Šis stilīgais un romantiskais Itālijas krasta reģions nav tikai bagātnieku izklaide – it īpaši tagad, kad vasaras tūristu pūļi ir izklīduši. Gar tirkīzzilo piekrasti, piespiedušās kalnu nogāzēm rindojas brīnišķīgas, mazas un krāsainas pilsētiņas, kur atrodami ne vien elpu aizraujoši skati un vēsturiski apskates objekti, bet arī īsti itāliskas naktsmītnes un izcili restorāni.

Amalfi piekraste

Amalfi ir viens no Eiropas iekārojamākajiem un romantiskākajiem ceļojumu galamērķiem, kas valdzina ceļotājus jau kopš senatnes. Līdz 1852. gadā Latari kalnos tika izveidots 40 kilometrus garais Strada Statale 163 (Nastro Azzurro) ceļa posms, kas ved no Sorento apkārtnē esošā Metas kalnu ciematiņa uz Vietri sul Mare pilsētu austrumos, šeit nebija ceļa, kas savienotu piekrastes pilsētas, raksta theguardian.com.

Mūsdienās šis "ceļš ar 1000 līkumiem" apliecas ap augstām klintīm, vijas starp aizām, garām olīvkoku un citronkoku audzēm, ciematiem ar balti krāsotiem namiem, ne mirkli neizlaižot no redzesloka dzirkstoši zilo jūru tālu lejā. Jāpiebilst, ka vietējie pa šiem mazajiem kalnu ceļiem traucas neiedomājami veikli, pat lielie autobusi, šaurajos līkumos taurējot, samainās ātri, bet tūristiem, kas tur ierodas pirmo reizi, Amalfī krasta izbraukšana ar personīgo auto var būt īsts pārbaudījums.

Ieteikums!Uz ceļa tik tikko pietiek vietas vienai braukšanas joslai katrā virzienā, tādēļ vasarā sastrēgumi ir neizbēgami, taču no tiem var veiksmīgi izvairīties, apmeklējot piekrasti pēc tūrisma sezonas beigām. Ja neesat droši par savām autovadītāja prasmēm kalnos, labāk izvēlēties sabiedrisko transportu un mierīgi baudīt satriecošos skatus visapkārt. Viens brauciens ar autobusu izmaksās 1,5 eiro, bet dienas biļete - sešus eiro. Arī ar Neapoli Amalfi savieno ērta autobusu satiksme.

Amalfi ir īstā vieta, kur ziemeļniekiem pagarināt vasaru, un to jau gadsimtiem ir darījuši slaveni, izglītoti un bagāti ļaudis no visas pasaules.

Svētās Agatas pilsēta

Pilsētas nosaukums cēlies no tās atrašanās vietas kalna virsotē virs due golfi jeb diviem līčiem – Neapoles un Salerno. Sant'Agata due Golfi ir lieliska vieta pastaigām, lai izpētītu piekrasti.

Bioloģiskā olīvu audzētava "Agriturismo Le Tore", kas atrodas netālu no pilsētas, piedāvā nakšņošanai deviņas vienkāršas, skaistas istabas un divus ģimenēm piemērotus numuriņus. Brokastis, kas sastāv no turpat dārzā izaudzētiem augļiem, svaigām mājs olām un pašceptām kūkām, tiek pasniegtas smaržīgu rožu un jasmīnu apaugušā nojumē. No šejienes slavenais Nastro Azzurro ceļš no kalnainās vidienes aizvijas lejup tuvāk jūrai uz mājīgo Pozitāno pilsētiņu.

Kur paēst?

Ja Michelin zvaigznēm apbalvotais "Don Alfonso" restorāns Jums ir par dārgu, apmeklējiet ģimenes krodziņu "Lo Stuzzichino", kur pasniedz iecienītus reģionālus ēdienus, piemēram, melanzane alla parmigiana (cepti baklažāni ar tomātiem un sieru) un paccheri makaronus ar saldajiem piennolo tomātiem, kas audzēti Vezuva nogāzē, kā arī jūras veltes. Divu ēdienu maltīte izmaksās aptuveni 17 eiro.

