Foto: Shutterstock

Brīvdienas klāt, un visās Latvijas malās piedāvā iespējas izbaudīt aktīvu atpūtu. Liepājā peldēs "roņi", Cēsīs un Valmieras pusē slēpos, bet Jelgavā lies sveces. Un tas nebūt nav viss! Idejas, ko izvēlēties šīm brīvdienām, piedāvā arī "Tūrismagids.lv".

Slēpošana retro stilā Cēsu Pils parkā


Sestdien Cēsu Pils parkā notiks Retro Sniega festivāls. Pasākums varēšot jautri pavadīt laiku ar draugiem un ģimeni. Festivāla apmeklētāji tērpšoties retro tērpos un varēs piedalīties stafetēs, izmantojot seno laiku ragaviņas un slēpes. 

Pasākums sāksies plkst.13.00. 

Savukārt, lai apsildītos, Cēsu Jaunās pils Bēniņu zālē var apskatīt tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes dzīves priecigo un krāsaino darbu izstādi "Virmojums".

"Roņi


Sestdien, 31. janvārī, atpūtas vietā "Beberliņi", norisināsies XI Latvijas ziemas peldēšanas atklātā čempionāta I posms. Čempionātā aicināti piedalīties gan ziemas peldētāji ar pieredzi, gan iesācēji, turklāt esot gaidīts pasākumā, lai atbalstītu un uzmundrinātu "roņus", stāsta pasākuma organizatori. Līdzjutēji varēšot sasildīties ar karstu tēju, bet "BB WakePark" kafejnīcā būšot iespēja iegādāties siltu zupu, savukārt ziemas peldētāji pēc aukstās peldes varēs relaksēties baļļā un pirtī.

Taču tie, kuri dod priekšroku sasalušam ūdenim un slidošanai, var doties arī uz Liepājas Olimpiskā centra ledus halli un kārtīgi izslidoties.

Ar slēpēm apkārt Vaidavas ezeram

Svētdien, 1. februārī, jau otro gadu pēc kārtas uz gleznainā Vaidavas ezera Kocēnu novadā notiks Tautas slēpojums "Baiļu apļi", kas norisināsies jau divpadsmito reizi. Sacensību dalībniekiem, atkarībā no vecuma grupas un sagatavotības, būšot iespēja izvēlēties sev piemērotāko slēpošanas klasi – sporta un tautas klase, kā arī atsevišķa klase bērniem līdz 10 gadu vecumam. Sacensību sākums – plkst. 12.00 kopējais starts, plkst. 13.00 – kopējais starts bērniem.

Pirms slēpojuma varēs izmantot slēpju smērēšanas un nūju asināšanas pakalpojumus. Tāpat dalībnieku ērtībai būsšot pieejamas Vaidavas kultūras nama telpas, kurās interesenti arī varēs iepazīties ar ceļojošo izstādi "Florbolam - 20", kas veltīta florbola pirmsākumu Kocēnu novadā 20. gadskārtai. Pēc slēpojuma dalībniekiem būs iespēja sasildīties pirtiņā turpat pie ezera.

Dalībai sacensībās iespējams pieteikties līdz sacensību norises dienas plkst. 11.30 Vaidavas ezera pludmalē.

Finišā dalībniekus sagaidīšot garda maltīte. Pasākums noslēgsies ar uzvarētāju apbalvošanu, kā arī izlozi, kur galvenā balva būs velosipēds no veikala "EŽI".

Vairāk informācijas: www.ezi.lv

Vaska figūras Rīgā

Foto: Publicitātes foto

Vēl līdz 2015. gada 1.februārim Mencendorfa namā var apskatīt Sanktpēterburgas vaska figūras, kurās reālistiski attēlotas vēsturiskas personības un leģendāri varoņi. Tāpat izstādē redzemi arī populāri tēli no bērnu animācijas filmām un pasakām.

Par izstādes nozīmīgāko notikumu uzskatāma kompozīcija, kas tapusi pēc Leonardo da Vinči freskas "Svētais vakarēdiens" motīviem, kas atrodas Santa Maria della Grazie baznīcā Milānā, stāsta izstādes organizatori. Gleznā ir attēlots Jēzus Kristus un viņa mācekļu pēdējais vakarēdiens, kā tas ir aprakstīts Jāņa evaņģēlija.

Tāpat redzamas arī tādu leģendāru personu skulptūras kā sengrieķu filozofi un matemātiķi Platons un Hipokrats, renesanses laika dižgari Mikelandželo un Leonardo da Vinči, viens no spilgtākajiem spāņu sirreālisma gleznotājiem Salvadors Dalī un Amerikas slaveno Džonu Ficdžeraldu ar Žaklīnu Kenediju.

