Foto: DELFI

Šajā nedēļas nogalē sagaidīsim jau otro Adventi, bet vēl pirms tam visā Latvijā (un ne tikai) paredzēti interesanti, krāšņi un jautri pasākumi. Lūk, daži ieteikumi jaukām brīvdienām no Turismagids.lv.

Šīgada pēdējais Avotu ielas krāmu tirdziņš


Foto: DELFI

Sestdien, 6. decembrī, Koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga", Krāsotāju ielā 12, no plkst. 10.00 līdz 16.00 norisināsies tradicionālais apkaimes krāmu tirdziņš, kurā pulcēsies gan pieredzes bagāti tirgotāji, gan dalībnieki, kas drosmi krāmu tirgošanai saņēmuši pirmo reizi, sola pasākuma rīkotāji. Preču klāstā viss iespējamais, ko vien, kārtojot savus šķūnīšus, aizdurves, kumodes, pažobeles un mantu lādes, cilvēks spēj atrast un kam vēlas dot otru dzīvi, par simbolisku samaksu pārdodot to kādam citam.

Tiem, kam šis tirdziņš ir jaunums, noderēs stāsts par tirgus rašanos un nākotnes plāniem:

"2012. gada rudenī, veicot dzīvokļa revīziju, kāds Avotu apkaimes iedzīvotājs atklāja, ka gadu gaitā sakrājies daudz lieku mantu. Saprotot, ka visi priekšmeti kādam varētu būt noderīgi, talkā tika ņemts telefons un apzvanīti pāris draugi, lai apvaicātos, vai kādam šīs lietas nav nepieciešamas Taču tā vietā, lai liekās mantas atrastu jaunu īpašnieku, tika konstatēts, ka visiem mājās ir pārāk daudz dažādu krāmu. Un tā pavisam spontāni radās doma :"Vajag tirdziņu!"," stāsta pasākuma organizatore Irita Antoņeviča. "Avotu ielas krāmu tirgus ir demokrātisks pasākums. Sākot ar dalības maksu, kas tiek uzturēta tāda, kas visiem pa kabatai, beidzot ar iespēju iesaistīties ikvienam interesentam. Un pēc katra tirdziņa ir dalībnieki, kas piesakās atkārtoti. Tādēļ jau savlaicīgi tiek noteikti krāmu tirgus datumi 2015. gada pirmajā pusē - 7. februāris, 28.marts, 23. maijs."

Vairāk informācijas:avotuielasapkaime.blogspot.com

Plaša Adventes nedēļas nogales pasākumu programma Cēsīs


Piektdien plkst.19.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notiks Ulda Marhileviča autorkoncerts "Tava sirds ir Tavas mājas". Koncertā Uldis Marhilevičs muzicēs kopā ar vijolnieku Dzintaru Beitānu, taustiņintrumentālistu Raimondu Macatu, kontrabasistu Modri Laizānu un sitaminstrumentālistu Andri Buiķi. Ulda Marhileviča dziesmas izdziedās Antra Stafecka.

Sestdiena , 6.decembris, Cēsīs iesāksies ar Ziemassvētku tematikai veltītām aktivitātēm. Plkst.12.00 sāksies sveču izgatavošanas darbnīca Cēsu Jaunajā pilī, bet Rīgas ielā turpināsies iepriekšējā sestdienā iesāktais Ziemassvētku pop-up jeb tieši uz Adventes laiku organizētais tirgus ar mājražotāju un amatnieku izstrādājumiem un radošās darbnīcas. Rīgas ielas tukšie skatlogi atdzīvosies, lai kļūtu par Ziemassvētku darbnīcām un veikaliņiem, radot īpašu svētku noskaņu. Tieši tur vienuviet varēs atrast visatbilstošākās dāvanas saviem mīļajiem, iemēģināt roku pats savas dāvanas izgatavošanā, kā arī uzrakstīt vēstuli Ziemassvētku vecītim.

