Īsteniem lego faniem sapņu vieta, kur izspēlēties ar visu, kas ir tapis lego klucīšu ražotnē, ir Legolande Dānijā. Tas ir lielākais un pilnīgākais "Lego" parks pasaulē, kurā radīšanā izmantoti 45 miljoni mazo plastmasas klucīšu. Tuvojoties atvaļinājumu un skolas un dārziņa brīvlaika sezonai, iespējams, Legolande varētu kļūt par vienu no ceļojumu mērķiem ģimenēm ar bērniem.

Nokļūšana

Ērtākais veids nokļūšanai uz Bilundu ir ar "airBaltic" lidmašīnu, kas turp dodas divreiz nedēļā. Pērkot biļetes ceļojumam maijā, vienam pieaugušajam un vienam bērnam lidojums izmaksātu 392 eiro, bet, ja biļešu iegādi plāno laicīgāk un izmanto atlaižu akcijas, noteikti ir iespējams nopirkt biļetes par izdevīgāku cenu. Lidojums uz vienu galu ilgst stundu un divdesmit minūtes.

Nakšņošana un apmešanās

No lidostas, kas atrodas netālu no parka, līdz īpašā stilā iekārtotai viesnīcai "Legoland" viesus atved neliels busiņš. Jārēķinās, ka nakšņošana oriģinālā lego istabiņā nemaksā lēti. Divas naktis diviem cilvēkiem – 560 eiro. Viesnīcā viss iekārtots lego stilā, ir tematiskās istabiņas, cenā iekļautas brokastis, vakariņas un ieejas biļetes atrakciju parkā.

Puskilometru no atrakciju parka ir kempinga tipa mājiņas "Billund Camping & Cottages", kur cenas ir zemākas, ir iespēja pagatavot sev ēdienu, bet bērni var turpināt dienu spēļlaukumā. Mājiņas, kā jau Skandināvijā piedien, ir ļoti ērtas, lakoniskas, tīras. Izmaksas daudz zemākas. Divām naktīm divvietīgas mājiņas cena ir 181 eiro. Pie ieejas kempingā ir mazs veikaliņš, kurā var iegādāties praktiski visu nepieciešamo brokastīm vai vieglām vakariņām. Apmēram 200 metrus no kempinga ir lielāks veikals pamatīgākiem pirkumiem.

Vēl viena iespēja ir nakšņot ir viesnīcā pie lidostas "Zleep hoteleaport", kas atrodas 4 kilometru attālumā no Legolandes. Šo attālumu iespējams veikt arī kājām, bet jārēķinās ar soļošanu gan šosejas malu. Var braukt arī ar busiņu.

Ēdināšana

Legolandē ir kafejnīcas un bistro, kur var remdēt izsalkumu. Taču Dānijā viss ir dārgi. Kafija - 7 eiro, frī kartupelīši tāpat. Vienam pieaugušajam paēšana zviedru tipa bistro maksā 19 eiro, bērnam - aptuveni 11 eiro.  Ja negribat tērēt naudu ēdienam, līdzi var ņemt pašu gatavotas maizītes un kafiju termosā. To dara arī vietējās dāņu ģimenes.

"Hotdogs ar kolu izmaksāja 7 Ls. Paēst iesaku aiziet uz 1 km attālo pilsētas centru, tur ir picērija, kā izskatījās, ar normālām cenām", tā savā pieredzē dalās citi vecāki. Zīmīga piebilde par izmaksām, ar kurām jārēķinās šajā braucienā: "Tādā ātrumā, kā Dānijas Legolandē izkusa nauda, man laikam nekad dzīvē vairs nekusīs."

Biļešu cenas

  • Apmetoties īpašajā Legolandes viesnīcā, ieeja parkā un atrakcijas ir bez maksas.
  • Bērniem līdz divu vecumam – bez maksas.
  • Bērniem no 3 līdz 12 gadiem un senioriem –38.71 eiro (289,00 DDK).
  • Pieaugušajiem – 41.39 eiro (309 DDK).
  • Divu dienu biļete pieaugušajiem – 54.64 eiro (420 DDK).
  • Divu dienu bērniem no 3 līdz 12 gadiem un senioriem – 51.97 eiro (289,00 DDK).

Noteikti ir vērts izpētīt biļešu cenas un īpašās akcijas atrakciju parka mājas lapā www.legoland.dk. Arī iegādājoties biļetes internetā, var ietaupīt gan laiku, kas nebūs jāpavada rindā, gan naudu.

