Foto: Shutterstock

Francijas ziemeļos, Normandijā, atrodas kāda īpaša vieta - Monsenmišelas sala, kuru, burtiski tulkojot no franču valodas, dēvē arī par Svētā Miķeļa kalnu (Le Mont-Saint-Michel). Salu ieskauj viduslaiku mūra siena un torņi, tās centrā slejas klosteris, ap kuru ganās tūkstošiem aitu.Ik gadu šurp dodas vairāki miljoni tūristu - UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Monsenmišela ir viens no populārākajiem apskates objektiem Francijā, kur gadsimtiem senās tradīcijas un to laiku sadzīve saglabājusies vēl mūsdienās.

Savulaik šī vieta bijusi kalns jūras krastā, bet laika gaitā, ceļoties ūdens līmenim, erozija krasta ainavu pārveidojusi, un nu Svētā Miķeļa kalns ir sala. Monsenmišelas augstākais punkts ir 92 metri virs jūras līmeņa, bet salas kopējais apkārtmērs ir 960 metri. Tiesa, šie rādītāji ir mainīgi, jo Monsenmišelā novērojamas Eiropā lielākās plūdmaiņas un ūdens līmeņa svārstības var sasniegt pat 14 metrus, liecina Monsenmišelas tūrisma centra apkopotā informācija.  

Nelielo, bet apbrīnojami skaisto salu no sauszemes šķir vien 600 metru ūdens. Salas ēkas izkārtotas atbilstoši feodālisma laika apbūves principiem: Dievs pāri visam, tādēļ augstākajā punktā atrodas benediktīniešu abatija un klostera ēkas, nedaudz zemāk - aizsargmūri, tad - noliktavas un dzīvojamās ēkas, bet viszemāk, ārpus mūriem, - zemnieku un zvejnieku būdiņas.

Īpašs ir stāsts par Senmišelas salas klosteri. Kāda leģenda vēsta, ka Avranšas bīskaps sapnī trīs reizes redzējis erceņģeli Miķeli, kas devis skaidras norādes salā celt klosteri. Tā nu ap 708. gadu klosteris tika uzcelts un cēli slejas tur vēl joprojām.

100 hektāru lielajā salā ir vien daži desmiti iemītnieku, kuru galvenā nodarbošanās ir aitkopība un tūrisms. Abas nozares ir visnotaļ attīstītas. Pateicoties plūdmaiņai, Monsenmišelas pļavās aug lekna zāle un ir nevainojami apstākļi aitu audzēšanai, savukārt tuvais attālums no Francijas sauszemes nodrošina samērā vienkāršu piekļūšanu salai, tādēļ ik gadu turp dodas vairāk nekā trīs miljoni tūristu, arī svētceļnieki. Visu gadu salā darbojas tūrisma informācijas birojs, kura darbinieki dažādās tūrēs piedāvā iepazīt Svētā Miķeļa kalnu, tā apkaimi un vēsturi.

Kopš 1979. gada Monsenmišela kopā ar līci iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Šogad tiek plānots pabeigt Francijas izveidoto projektu par hidrauliskā dambja izveidi, projektā iekļauti arī citi uzlabošanas darbi, kas atvieglos cilvēku uzturēšanos un nokļūšanu salā. 

Vairāk par to, ko redzēt Monsenmišelā, un citu noderīgu informāciju lasi oficiālajā salas tūrisma informācijas centra lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!