Sv.Jāņa baznīcu plkst. 15.00 ieskandinās kora "Jubilate" koncerts Jura Kļaviņa vadībā.
Cēsu Jaunajā pilī plkst.16.00 dižciltīgas balles noskaņu radīs koncerts, kurā uzstāsies 19.gadsimta deju grupa "Magnolija" un dziedātāja Jana Eglīte (mecosoprāns).

Plkst. 16.30 Līvu laukumā notiks radošās Ziemassvētku egles - instalācijas atklāšana, sadarbībā ar Cēsu pilsētas Mākslas skolu un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolu.

Sestdien plkst.19.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" Arstarulsmirus piedāvā pilnmetrāžas stand-up comedy izrādi "Iekšējās balsis".

Svētdien, 7.decembrī, plkst.16.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" Ziemassvētku noskaņu radīs koncerts ar Alfrēda Kalniņa mūzikas vidusskolas audzēkņu un pedagogu līdzdalību.

Savukārt plkst. 17.00 Cēsīs notiks jau otrā pastaiga gida pavadībā "Vecpilsētas apgaita krēslas stundā", kas sāksies no Jaunās pils. Varēšot izbaudīt naksnīgu pastaigu Cēsu vecpilsētā, sastapt viduslaiku pilsētas naktssargu, piedalīties petrolejas lākturu iededzināšanā pilsētas ielās un pastaigas noslēgumā sildīties ar karstu tēju kādreizējā Lāča krogā – mākslas telpā Mala.

Drīz pēc tam plkst.18.00 koncertzālē uzstāsies Olga Rajecka ar koncertu "Buramdziesmas". Tautiski dejiskajā programmā skanēs Imanta Kalniņa dziesmas no Olgas jaunā albuma "Buramdziesmas", kā arī dziedātājas klasiskie hiti.

Svētdienas vakarā plkst.19.00 no Cēsu Sv.Jāņa baznīcas torņa skanēs Adventes mūzika Cēsīm. Mūziku spēlēs pūtēju orķestris "Cēsis". Priekšnesumu vislabāk varēs izbaudīt, esot Rožu laukumā.

Jūrmalā bazārs un egļu iedegšana


Foto: DELFI

6. decembrī Majoru stāvlaukumā un Horna dārzā atgriežas Majoru Bazārs, piedāvājot jūrmalniekiem un pilsētas viesiem plašu kultūras programmu un iepirkšanās prieku Ziemassvētku tirdziņā.

Gada aukstākajos mēnešos Jūrmalai piemīt īpaša burvība – saltais gaiss, mainīgā jūra, pastaigas gar jūras krastu, tas ir tas, kas vilina gan jūrmalniekus, gan tās viesus. Atzīmējot ziemas iestāšanos, 6. decembrī Majoros visas dienas garumā būs pieejama plaša kultūras un izklaides programma gan lieliem, gan maziem. 

Majoru stāvlaukumā, sākot no plkst. 11.00 līdz 16.00, varēs nesteidzīgi iepirkties Ziemassvētku tirdziņā, kurā būs pieejams plašs mūsdienu amatniecības piedāvājums, Latvijas lauku labumi - sieri, kūpinātas gaļas izstrādājumi, maize, garšvielas. Tirdziņā varēs iegādāties tējas, medu, riekstus, dzērvenes, našķus, eko kosmētiku, vietējos vīna izstrādājumus. Visas dienas garumā ikviens stiprinieks, kurš vēlēsies izmēģināt savus spēkus "Umurkumura" pievarēšanā, kad, rāpjoties stabā, varēs pacīnieties par sarūpētajām tirgotāju dāvanām. Uz skatuves priecēs Nils Īle, Melo M, RIGA Reggae, Džentlmeņu Špagats un DJ DUB:ra.

