Foto: Vida Press

"Dead Vlei" jeb Nāves ielejas smilšu kāpas un māla klajumi atrodas Namib-Naukluft nacionālajā parkā, Namībijā. Vietā, kas ir viena no karstākajām uz Zemes, ir maz iedzīvotāju, var stundām braukt un nesatikt nevienu. Tomēr, tā kā šī ainava ir tik neparasta, tūristi to apmeklē visai daudz un šī ir fotografētākā vieta valstī.

Visiespaidīgākā ainava ir saullēktā un saulrietā, kad tā vairāk atgādina ainavu no Mēness vai Marsa, ne zaļās un auglīgās Zemes. Jāpiebilst, ka šajā tuksnesī Namībijā patiešām ir vieta - kalni, ko dēvē par "Moonscpe" jeb Mēness ainavu.

Nacionālas parks tiek atvērts plkst. 4. 30 no rīta, un tad tiešām ir vērts piespiest sevi izkāpt no gultas, lai dotos baudīt brīnumaino ainavu. Tuksnesī var doties gan ar džipu, gan zirgu, gan velosipēdu. Dažus no transporta līdzekļiem piedāvā iznomāt vietējās tūrisma kompānijas.

Tomēr ļoti jāuzmanās no iestigšanas, kā arī no pārkaršanas saulē, tāpēc jānodrošinās ar dzeramo ūdeni un galvassegām. Kad tas paveikts, var doties baudīt dabas krāšņumu. Saulei kāpjot debess jumā, smilšu kāpas maina krāsas no sarkanas līdz rozā un spilgti oranžai, un pārsteigs pat pieredzējušus ceļotājus.

Namībija ir salīdzinoši jauna Āfrikas valsts, un neatkarību no Dienvidāfrikas Republikas ieguva tikai 1990. gadā. Tā ir 12 reizes lielāka par Latviju, bet iedzīvotāju ziņā gandrīz tāda pati – 2,1 miljons cilvēku. Tā ir tuksnešu zeme, un tieši Namība tuksnesis ir arī galvenais un pārsteidzošākais apskates objekts ar sirreāliem skatiem. Namība tuksnesi mēdz uzskatīt pa vecāko pasaulē, bet milzīgās sarkanās kāpas, kas ir augstākas pasaulē, cilvēkam, kas pie tām nonācis, arī fiziski liek sajusties kā sīkam puteklim vai smilšu graudiņam.

"Dead Vlei" kāpas un izkaltušie klajumi ir Namības tuksneša vizītkarte.

Interesanti, ka līdzenumā redzamie koki nokaltuši pirms daudziem gadsimtiem, jo tad kāpas aizšķērsojušas un izmainījušas upes gultni, tādēļ visi augi iznīkuši. Šie koki ainavu padara vēl sirreālāku un spocīgāku. Ironiski, ka tieši smilšu kāpas, kas kādreiz bijušas pie vainas to nāvē, tagad tās aizsargā no vējiem un nolaušanas.

Šajā vietā uzņemti arī vairāki mūzikas videoklipi un fantastikas filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!