Informācijai! Maltītes cenā Amalfi piekrastē parasti neietilpst maksa par dzērieniem. Savukārt naktsmītņu cenā ierēķinātas arī brokastis.

Foto: DELFI

Ko apskatīt?

Šajā reģionā var aplūkot daudz satriecošu ainavu, taču viens no labākajiem skatiem paveras no Il Deserto klostera skatu torņa. Klostera darba laiks gan ne vienmēr atbilst patiesībai, tādēļ vēlams, pirms došanās turp, piezvanīt. Oficiāli tas ir atvērts no plkst.10.00 līdz 12.00 un plkst. 17.00 – 19.00, ieeja par ziedojumiem.

Pozitāno pilsēta

Neiedomājams pasteļtoņos krāsotu namiņu juceklis, kas sniedzas gandrīz līdz pašai klints virsotnei, ir piekrastes gleznainākā pilsēta. Tās skaistumu nespēj aizēnot pat ceļotāju pārblīvētās ielas tūrisma sezonas laikā. No elegantās un tūristiem ļoti draudzīgās viesnīca "Villa Rosa" logiem paveras tik pat lieliskas ainavas, kā no citu, daudz dārgāku viesnīcu numuriņiem.

Jāpiebilst, ka ikvienā pilsētiņā iespējams arī noīrēt mājas un istabas, kas izmaksās lētāk nekā viesnīcas. To gan vēlams izdarīt jau iepriekš, veicot rezervāciju internetā kādā no populārākajiem portāliem. Mājiņām un viesnīcu istabām ir arī plašas, krāsainajām, papīra puķēm līdzīgajām bugenvilejām apaugušas terases ar ērtiem sauļošanās krēsliem, lai labāk varētu izbaudīt lielisko skatu uz pilsētu vai jūru.

Foto: DELFI

Kur paēst?

Stilīgā "Da Adolfo" ēstuve Laurito pludmalē, kas atrodas 10 minūšu ilga laivas brauciena attālumā no Pozitāno (piestātnē sagaidiet laivu ar sarkanas zivs attēlu), piedāvā izbaudīt vislabāko maltīti pašā jūras krastā ar tādiem vietējiem ēdieniem kā uz citrona lapām grilēts mocarellas siers vai lieliski spageti ar ķiplokiem un gliemenēm (alle vongole). Divu ēdienu maltīte izmaksās sākot no 18 eiro.

Foto: DELFI

Tā kā šī ir īsta atpūtas un brīvdienu paradīze, pilsētā ir ne vien jaukas kafejnīcas, bet arī daži interesanti naktsklubi. Piemēram, "Music on tje rocks", kas izbūvēts tieši klintī pašā jūras krastā un ieeja tajā ir no smilšainās pludmales. Tajā skan deju mūzika un mēdz notikt trakulīgas ballītes. Jārēķinās gan, ka dzērieni tur nebūs no lētajiem.

Foto: DELFI

Informācijai! Pozitāno pilsētā gatavotās sandales ar siksniņām ir lielisks suvenīrs, taču pirms pirkšanas noteikti jāpārliecinās, ka sandales patiešām ir roku darbs, nevis viltojums. Nelielajā "Safari" veikaliņā netālu no pludmales nopērkamas izcilas, rokām darinātas sandales, sākot ar pavisam vienkāršām līdz pat dārgakmeņiem un gliemežvākiem rotātām.

Kapri sala


Lai gan Kapri praktiski neietilpst Amalfi piekrastes reģionā, tā ir iecienīts apskates objekts vienas dienas ceļojumos no Pozitāno. Lai pilnīgāk izbaudītu šīs salas dramatisko skaistumu, tajā vērts pavadīt arī nakti – tiklīdz aizbrauc pēdējais pārpildītais tūristu kuģītis, Kapri sala šķietami atviegloti uzelpo.