Savukārt, Horna dārzā un Jūrmalas Kultūras centra foajē būs plaša programma svētku mazākajiem apmeklētājiem. Horna dārzā no plkst. 13.00 līdz 14.00 rotaļas kopā ar Jūrmalas Teātri, plkst. 14.00 – 16.00 fotosalons "Skapī". Plkst. 15.00 Horna dārza egles rotāšana kopā ar Laimes lāčiem, bet plkst. 16.00 kopīgiem spēkiem ar "Brīnumskapja" varoņiem iedegsim Ziemassvētku egli un vērosim mini uguņošanu. 

Jūrmalas Kultūras centra foajē visas dienas garumā sākot no plkst. 13.00 darbosies daudz dažādu radošo darbnīcu. Varēs izgatavot gan eglīšu rotājumus, darboties smilšu kino darbnīcā, mīksto rotaļlietu darbnīcā un vēl piedalīties daudz un dažādās aktivitātēs.

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku gadatirgus Rīgā


Foto: F64

Jau šosestdien, 6. decembrī, notiks ikgadējais Vislatvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgus modes un izklaides centrā Rīga Plaza, kurā piedalīsies 125 mācību uzņēmumi ar saviem darinājumiem.

Tie pārstāv 81 vidusskolas un 44 pamatskolas un dienas garumā piedāvās savus oriģinālos izstrādājumus, Ziemassvētku dāvanas. Gadatirgū piedalīsies arī 12 studentu mācību uzņēmumi, kas izveidoti šogad ieviestās JA-YE Latvija Start-Up programmas ietvaros.

Jaunie SMU pārstāvēs modes, dizaina, kosmētikas, kokapstrādes, rotaslietu, suvenīru un Ziemassvētku rotājumu ražošanas nozares un pakalpojumus - pasākumu organizēšanu, fotografēšanu un pat tādu eksotisku izklaidi kā smilšu kino. Savukārt studentu Start-Up programmas uzņēmumi izstrādājuši dažādus sociālā biznesa, kā arī pārtikas ražošanas, IT, dāvanu un tūrisma pakalpojumu piedāvājumus. Detalizētāks gadatirgus dalībnieku saraksts pieejams pasākuma mājaslapā.

"Ikgadējie Vislatvijas skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku gadatirgi Latvijas galvaspilsētā ir kļuvuši par skaistu tradīciju, kas dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem satikt savus klientus un reālā biznesa vidē izzināt savu produktu priekšrocības un arī trūkumus

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.-12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22% programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

'Ziemassvētku egļu ceļš' un svētku laika koncerti


Foto: DELFI

Rīgā Ziemassvētku laikā "izaugušas" visdažādākās egles, kas pilsētvidē būs apskatāmas no šā gada 5. decembra līdz 2015. gada 11. janvārim. Brīvdienās vērts saģērbties silti un doties garākā pastaigā, izstaigājot Ziemassvētku egļu ceļu. Vairāk par šo pasākumu lasiet "Delfi" sadaļā Svētku laiks.

Sagaidot Otro Adventi, Rīgā sāksies festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš", kurā būs apskatāmi profesionālu mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi – vides dizaina objekti, kas pārsteigs ar ideju oriģinalitāti un izmantoto materiālu daudzveidību. Šogad, festivāla piecu gadu jubilejas gadā, rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja redzēt 74 dizaina objektus – Egles, kas pilsētvidē radīs īpašu svētku noskaņu.
Svētku sajūtu Rīgā būs iespēja gūt, apmeklējot I Kokļu mūzikas ziemas festivāla "Kokļu skaņās ziemas mirdzumā" koncertus. Adventa laikā turpināsies arī koncerti Rīgas dievnamos koncertciklā "Adventa mūzikas svētki Rīgā", kura ietvaros 7. decembrī notiks divi koncerti. Rīgas Sv. Jāzepa baznīcā muzicēs Silvija Silava un Sniedze Prauliņa, bet Rīgas Mateja baznīcā dziedās un spēlēs Vilnis Punka.

Rīgas kultūras pasākumu programma pieejama interneta vietnē www.kultura.riga.lv.

