ka tas ir vairāk nekā bīstami, paliek nesadzirdēti. Zīdaiņu mātes un tēvi stāv rindā, lai ātrāk tiktu pie iespējas redzēt savu zīdaini krītam no milzu augstuma.

Ķīna: Pār oglēm vieglu dzemdību vārdā

Foto: AFP/Scanpix

Saskaņā ar ķīniešu tradīcijām vīrs nes savu līgavu pāri pannai ar kvēlojošām oglēm, pirms pirmo reizi pārkāpt kopīgās mājas slieksni. Valda ciešs uzskats, ka šī pēdu dedzināšana nodrošinās, lai sievietei būtu vieglas, ātras un mazāk sāpīgas dzemdības. Šajā tradīcijā sakņojas arī uzskats, ka šādi vīrietis var mēģināt izjust pamatīgās sāpes, kas sagaida grūtnieci dzemdībās un tādējādi labāk izprast savu sievu un bērna pasaulē nākšanas brīnumu. Iespējams, šī nav nemaz tik slikta tradīcija! 

Indonēzija: Dzīvot un staigāt ar mirušo

Indonēzijā dzīvojošajai torajanas etniskajai grupai bēres ir viens no dzīves nozīmīgākajiem posmiem. Lai sakrātu tām naudu, ģimenei parasti ir nepieciešami vairāki mēneši vēl pēc tuvinieka nāves. Tikmēr mironis tiek rūpīgi ievīstīts audumā un turēts mājās. Tiek uzskatīts, ka līdz pat bērēm mājās paliek arī viņa dvēsele.

Ģimene ietin mirušo īpašā veidā un glabā šo "sainīti" kādu laiku pašu mājās.  Kad nauda bērēm ir sakrāta, tad līķis tiek izvīstīts ārā, piecelts kājās un burtiskā nozīmē "dodas pēdējā gaitā" uz apbedījumu vietu. 

Tibeta: Debesu glabāšana

Foto: AFP/Scanpix

Šāda bēru prakse sastopama Tibetā. Te ir iedzīvotāju kopienas, kurās pieņemts savus mirušos izbarot dažādiem radījumiem, lielākoties putniem. Šī paraža esot tūkstošiem gadus sena, taču aizliegta pēc tam, kad Ķīna okupēja Tibetu. Tradīcija uzņēmusi jaunus apgriezienus kopš astoņdesmitajiem gadiem, kad Ķīnas varas iestādes nolēma tam nepievērst īpašu uzmanību.

Nelaiķi vienkārši aiznes un atstāj atklātā laukā, kur pāris dienu laikā ir atrodami vairs tikai kauli, bet citkārt pieņemts līķi sagriezt sīkākās daļās.

Vispopulārākā prakse esot nelaiķa ķermeni sadalīt un ar akmeņiem samalt arī kaulus. Tas viss tiek sajaukts kopā ar miltiem un pienu, lai pēc maitu liju apciemojuma no miroņa pāri nepaliktu pilnīgi nekas.

Japāna: Kanamara Matsuri jeb Peņa festivāls

Būtībā šo pasākumu varētu nosaukt par Peņa festivālu, raksta "BuzzFeed.com". Ar šo japāņu tradīciju tiek svinēta auglība, dažādos veidos apspēlējot falla tematiku, dodoties īpašā gājienā un noturot svinības.  Katra gada 15. martā milzu koka penis tiek pacelts gaisā un vadāts pa pilsētas ielām, lai paaugstinātu vietējās kopienas auglības spēku un reģenerēšanās iespējas, kā arī vispār - lai paaugstinātu auglību ikvienam, kas tobrīd ir tuvumā.  Jautrs pasākums!

Romu tradīcija: Nolaupīt līgavu


Tas izklausās un arī ir nelikumīgi, raksta "Buzzfeed.com".  Un tam ir maz sakara ar labdabīgo ākstīšanos, ko ar līgavas zagšanu mūsdienās saprot vairumā Austrumeiropas valstu. Romi piekopj šo visai kriminālo kāzu tradīciju gadsimtiem ilgi. Ja laupītājam izdodas veiksmīgi nozagt meiteni un paturēt viņu pie sevis 3-5 dienas, kuru laikā meitene netiek atrasta, tad "darījums ir noticis" un laupījumam turpmāk jāpaliek šī vīrieša mājās. Šo tradīciju var izmantot visai nelāgu nodomu vadīti cilvēki, bet ne tikai. Šāda lietu kārtība ļauj izvairīties no līgavas izpirkuma maksas maksāšanas līgavas vecākiem, kā arī ir veids, kā palikt kopā mīlošam pārītim, kuru savienībai vecāki nedod svētību. 

Brazīlija: Indīgas skudras, lai kļūtu par vīrieti


Brazīlijā, Amazones džungļos Satere - Mawe cilts pārstāvji atzīmē jaunu puišu iniciācijas rituālu visai sāpīgā veidā. Pilngadību sasniegušie zēni lemti stundām ilgām mokām. Īpašā rituālā viņiem jāuzvelk cimdi, kas pildīti ar īpašām skudrām, kuru kodieni atzīti par sāpīgākajiem pasaulē un tiek pielīdzināti šāviena radītām sāpēm. Skudras kožot, izdala indīgus toksīnus. Ar šādiem skudru cimdiem rokās cilts puiši pavada vairākas stundas, turklāt papildus dejojot un izpildot dažādas rituālas darbības. 

Kad cimdi noņemti, sāpes turpinās vēl vairākas stundas, kamēr toksīni tiek izvadīti no organisma. Tiek uzskatīts, ka tikai šādi jaunie vīrieši var parādīt savu brieduma pakāpi, drosmi un gudrību un cilts locekļu acīs pakāpties nākamajā līmenī. Turklāt šāds rituāls katram jauneklim būs jāatkārto vēl vairākas reizes.

Venecuēla: Miroņu pelnu ēšana

Yanomamo cilts Venecuēlā un Brazīlijā aizliedz saglabāt mirušo ķermeni jebkādā veidā. Tāpēc mirušā ķermenis tiek kremēts un pelni, kas satur arī sasmalcināti kaulus, tiek atdoti ģimenes locekļiem, kuriem tas viss ir ... jāapēd. Turklāt jāapēd tā, lai pāri nepaliktu nekas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!