Pārlieku dārgās Kapri pilsētas vietā labāk apmeklēt pieticīgāko Anakapri, kur arī cenas ir daudz pievilcīgākas. Pusstundu ilgas, nesteidzīgas pastaigas attālumā no pilsētas atrodas "Da Gelsomina" viesnīca un restorāns, kur iespējams nobaudīt īstu lauku dzīves garšu. Šeit pieejami gan lieliski ēdieni, gan vienkārši, pasteļtoņos iekārtoti numuriņi ar āra terasēm un skatu uz jūru, kā arī peldbaseins.

Šī ir arī daudzu latviešu iecienītā zviedru rakstnieka un ārsta Aksela Muntes "Stāsta par Sanmikelu" dzimtene, jo tieši Kapri skandināvs atrada savu sapņu zemi. Tādēļ vērts aiziet arī uz viņa māju "Sanmikelu" (attēlā) un apskatīt brīnišķīgi nomaļās vietas. Vairāk informācijas: www.capri.com


Kur paēst?

Lai nobaudītu Kapri salai raksturīgos ēdienus, tai skaitā ravioli ar caciotta siera un svaiga majorāna pildījumu un garšīgos falanghina vīnogu vīnus, jāaiziet vien līdz "Da Gelsomina" verandai, no kurienes paveras lieliska ainava. Divu ēdienu maltīte sākot no 25 eiro.

Ko apskatīt?

No 589 metrus augstās Monte Solaro kalna virsotnes paveras reibinošs skats – skaidrā laikā iespējams ieraudzīt pat Vezuvu. Virsotnē var nonākt, dodoties pārgājienā vai 12 minūšu ilgā braucienā ar pacēlāju no Via Caposcuro. Brauciens vienā virzienā 7,50 eiro/abos 10 eiro.

Prajāno pilsēta

Kaut arī, salīdzinot ar krāšņo Pozitāno, šī pilsēta ir klusāka un pieticīgāka, tā ir lielisks sākumpunkts apkārtnes izpētīšanai, kā arī dzīvošana tur izmaksās ievērojami mazāk.

No Prajāno iespējams doties 11 kilometrus ilgā un skaistiem skatiem pārpilnā pārgājienā pa Sentiero degli Dei jeb Dievu ceļu Latari kalnos. Nakšņošanai piedāvājam "Le Sirene" – mazu, pieticīgu viesnīcu, kas gozējas kalna nogāzē. Viesnīcas jumta terase ir perfekti piemērota brokastošanai.

Foto: DELFI

Kur paēst?
Dodoties nelielā pastaigā pa Marina di Praia krastmalu austrumu virzienā, atradīsiet restorānu "Da Armandino", kas atrodas pašā jūras krastā (attēlā), klints pakājē. Ēdienkartē ietilpst tikko ķertas zivis – noteikti vērts nobaudīt grilētu zobenzivs steiku ar vietējo piparmētru piedevās, kā arī jūras velšu risoto. Ja vēl palikusi vieta kādam saldajam ēdienam vai kūkai, nobaudiet arī tās – nenožēlosiet. Makaronu ēdieni sākot no 12 eiro. Turpat blakus restorānam ir arī brīnišķīga pludmale.

Ko apskatīt?
Iznomājiet laivu Marina di Praia pludmalē. Šis ir labākais veids kā patiesi novērtēt izroboto krastmalu. Pabraucot Amalfi virzienā, skatam atklāsies šaurais Marina di Furore līcis ar jūras ieplakām un alām, viduslaiku sargtorņi un nelielas pludmales. Laivu nomas cena ir no 50 eiro stundā. Vasaras sezonā pilsētā notiek arī labākās ballītes Amalfi piekrastē– klubā Africana, kas atrodas tieši milzu klintī.

