Foto: LETA

Latvijas kristīgo baznīcu kultūras notikums "Baznīcu nakts" visā Latvijā pulcējis 35 tūkstošus apmeklētāju, informēja pasākuma organizatori.

"Baznīcu nakts" tika aizvadīta piektdienas, 5.jūnija vakarā. No Latvijas reģioniem visaktīvāk pasākums apmeklēts Kurzemē un Vidzemē, bet Rīgā bijusi pastiprināta interese par priekšpilsētas baznīcām.

Pasākumu Rīgā apmeklēja 18 tūkstoši cilvēku, šogad lielāku interesi nekā pērn izrādot par baznīcām Rīgas priekšpilsētās – Čiekurkalnā, Vecmīlgrāvī un Āgenskalnā. Plaši apmeklētas bija arī Vecrīgas un centra baznīcas.

Savukārt reģionos, kur pasākums norisinājās pirmo reizi, atsaucība ir bijusi īpaši liela – kopējais skaits apmeklētāju Latvijas reģionos sasniedzis 12 500. Tādas nelielas baznīcas kā Augstrozes evaņģēliski luteriskā baznīca un Smiltenes baznīcas Vidzemē, Kolkas j ūras Zvaigznes Dievmātes Romas katoļu draudze Kurzemē vai ļoti attālā Jasmuižas baznīca Latgalē pulcējušas pat vairākus simtus cilvēku, kur ikdienā apmeklētāju un draudzes locekļu skaits ir tikai pāris desmiti vai līdz simts draudzes locekļiem.

Par vienu no lielākajiem Baznīcu nakts norises centriem Kurzemē kļuva Liepāja, kas pulcēja cilvēkus deviņos dievnamos. Pilsētā notiekošā pasākuma apmeklētāju skaits bija aptuveni 2500 apmeklētāju. Visās Pasākuma norises vietās Kurzemē kopumā apmeklētāju skaits sasniedza nepilnus 5000.

Savukārt Vidzemē atvērto baznīcu skaits bija vislielākais – 39 baznīcas, līdz ar to kļūstot par otru apmeklētāko reģionu – pasākumā piedalījās vairāk par 4000 cilvēku. Īpaši labi apmeklēts bija notikums luterāņu un katoļu baznīcās Smiltenē, Alūksnē un Drustu evanģēliski luteriskās baznīcas kalnā. Savukārt nelielajā Augstrozes evanģēliski luteriskajā baznīcā apmeklējumu skaits bija tuvu 300, kas regulāro draudzes apmeklējumu pārspēj līdz pat desmit reizēm.

Latgalē 15 baznīcās apmeklētāji pasākumu vērtē kā vissirsnīgāko - kopējais apmeklētāju skaits Baznīcu nakts vakarā sasniedza aptuveni 2300 cilvēku. Zemgalē par norises centriem var uzskatīt Jelgavu ar trīs baznīcām, Dobeli un Jēkabpili ar trīs baznīcām un klosteri. Kopējais reģiona apmeklējums sasniedza aptuveni 1300 .

"Baznīcu nakts" norisinājās jau otro gadu pēc kārtas.

Otrajā “Baznīcu naktī” piedalījās 145 baznīcas no visiem novadiem - Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas. Vakara gaitā līdz pat pusnaktij baznīcās notika koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā. Baznīcu nakts programma arī šogad bija veidota, lai iepazītu kristīgo konfesiju - luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku – baznīcu un klosteru garīgo un kultūras mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!