Garšu tūre 'Izgaršo vietējo!' Jelgavā


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs sadarbībā ar Jelgavas un Jelgavas novada ēdināšanas uzņēmumiem šajā ziemas sezonā piedāvā tūri "Izgaršo vietējo!" – vienu no šī gada labākajiem jaunajiem tūrisma produktiem. Katrs no ēdieniem, kas iekļauts šajā piedāvājumā, ir izstrādāts īpaši šai sezonai un to pamatā ir produkti, kas audzēti un iegūti no vietējiem ražotājiem un saimniecībām Zemgales reģionā. Turklāt tūristi aicināti izgaršot ne tikai ēdienus, bet izbaudīt arī skaisto Jelgavas apkaimi un apskates objektus.

Piedāvājuma "Izgaršo vietējo!" ietvaros ir radīti vairāki jauni ēdieni, ko nobaudīt būs iespējams no 1.decembra līdz 1.februārim. Īpašajās ziemas ēdienkartēs ir iekļauti gan salāti, gan otrie ēdieni, gan saldie un dzērieni. Strausa gulašzupa ar čili, brieža gaļa ar meža sēnēm, galoveja fileja pagatavota garšaugu – ķiploku sviestā, kartupeļu pankūkas, siera kūka ar zemeņu-aveņu mērci, aveņu, piparmētru un liepziedu tējas – tie ir tikai daži no ēdieniem, ko piedāvājuma ietvaros pasniegs vietējās kafejnīcas un restorāni. Īpašos ziemas sezonas ēdienus ir iespējams baudīt sešos ēdināšanas iestādēs. Ēdienos izmantotais produktu, dārzeņu un augļu piedāvājums ir iegūts no Zemgales reģiona vietējiem ražotājiem, mājražotājiem un saimniecībām.

Ikviens gardēdis tiek aicināts novērtēt ziemas sezonas ēdienu garšas nianses un iepazīt Jelgavas pilsētu un tās apkārtni, apmeklējot kādu no piedāvājumā iesaistītajiem ēdināšanas uzņēmumiem. Vairāk informācijas par īpašajiem ēdieniem un atpūtas iespējām Jelgavas apkārtnē uzziniet mājas lapā www.visit.jelgava.lv, bet ar visiem šī gada veiksmīgākajiem jaunajiem tūrisma produktiem var iepazīties šeit.

Nikolaja diena bērniem Ventspilī


Ventspils pils un muzeja rūķi un Rūķene Neta 6. decembrī, no plkst. 12.00 līdz 15.00 gaidīšot visus mazos un lielos dāvanu darinātājus savās darbnīcās.

Piparkūku faniem būšot iespēja pašiem ķerties pie darba Piparkūku darbnīcā, būšot padomāts arī par cepto ābolu kārotājiem - tos gaidīs pie pils pavarda. Turklāt, pie pils pavarda būs iespēja ne tikai ieraudzīt, bet arī nogaršot zilivioletos pils dārza brīnumus - violeto kartupeļu šķirni no 1817.gada, kas pat pagatavota saglabā savu kartupeļiem neprātīgo – ceriņu krāsu.

Kamēr rūķu darbnīcās taps Sniegavīri, Pērļu rotājumi, Ziepju zvaigznes, Svētku smaržas un pat mazi Koka Nikolaji, tikmēr pie pils egles no plkst. 13.00 sāksies svētku koncerts.

Svētkus iedejos horeogrāfijas ansamblis "Konfetti" (vad. Ļ.Basmanova) un Mūzikas skolas mazie rūķi, bet plkst. 14.30 Nikolaja dienas norises ar dažādām Ziemassvētku melodijām noslēgs Ventspils Mūzikas skolas jau izaugušie rūķi.
Kamēr lielākie bērni slepeni un ne tik slepeni darinās dāvanas pils darbnīcās, mammas un tēti tiek gaidīti 4.stāvā izstādē par virtuves vēsturi, kur būs vēl kāda pils dārzā izauguša nedaudz piemirsta auga degustācija - cigoriņu kafija.