Izklaides, atrakcijas, veikali

Atrakcijas Legolandē paredzētas bērniem sākot no divu gadu vecuma. Proti, tā, lai mazais ceļotājs jau spētu pats nostāvēt kājās. Pie visām atrakcijām ir īpašs mērīšanas stabs, pie kura nostājoties, var pārliecināties, vai bērns atbilst garuma prasībām. Sarkanā josla rāda, ka bērni nevar piedalīties; dzeltenā josla — bērns var piedalīties pieaugušā pavadībā; zaļā — bērns var piedalīties viens pats. Nosacījumi ir stingri un pierunāt uzraudzītājus pievērt acis diez vai izdosies.

Centrālais atrakciju objekts parkā ir Minilande. Tās ir minipilsētas – dažādu valstu pilsētu kopijas mērogā 1:20. Minilande sākta celt pirms 40 gadiem, tagad pilsētiņu skaits tikai palielinās. Turpat kursē transportlīdzekļi, ar kuriem var pārvietoties pa pilsētiņu. Minimaldes aplūkošanai vajadzīgas vismaz pāris stundas. Interesanti arī pieaugušajiem, jo tilti, ceļamkrāni, dzelzceļš kustās kā dzīvē.
Mazākajiem legomāniem interesēs Duplolande. Tās ir milzīgas vannas ar lielākā izmēra Lego klučiem – duplo, no kuriem var darināt būves pats vai arī pētīt to, kas jau ir uztaisīts. Turpat ir karuseļi un mierīgāka zona sagurušajiem mazuļiem.

Ceļojot ar vilcieniņu, var izpētīt vēl vienu interesantu Legolandes vietu – Safari, kurā no lego klučiem darināti tropu un Āfrikas dzīvnieki. Arī tie kustās.

Asāku sajūtu cienītājiem un lielākiem bērniem patiks piedzīvojumu parks ar karuseļiem un kalniņiem. Aizraujoša atrakcija ir Pirātu zeme, kur no miljoniem mazo klucīšu tapis īsts pirātu kuģis. Atrakcija ir slapja, tāpēc noder līdzi paņemta sausu drēbju kārta, vai vēsākā dienā gumijnieki un lietusmētelis.

Pie Legolandes ir veikaliņš, kurā lego klučus var iegādāties uz svaru un komplektējot tās detaļas, kas rotaļājoties, noder visvairāk. Cenas nav zemākas kā citos veikalos, toties izvēle daudz plašāka.

Praktiski ieteikumi no portāla "Cālis" ceļotāju pieredzes:

"Mēs darījām tā, ka nopirkām ebay.com flajeri, kas deva iespēju iet 2 cilvēki par vienu cenu un vēl bija akcija – ja ņem biļeti divām dienām tad otra diena par brīvu. Dīvaini, bet viņi mums summēja atlaides."

"Nesezonas dienās augustā tautas bija par 70 % mazāk pirmdienās un otrdienās. Pirmdien rindā bija jāgaida 5-15 min. Otrdien jau 20 - 60 min."

"Legolandē pilnīgi pietiek ar divām dienām. Astoņi gadi ir pēdējais vecums, kad tur vel ir ko darīt. Par naktsmājām izvēlējāmies Legolandes hoteli, jo tas vienīgais atradās tiešā parka tuvumā. Tā kā laika apstākļi bija visai nedraudzīgi, tad naktsmāju izvēle tiešām attaisnojās. Vispār Bilunda ir tāds Dieva piemirsts nostūris, manuprāt, līdz ar to ceļojums orientēts galvenokārt uz parka apskati, ja ļoti vēlas - var izbraukt uz tuvākajiem Zoo vai safari."

"Noīrējām mašīnu un aizbraucām uz Givskudas savvaļas zoodārzu*. Kopā pa tām trim dienā "izkausējām" 2000 Ls. Šausmīga summa."

"Ja runājam par ēdienu, tad jārēķinās ar 7-10 Ls (14 eiro) uz cilvēku par ēdienreizi. Dzīvojām  kempingā un bijām patiesi sajūsmā par servisu. Mājiņā ir elektriskais radiators vēsākam laikam (oktobrī tur noteikti var dzīvot ar komfortu), plakanais televizors, ledusskapis, plītiņa (tikām pie siltā ēdiena rītos un vakaros), vārdu sakot - ideāls variants."

*Tas ir safari tipa zooloģiskais dārzs, kurā var iebraukt gan ar auto, gan īpašu vilcieniņu un aplūkot dzīvniekus tuvumā. Izturīgākie safari teritoriju, kas ir apmēram 6 kilometrus liels posms, var iet kājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!