Furore pilsēta

Tieši virs dziļās Vallone del Furore aizas atrodas nelielā Furore, kas pazīstama ar saviem krāsainajiem sienu gleznojumiem un izcilajiem vīniem. Ceļš no krastmalas krustu šķērsu vijas augšup caur izteiksmīgām dabas ainavām, ko veido kailas kaļķakmens klintis un bīstami šauras vīnogulāju terases.

Nakšņojot mājīgajā "Agriturismo Sant'Alfonso", kas atrodas uz stāvas kalna nogāzes 400 metru augstumā virs jūras, būs iespēja izbaudīt dzīvi virs krasta ar lieliskām pastaigu vietām. Deviņas ērtās istabas ir iekārtotas agrākajā klostera ēkā. Tur tiek piedāvāts lielisks mājās gatavots ēdiens, dārzs ar nelielu džakuzi un zvērnīca ar lauku sētas dzīvniekiem.

Kur paēst?
"Hostaria di Bacco" restorāna terasē var nobaudīt neparastus zivju un jūras velšu ēdienus, piemēram, ferrazzuoli makaronus ar kūpinātu zobenzivi, tomātiem, rukolu, ciedru riekstiem un rozīnēm. Arī piedāvāto vīnu saraksts ir iespaidīgs. Divu ēdienu maltīte sākot no 28 eiro.

Ko apskatīt?

Amalfi piekrastes vīni kļuva slaveni, pateicoties Marisas Kuomo vīna darītavas "Gran Furor Divina Costiera" vīniem. Šajā vīna darītavā vēl joprojām tiek gatavots lielisks vīns un iespējamas ekskursija, kā arī vīna degustācijas pēc iepriekšējas pieteikšanās.

Ravello pilsēta

Uz šo pilsētu no Amalfi piekrastes ved līkumots ceļš augšup. To var veikt gan ar savu auto, gan izmantot autobusus, kas no Amalfi pilsētas kursē ik pēc pus stundas.

Kalna nogāzē ar lielisku skatu uz Salerno līci, burvīgā Ravello pilsēta turas nomaļus no steidzīgās krastmalas dzīves 350 metrus zemāk. Pilsētas ēnainie dārzi, mierīgie lauki un kādreizēja diženuma nojausma vilināja jau tādus slavenus cilvēkus kā Vāgners, D. H. Lorenss un Blūmsburijas grupas rakstniekus, turklāt nav nekāds noslēpums, kādēļ tā – nesteidzīgais vietējās dzīves ritms joprojām ir valdzinošs. Ravello ir vieta, kur vai ik uz stūra varētu filmēt epizodes kādai romantiskai filmai – dekorācijas jau ir gatavas.

Pusceļā starp pilsētu un piekrasti ir "Torre dello Ziro" – ļoti gaumīga naktsmītne ar sešām moderni iekārtotām istabiņām, skatu uz jūru un pasakainu dārza terasi, kur baudīt brokastis. Katru rītu viesus gaida svaigi ceptas smalkmaizītes un mafini, tikko spiesta apelsīnu sula, mājās gatavoti ievārījumi un augļi tieši no dārza. Divvietīgs numuriņš izmaksās sākot no 80 eiro.

Kur paēst?

ASV bijušā prezidenta kundze Džekija Kenedija un rakstnieks Gors Vidals mēdza būt regulāri ģimenes restorāna "Cumpà Cosimo" apmeklētāji. Tas atrodas senajā pilsētas centrā, un tur iespējams nobaudīt visdažādākos makaronu ēdienus. Porcija maksā 15 eiro, taču kopā ar salātiem pietiks diviem cilvēkiem.