Vairāk informācijas par pasākumu un ieejas biļetēm: www.ventspils.lv

Bauskas pilī renesanses dejas


Foto: Publicitātes foto

Sestdien Bauskas pilī notiks seno deju grupas "Galmus" un senās mūzikas grupas "Ludus" koncerts "Planētu parāde".

Bauskas pils seno deju grupas "Galms" vadītāja Ilona Ozola, izmantojot 15. gadsimta beigu un 16. gadsimta sākuma itāļu horeogrāfu deju pierakstus, speciāli šim pasākumam ir izveidojusi iestudējumu, kas skatītājiem ļaušot vērties alegoriskā planētu, dievu un citu mītisku tēlu parādē. Tā iedzīvināšot Fortūnu, Likteni un septiņas senatnē zināmās planētas. Senās mūzikas ansambļa "Ludus" muzikālajā pavadījumā dievību lomās iejutīsies Bauskas pils deju grupas "Galms" dalībnieki.

Renesanses laikmetā, cerot uz zvaigžņu labvēlību, planētas un dievības tika ieaicinātas valdnieka namam nozīmīgos gadījumos - augstmaņu laulību, mantinieka piedzimšanas vai kristību ceremonijās. Interesanti, ka tās pašas dievības un vēl Fortūna, Dafne, Amors minētas jau 15. gadsimtā pierakstītajos deju aprakstos, kuru autori iedvesmojušies no leģendām par mītiskajiem tēliem un planētu kustību Visumā, akcentējot to simbolisko nozīmi. Dievu ārējais veidols un raksturīgie atribūti redzami renesanses mākslinieku gravīrās, pēc kurām īpaši šim koncertam gatavotas dejotāju maskas, zižļi un citi rekvizīti. Pirms koncerta apmeklētāji varēs vērot šo mākslas darbu video prezentāciju. 

Vairāk informācijas: www.bauska.lv

Gatavošanās svētkiem Šauļos


Arī tepat kaimiņos Šauļos šajās brīvdienās paredzēta aktīva gatavošanās svētkiem - 5. un 6. decembrī visas dienas garumā pilsētas centrā notiks Ziemassvētku tirgus, kur varēs iegādāties saldumus, Ziemassvētku dāvanas, rokdarbus, rotaļlietas, kūpinātas zivis un daudz ko citu.

Gājēju bulvārī no Višinska pieminekļa līdz Dvaro ielai tiks rotātas eglītes, bet tiem, kas interesējas par Lietuvas apskati, vērts apmeklēt pasākumu "Ceļo un baudi ar Šauļu valsts koledžas studentiem: jauki maršruti, sirsnīgas dziesmas, saldi padomi" Šauļu valsts koledžā. 

Piektdien plkst. 12.00, 14.00 un 16.00, bet sestdien plkst. 12.00 un 14.00 studentu vadibā paredzētas arī ekskursijas pa Šauļu pilsētas centrālo daļu.

Interesants pasākums paredzēts sestdien no plkst. 12.00–17.00, kad notiks vasaras slēpju atrakcija, koka kāju izmēģināšana (ķekatas), nūjošanas apmācība, šautriņu mešana, ragaviņu sacensības un boulings.Uz to iIelūdz Šauļu Vieglatlētikas un veselības veicināšanas centra nodaļa "Sports visiem".

Abas dienas pilsētas centrā notiks arī koncerti.

Tiem, kas ārā būs nosaluši, vērts apmeklēt šokolādes muzeju "Ruta" fabrikā, kur visi materiāli pieejami arī latviski, vai arī doties uz slidotavu tirdzniecības centrā "Akropolis". Tāpat vērts iegriezties mājīgajā Kaķu muzejā, par ko vairāk variet lasīt Turismagids.lv rakstā.

Vairāk informācijas: tic.siauliai.lt vai Šauļu Tūrisma informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!