Bērniem patiks varoņi no filmām "Šreks","Ledus Laikmets", Avatars, kā arī rakstnieces Astrīdas Lindgrēnes radītie tēli - Karlsons, Brālītis u.c.

Izstādes kurators Armens Arutjunjans atzīmē, ka "Rīgā ir ieradusies ļoti nopietna kolekcija, kas ne tikai izklaidēs, bet arī izglītos apmeklētājus. Neapšaubāmi, par ekspozīcijas centrālo daļu kļūs kompozīcija, kas veidota pēc Leonardo da Vinči freskas "Svētais vakarēdiens" motīviem.
Vaitrāk par izstādi lasiet "Delfi" sadaļā "Kultūra"

Izklaides pie kaimiņiem – Tallinā atklāts lielākais minigolfa iekštelpu parks

Foto: stock.xchng

Bijušajās AHHAA zinātnes centra telpās Tallinā tikko atklāts lielākais Baltijas ir iekštelpu mini golfa centrs CityJungle. Tajā izklaidēties var visa ģimene, jo minigolfs esot piemērots jau bērniem no septiņu gadu vecuma. 

Centrā ir vairāki minigolfa tematiskie laukumi ar košām gaismām, dažādiem kustīgiem objektiem un citiem specefektiem. Brīvdienas ir īstais laiks aizbraukt un to visu apskatīt.

Viens golfa turnīrs ilgstot aptuveni 1,5 stundas. Ieejas biļete centrā izmaksās no 7,90 līdz 9,90 eiro.
Vairāk informācijas meklējiet CityJungle centra mājaslapā: www.elamusgolf.eu

Ziedi ziemā – LU Botāniskajā dārzā sākas acāliju laiks


Foto: DELFI

Latvijas Universitātes
(LU) Botāniskajā dārzā zied pirmās acālijas. No sestdienas, 31. janvāra, Acāliju mājas durvis ir atvērtas apmeklētājiem.

LU Botāniskajā dārzā plaukst agri ziedošās acālijas, kas košiem triepieniem iekrāso ziemas pelēcību un rada pavasarīgu noskaņu. Pavisam dārza kolekcijā ir 124 acāliju šķirnes no Rietumeiropas, Krievijas, Ukrainas un Latvijas. Daudzas no tām LU Botāniskajā dārzā aug vairāk nekā 50 gadus un krūmu krāšņi ziedošie vainagi sasniedz pat pāris metru apkārtmēru.

LU Botāniskajā dārzā ir Baltijā lielākā acāliju kolekcija, kuras veidošana sākās 20. gadsimta 30-tajos gados. Kopš 1957. gada šo darbu turpina profesors Rihards Kondratovičs, viņš arī nodarbojas ar acāliju selekciju.

Ziedošās acālijas varēs apskatīt visu februāri un martu, jo turpinās plaukt arvien vēlāk ziedošās šķirnes.

Plašāka informācija.

Sveču liešana baznīcas tornī Jelgavā

Sestdien, 31.janvārī, plkst. 12.00, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī notiks izzinoši - radošā nodarbība, kur būs iespējams iepazīties ar senlatviešu Sveču dienas tradīcijām, kā arī pašu rokām liet sveces un izveidot tām skaistu svečturi.

Senie latvieši februāri dēvēja par Sveču mēnesi, un pēc senajiem ticējumiem 2.februārī svinama Sveču diena, kas iezīmē ziemas vidu. Pēc senču tradīcijām, šajā dienā ir jālej sveces. Godinot tradīcijas, Jelgavas reģionālais tūrisma centrs aicina ikvienu sagatavoties Sveču mēnesim un pašu rokām izliet sveces. Pašdarinātās sveces degs ilgi un vienmērīgi, un mājās ienesīs īpašu siltumu.

Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar svarīgākajiem pamatprincipiem stāvsveču izgatavošanā, kā arī pašiem tās izgatavot. Lai svecīte izskatītos vēl glītāka, to varēs dekorēt ar parafīna un bišu vaska plākšņu rotājumiem. Svecītes novietošanai būs iespējams izgatavot svečturi. Nodarbību vada pasniedzēja Zanda Kursīte.

Tāpat vēl līdz 1. februārim iespējams izbaudīt Jelgavas garšu tūres speciālos ēdienus vietējos resturānos.

Vairāk informācijas: visit.jelgava.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!