Daudzi ceļotāji, dodoties uz ārzemēm, vēlas izbaudīt vietējo kulināriju un kultūru, tomēr citi labprātāk neļaujas eksperimentiem un dodas uz ātrās ēdināšanas ķēžu ēstuvēm, jo skaidrs, ka tur varēsi dabūt tieši tādu burgeru un frī kartupeļus, kādus gaidi.


Interesanti, ka, lai arī šie restorāni tiek uzskatīti par lētām ēstuvēm, ir vietas, kur tie atrodas ekskluzīvās un visnotaļ dārgās vietās - izcilos arhitektūras pieminekļos un objektos. Tā nu, ēdot šādā vietā, vismaz vari sevi mierināt, ka apskati kultūras pieminekli.

Augšējā attēlā redzamais McDonald's restorāns atrodas ekskluzīvā Art Deco stila ēkā Melburnā Austrālijā. Kādreiz šajā mājā ikviens, kam maciņš to ļāva, varēja pārlaist nakti viesnīcā "United Kingdom Hotel", kas tajā atradās kopš uzcelšanas brīža 1937. gadā. Mūsdienās burgerus, frī kartupeļus un kolu var baudīt retro stila ēdamzālē.

Ticiet vai nē, bet Parīzē, Francijas galvaspilsētā, šajā elegantajā 8. rajona ēkā atrodas "McDonald's" restorāns. Ēka atrodas Saint Lazare ielā, un tā celta 1892. gadā. Tā ir iekļauta arī arhitektūras pieminekļu sarakstā.


Brodvejas spožumā Ņujorkā, slavenajā Teātru rajonā, uz 42. ielas neona izkārtnes arī liecina par to, ka kādreizējā teātra ēkā atrodama visiem tik labi zināmā amerikāņu ātrās ēdināšanas iestāde.


Šis, iespējams, ir izsmalcinātākais ātrās ēdināšanas restorāns "McDonald's". Tas atrodas Indipendensā, Ohaio. Reiz šajā ēkā atradusies banka.

Arī vecā Eiropa nav izņēmums un pat smalkajiem itāliešiem garšo burgeri, vismaz tā varēja secināt, vēl pirms trim gadiem ielūkojoties vienā no modes Mekas Milānas izsmalcinātākajām vietām – Viktora Emanuēla galerijā, turpat pie slavenās Milānas katedrāles, jo arī tur 20 gadus varēja redzēt "McDonald's" izkārtni starp smalkajiem modes veikalu skatlogiem.

Šī ir viena no pilsētas atpazīstamākajām vietām un senākajiem lielveikaliem, kas būvēts 1861. gadā. Tieši tādēļ pēc ilgajiem darbības gadiem ātrās ēdināšanas iestāde tomēr tikusi "izlikta" (netika pagarināts nomas līgums) no šīm telpām un, protams, paziņojusi, ka tā ir netaisnība, jo, viņuprāt, ilgstošajiem nomniekiem pienākušās telpu pirmpirkuma tiesības.

"McDonalds" Milānas pašvaldību par šo rīcību iesūdzēja tiesā, pieprasot 24 miljonus eiro par nodarītajiem zaudējumiem, bet zaudēja. Dažas stundas pirms tā slēgšanas 2012. gadā ikviens varēja tur paēst bez maksas – šo iespēju izmantoja 5000 klienti.

Tagad šajā vietā atrodas otrais Prada zīmola veikals galerijā.

.

"McDonald's" restorāns atrodamas arī vēsturiskajā Vācijas pilsētas Halmenas centrā – skaistā un reģionam raksturīgā pildrežģu mājiņā.

Savukārt "McDonald's" ēstuve ar skaistāko skatu, iespējams atrodama Jangšuo pilsētā Ķīnā – to ieskauj gleznaini kalni, un šo apvidu ļoti iecienījuši aktīvā tūrisma piekritēji no visas pasaules, jo tur pieejamas skaistas vietas klinšu kāpšanai un pārgājieniem. Pēc tam, protams, daudziem gribas arī iestiprināties.

Šis restorāns "iemitinājies" 1850. celtā klasiskā koloniālisma stila ēkā Frīportas pilsētā Menā, ASV, un kādreiz tā piederējusi kādam kuģa kapteinim. 1980. gadā to iegādājās "McDonald's" korporācija un gribējusi ēku nojaukt. Tomēr vietējā sabiedrība iestājusies pret šādu vēstures necienīšanu, tādēļ celtne tika saglabāta.

Arī iekštelpās saglabāts kādreizējais istabu izkārtojums, radot asociācijas ar ģimenes māju nevis holesterīna un neveselīgas pārtikas templi. Tur pat saglabāts kamīns un mājas ēdamistabai raksturīgi krēsli.

Šis varētu būt viens no daudznozīmīgākajiem "McDonald's" restorāniem. Kāpēc tā? Jo tas meklējams Prāgas Komunisma muzejā. Lūk, kāda dīvaina kapitālisma uzvara!

Taupo, Jaunzēlande. Šis restorāns gan neatrodas ēkā, bet vēsturiskā objektā gan – "pensijā" aizgājušā DC3 lidmašīnā.

Arī iekštelpās atstāts lidmašīnas interjeram raksturīgs iekārtojums. Lai arī aviācijas entuziastiem šī vieta varbūt šķitīs zaimošana, šis, protams, ir populārs apskates objekts pilsētā.

Un šis ir vēl viens "demisionējušā" transportlīdzeklī iekārtots restorāns – Barstovā, Kalifornijā. Tas izvietots vecos vilciena vagonos. Lielākā daļa no šiem vecajiem vagoniem savu dzīvi jau bija beiguši, iemesti jūrā, tomēr tad tie "izzvejoti" un ieguvuši otru dzīvi.

Arī Lielbritānijā, Korkā, atrodams "McDonald's", kur iespējams paēst vēsturiskā skaistā ēkā, bet tā interjers veidots 20. gadsimta 50. gadu stilā ar sarkanas ādas dīvāniņiem un citiem klasiskiem ASV ātrās ēdināšanas restorānu simboliem.

Foto: LETA

Protams, nevar nepieminēt arī namu Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 18 Rīgā, kas celts 1864. gadā. Līdz Pirmajam pasaules karam namā darbojās Ķeizara Mūzikas biedrības Rīgas nodaļa. 1920. gados namā atradās Paegles liķieru fabrika. 1930. gadu vidū nama bulvāra pusē darbojās kafejnīca "Mona". 20. gadsimta 30. gadu beigās kafejnīcas pārbūvētajās telpās atvērās kafejnīca-konditoreja "Luna". Mūsdienās ēkā atrodas "McDonald's" restorāns.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no messynessychic.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!