Kādreiz diezgan droši varēja teikt, ka cilvēki brīvdienās nevēlas saskarties ar noziegumiem, tomēr mūsdienās tā vairs nav - par populāru pasaules apskates veidu kļuvis detektīvromānu tūrisms – proti, krimiķu cienītāji dodas svētceļojumā pa iecienīto grāmatu varoņu pēdām. Lūk, vietas, kur kārtīgi pabaidīties un trenēt loģisko domāšanu, atklājot noziegumus reālajās pilsētās un "pieķerot" autoru precizitātē vai neprecizitātē pret realitāti.

Edinburga un Londona

Pirms septiņiem gadiem Ians Renkins (Ian Rankin) palaida pensijā savu arī Latvijā iecienīto varoni Edinburgas detektīvu Džonu Rēbusu, jo varonis bija sasniedzis obligāto pensionēšanās vecumu Skotijas policijā, tomēr viņš atkal atgriezās pie darba.

Pēc 20 gadiem un 18 Rēbusa romāniem, Rankins un viņa radītais detektīvs nav šķirami no Edinburgas. Kopš 2000.gada, Rebustours piedāvā divu stundu ekskursiju gida pavadībā, kas sākas pie Rēbusa mīļākā krogā Royal Oak un iekļauj vietas, kas pieminētas gan Rēbusa stāstos, gan citu vietējo detektīvromānu autoru darbos, piemēram, Artura Konana Doila un Roberta Luisa Stīvensona slavenajos romānos. Jāpiebilst, ka ļoti pieprasītas un interesantas ir arī ekskursijas kājāmgājējiem Londonā pa Šerloka Holmsa vietām, ko Doils aprakstījis savos slavenajos detektīvstāstos.

Savukārt Ianam Rankinam mājas lapā ir arī interaktīva Rēbusa Edinburgas karte, kam pirms pāris gadiem izgatavota arī aplikācija, kas pieejama iTunes un Google Play. Maršruts kļuvis vēl populārāks, kad 2013. gadā tika izdots jauns romāns par Rēbusu "Rēbuss: stāvot cita vīra kapā".
Tiem, kas apmeklē Skotiju septembrī, noteikti ieteicams izmantot arī atvērto durvju dienas dažādās izcilās Skotijas vietās. Šo akciju iedvesmojis Rankina romāns "Atvērtās durvis", un tā ir iespēja iekļūt mājās, kas savas durvis apmeklētājiem ver tikai reizi gadā, un apskatīt izcili interesantas vietas. Akcijā piedalās vairāk nekā 1000 nozīmīgas Skotijas celtnes, kurās iespējams ielūkoties pa "atslēgas caurumu".

Zviedrija

Viens no visslavenākajiem un tūristu iecienītākajiem detektīvromānu maršrutiem ir tepat netālu – Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, kur tiek piedāvāta ekskursija pa arī Latvijā iecienītā romāna un filmas "Meitene ar pūķa tetovējumu" takām. Tieši šie maršruti pa īstam radīja noziegumu ekskursiju popularitāti – Zviedrija pašlaik ir pārpilna ar šādiem maršrutiem un apskates objektiem.
Piemēram, kādreiz klusais zvejnieku ciems Fjalbaka (Fjallbacka) Rietumzviedrijā, kur iepriekš ziemas sezonā dzīvoja mazāk nekā tūkstoš iedzīvotāju, tagad ik gadu ir nodrošināts ar vienmērīgu tūrisma plūsmu – ap pusmiljons tūristu gadā, kas vēlas redzēt Kamilas Lakbergas (Camilla Läckberg) minētās vietas bestsellerā par Ēriku Falku (Erica Falck) "Ledus princese"("The Ice Princess")

Līdzīga stila maršruti, ko iedvesmojuši satraucoši notikumi detektīvromānos, atrodami arī Skones (Skåne) reģionā Zviedrijas dienvidos. Ekskursijās iezīmētas vietas no Heninga Mankela (Henning Mankell) grāmatas un tā iedvesmotā Zviedrijas un Lielbritānijas seriāla par inspektoru Kurtu Valanderu. Seriāls "Detektīvs Valanders" tika rādīts arī LTV7 un kādā no sērijām notikumi risinājās arī Rīgā.

Tomēr visinteresantākās un pieprasītākās, protams, ir ekskursijas pa Stokholmu, kas balstītas uz slavenās Stīga Larsona Millenium triloģijas notikumiem un aprakstiem. Stokholmas pilsētas muzejā var iegādāties aprakstīto vietu kartes, lai maršrutus izstaigātu paši, vai arī biļetes uz gidu vadītām ekskursijām, kas ilgst divas stundas, koncentrējoties galvenokārt uz vietām Sodermalmē (Södermalm) un tās apkaimē, kur strādāja viens no galvenajiem romāna varoņiem, žurnālists Mikaels Blumkvists un dzīvoja aprakstīto notikumu vaininiece un atklājēja, hakere Līsbete Salandere.

Baltimora ASV


Pateicoties grāmatu sērijai par Tesu Monaganu (Tess Monaghan) – par privātdetektīvi pārkvalificējušos reportieri, kas dzīvo un strādā Baltimorā, pilsēta kļuvusi par iecienītu krimiķu fanu ekskursiju objektu. Grāmatu autore Laura Lipmane savukārt kļuvusi par tādu kā savas dzimtās pilsētas Baltimoras vēstnieci, bet viņas varoņu gaitām iespējams izsekot, dodoties pa speciāli izstrādātu tūrisma maršrutu.

Viens no objektiem ir Felspointas (Fell's Point) apkaime, kur Tesa dzīvo un pat atklāj noziegumus, piemēram, grāmatā "Meitene zaļā lietusmētelī", kas iznāca 2011. gadā. Cits maršruts aptver Baltimoras apkaimes uz rietumiem un dienvidiem no Vašingtona pieminekļa, un tajā ir, piemēram, Enoka Prata Brīvā bibliotēka (Enoch Pratt Free Library), ko Lipmane piemin vai it visās savās grāmatās.

Starp īpašībām, kas patīk Tesas faniem, ir viņas nerimtīgā ēdiena mīlestība un lojalitāte pret "kaimiņiem" – nelielām kafejnīcām Daily Grind un Kali's Mezze Felspointā, Leksingtonas tirgu un Metjū picēriju, kurā Lipmane iesaka nobaudīt krabju pīrāgu. Šīs vietas, pēc pieminēšanas grāmatās, nu kļuvušas par tūristu iecienītiem objektiem.

Itālija


Amerikāņu rakstnieka Dena Brauna romāni pasaules slavu ieguva milzu ātrumā. Tādēļ nebija ilgi jāgaida, lai varētu doties pa romānos "Inferno" un "Eņģeļi un dēmoni" aprakstītajiem maršrutiem Itālijā. Piemēram, Florencē iespējams doties dienu garā, interesantā un nedaudz baisā tūrē pa "Inferno" minētajām vietām, kurā iekļauti tādi populāri objekti kā dzejnieka Dantes māja un baznīca,  bet ir arī slepenas takas un noslēpumainas ēkas. Ekskursija paredzēta 12 cilvēkiem.

Savukārt Romā tiek piedāvātas "Eņģeļu un Dēmonu" tūres, kurās var doties pa slepenās Illuminati biedrības darbības un noziegumu vietām, savām acīm pārliecinoties par rakstnieka fantāzijas ciešo sasaisti ar reālām vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!