Foto: Publicitātes foto

Čehijā nesen atklāts jauns pastaigu ceļš "Sky walk" (Debesu ceļš jeb Debesu pastaiga - angliski), kas unikāls ne vien Čehijā, bet visā Eiropā. Ejot pa šo ceļu, paveras skats uz Morāvas upi un kalnu ieleju no putna lidojuma. Jaunais tūrisma objekts atrodas 1116 metru augstumā virs jūras līmeņa pašā kalna virsotnē, pastāstīja Čehijas tūrisma aģentūrā "Czechtourizm".

"Dolni Morava Sky Walk" ir līkloču ceļš jeb tilts, kas atklāts 2015. gada 5. decembrī un dod tā apmeklētājiem iespēju "pabāzt degunu mākoņos".

Tas no tāluma atgādina vecmodīgus amerikāņu kalniņus, tomēr jaunais Čehijas tūrisma objekts, kas atrodas Krālicki Sņežnīka (Králický Sněžník) kalna virsotnē, ir moderns arhitektūras paraugs, kas ļauj tā apmeklētājiem no iespaidīga augstuma nolūkoties uz Morāvas upi un Krokonošes kalniem.

Foto: Publicitātes foto

Arhitektu biroja "Fránek Architects" veidotais koka un metāla gaisa ceļš labi iekļaujas apkārtējā vidē, turklāt tas ir piemērots arī cilvēku ratiņkrēslos un jauno vecāku vajadzībām, jo ir veidots kā lēzena laipa.

Tomēr neiedomājieties, ka šī ir pastaiga tikai vecmāmiņām - būve kalna galotnē ir 18 stāvu mājas augstumā, bet tās augšā ir drošības tīkls, kas karājas "tukšumā", un tajā drosminieki var atlaisties un lūkoties debesīs vai tieši otrādi - dziļi lejā.

Foto: Publicitātes foto

Ja ar to vēl ir par maz, no augšas var laisties arī trakulīgā braucienā pa 100 metrus garu slidkalniņu - metāla trubu ar logiem, sasniedzot iespaidīgu ātrumu.

"Sky walk" atvērts apmeklētājiem katru dienu no pulksten 10 līdz 16. Visērtāk tur nokļūt ar kalna pacēlāju, pie kura stacijas iespējams iegādāties arī ieejas biļetes uz "Sky walk". Biļetes cena pieaugušajiem (iekļauta arī pacēlāja biļetes cena abos virzienos) ir 290 čehu kronas jeb 10 eiro un 70 centi, bet bērniem 190 kronas jeb septiņi eiro. Par braukšanu pa slidkalniņu jāmaksā atsevišķi. Visas cenas un informācija par "Sky walk" pieejama šeit.

"Sky walk" izstaigājams visos gadalaikos - pašlaik, kad kalnos sasnidzis dziļš sniegs, skats no tā paveras gluži kā pasaku grāmatas lapasppusēs.

Vairāk informācijas Dolní Morava sporta un atpūtas kūrorta mājaslapā.

Jāsaka, ka Čehijā arhitektiem ir visai liela pieredze ar neparastu, bet funkcionālu objektu izbūvi kalnu virsotnēs. Piemēram, viens no iespaidīgākajiem apskates objektiem Libereces apkaimē, netālu no Polijas un Vācijas robežas, ir TV tornis, kas atrodas aptuveni kilometru augsta kalna galā, un tajā jau kopš uzstādīšanas 1969. gadā ierīkota arī kosmosa kuģim līdzīga viesnīca un milzīgs restorāns. Vairāk lasiet šeit.

Savukārt netālu no Austrijas robežas apskatāms un izstaigājams vēl viens ceļš virs koku galotnēm "Lipno Treetop Walkway" (attēlā augstāk). Nemaz nerunājot par grandiozajām un gadsimtiem senajām pilīm kalnu virsotnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!