Ko apskatīt?
Grēta Garbo kopā ar savu mīļāko – diriģentu Leopoldu Stokovski, pagājušā gadsimta 30. gados patvērās no ziņkārīgām acīm Čimbrones (Cimbrone) villā. Tās romantiskais dārzs un skulptūrām rotātā terase ir starp skaistākajām visa Itālijā. Atvērta katru dienu no plkst. 9.00 līdz īpatnējam laikam - 30 minūtēm pirms saulrieta, ieeja – 7 eiro.

Amalfi pilsēta

Amalfi, kas reiz bija ļoti nozīmīga jūras osta, ir piekrastes rosīgākā pilsēta, taču, neraugoties uz lielo tūristu skaitu, tā ir skaista pilsētiņa ar citronkoku audzēm, gleznainu novietojumu starp jūru un kalniem. Tajā ir brīnišķīga katedrāle no arābu/normāņu laikiem, ko vērts apskatīt.

Mērojot ceļu pa stāvām kāpnēm netālu no pilsētas centra, atradīsiet "Residenza del Duca", kur nakšņošanai pieejamas sešas pasteļkrāsās iekārtotas istabas ar 16. gadsimta griestiem un citām vēsturiskām detaļām, jumta terasēm un skatu uz jūru. Brokastis tiek pasniegtas ēdamzālē ar izeju uz ziedu pārpilnu terasi. Divvietīga istaba sākot no 90 eiro.


Kur paēst?

Aiz zemesraga ir nelielā Atrani pilsētiņ, kurp var aiziet kājām. Tās "A' Paranza" restorānā bagātīgā klāstā ir gan zivju uzkodas, gan makaronu ēdieni, piemēram, scialatielli ai frutti di mare (makaroni ar tomātiem un dažādām jūras veltēm). Divu ēdienu maltīte, sākot no 25 eiro.

Ko apskatīt?

Grotta dello Smeraldo (Smaragdzaļā ala) varbūt nav tik populāra kā Grotta Azzurra (Zilā ala) Kapri salā, taču tās apmeklējums izmaksās lētāk, un zilganzaļā gaisma, kas atstarojas zemūdens alā, ir patiešām skaista. No Amalfi pilsētas tā sasniedzama ar laivu (15 eiro par braucienu abos virzienos) vai ar pacēlāju (5 eiro). Atvērta katru dienu plkst. 9.00 – 16.00 līdz pat oktobra beigām.

Minori pilsēta

Lai gan pierastes pilsētas uz austrumiem no Amalfi nav tik greznas kā rietumu puses pilsētas, tieši tā ir daļa no šo pilsētu šarma. Minori ir sena, pievilcīga pilsētiņa ar smilšainu pludmali, romiešu villu drupām un, iespējams, labāko konditorejas veikaliņu visā reģionā.

Labākā un izdevīgākā naktsmītne tuvākajā apkaimē ir "Casa Raffaele Conforti" - lai arī zaudējusi nedaudz no sava sākotnējā krāšņuma, tās deviņas istabas ir ierīkotas 19. gadsimta nama augšējos stāvos. Lifta gan tur nav, bet ir daudz interesantu senlaicīgu priekšmetu. Viesnīcas istabās ir apgleznotas sienas, saglabājusies vēsturiskā flīžu grīda un tapetes, viesistaba ar flīģeli un senatnīgu atmosfēru. Divvietīga istaba izmaksās sākot no 80 eiro.

Kur paēst?

"Salvatore de Riso" gatavo brīnumaini gardu saldējumu, kā arī labākās smalkmaizītes piekrastē – krēmīgās delizie di limone, ar rikotas sieru pildītās sfogliatelle, rikotas siera un bumbieru pīrāgus un garšīgās babà.
Foto: DELFI

Ko apskatīt?
Antīkās vēstures cienītājiem noteikti jāapmeklē "Villa Romana" – ap pirmo gadsimtu mūsu ērā būvēts romiešu nams ar milzīgu viridarium jeb iekšpagalma dārzu, fresku fragmentiem uz sienām un labi saglabājušos pirts kompleksu. Atvērta katru dienu plkst. 8.00 – 19.00. Ieeja bez maksas.

Četaras pilsēta

Patiesā, neizskaistinātā Četara ļauj palūkoties uz to, kas saglabājies no laika pirms Amalfi piekrasti pārpludināja tūristu pūļi. Šeit atrodama vienīgā joprojām funkcionējošā zvejas flote visā piekrastē, kā arī daži lieliski restorāni, kur iespējams nobaudīt īpašo colatura di alici – fermentētu anšovu mērci, kas tiek uzskatīta par ko līdzīgu romiešu garum mērcei.

Pilsētā ir vairākas vienkāršas naktsmītnes un stilīgā "Hotel Cetus" viesnīca, kas izbūvēta klints pakājē ārpus pilsētas. Tajā ir 37 mūsdienīgi numuriņi ar skatu uz jūru, dzīvespriecīgas flīzētas grīdas un skaisti balkoni. Viesnīcā ir arī ļoti labs restorāns, neliels SPA un privāta pludmale ar sauļošanās krēsliem un saulessargiem.

Foto: DELFI

Kur paēst?
"Acqua Pazza" restorānā var baudīt paccheri makaronus ar jūras velnu, kaperiem un ķirštomātiem vai spageti ar vietējo colatura mērci. Divu ēdienu maltīte - sākot no 25 eiro.

Ko apskatīt?

Mazītiņā 10. gadsimta "Santa Maria de Olearia" kapela ir noskaņām pārbagāta vieta, kas izcirsta tieši klintī. Tajā saglabājušies freskām rotāti velvēti griesti un apsīda. Kapela atrodas netālu no SS163 ceļa uz rietumiem no Erki ciemata – turiet acis vaļā, jo to viegli palaist garām. Atvērta trešdienās plkst.15.30 – 18.30 un sestdienās lkst. 9.00 – 13.00, vai iepriekš piesakoties.

Vietri sul Mare pilsēta

Piekrastes austrumos atrodas Vietri pilsēta, kuras vārds nu jau kļuvis gandrīz par sinonīmu krāsainajiem keramikas izstrādājumiem, kas redzami katrā restorānā, viesnīcā un bārā visas piekrastes garumā.

Pilsētā ir pavisam nedaudz naktsmītņu ar pieejamām cenām, taču vien četru kilometrus attālajā rosīgajā Salerno izvēles iespēju netrūkst. Piemēram, jaunā "Verdi", kas piedāvā gan gultasvietu, gan brokastis, ir pavisam netālu. Izvietota daudzdzīvokļu nama otrajā stāvā, tajā ir trīs mājīgas guļamistabas košos toņos (vienai no tām ir arī maza terase), dzīvojamā istaba un garš pusdienu galds.


Kur paēst?
Tas gan ir kādu gabaliņu no pilsētas centra, taču "Due Fratelli" malkas krāsnī ceptās picas ir tā vērtas. Pieejamas divu izmēru picas – 700 gramu un 1,1 kilogramu. Restorāna īpašais piedāvājums ir panuozzo – garena, pildīta picas sviestmaize. Ja iespējams, mēģiniet dabūt galdiņu augšstāva terasē. Picas sākot no 7 eiro.

Ko apskatīt?

Paolo Soleri, lieliskā arhitekta Frenka Loida Raita māceklis, ir dizaina autors pagājušā gadsimta 50. gados celtajai "Solimene" keramikas ražotnei. Tā ir ļoti neparasta ēka, kurā atrodas Aladina dārgumu alai līdzīgs veikaliņš. Šeit veidotie krāsainie, primitīvie dzīvnieku raksti ir atpazīstami uzreiz.

Ieteikums! Dodoties uz Amalfi, neņemiet līdzi smagas somas, jo lielākā daļa ēku atrodas uz klints, tāpēc stāvs kāpiens ir neizbēgams, un ar koferiem tas var būt pagrūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!