Stokholmā pagājušajā nedēļā jau divdesmito reizi notika zviedru sirmgalvjiem nozīmīgā izstāde "Senior", aptverot dažādas dzīves jomas, tostarp tūrismu. Tūrisma atīstības valsts aģentūra (TAVA) tajā prezentēja Latvijas piedāvājumu vecākā gada gājuma ceļotājiem.

TAVA tūrisma tirgus speciāliste Inguna Žīgure stāsta, ka zviedru seniori, tāpat kā citus gadus, aktīvi apmeklējuši izstādi un interesējušies arī par Latvijas tūrisma piedāvājumu. "Vienīgi šai reizē mazliet bija jūtamas sirmgalvju bažas par Krievijas un Ukrainas konfliktu, kas var darīt piesardzīgus un ietekmēt viņu ceļojumu plānus apmeklēt mūsu valsti."

Kopā ar TAVA stendā strādāja arī nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pārstāvis Jānis Romans: "Šķiet, ka šogad apmeklētāju bija vēl vairāk nekā pagājušajā gadā. Lielu interesi zviedru sirmgalvji izrādīja par SPA pakalpojumiem, kurus daļa jau bija izbaudījusi Jūrmalā un nu vēlējās saņemt Rīgā. Tāpat zviedru seniori vaicāja par velotūrisma iespējām. Viņi varētu ierasties Ventspilī ar prāmi un tad ar divriteņiem gar piekrasti braukt uz Jūrmalu un Rīgu."

Pēc Latvijas pārstāvju vārdiem, stendā bieži tikušas atritinātas kartes un zviedriem rādīts, kā var apceļot Latviju un cik daudz brīnišķīgu vietu mums ir, kur ieteicams apstāties un patīkami pavadīt laiku. Sirmgalvji interesējās par dabas tūrisma piedāvājumu un vērīgi uzklausīja padomu apmeklēt mūsu nacionālos parkus.

Izstādē ar stendu piedalījās arī Jūrmala, tāpat ceļojumus uz Latviju mudināja iegādāties vairākas zviedru tūrisma aģentūras. 

Saskaņā ar Latvijas tūrisma mārketinga stratēģiju laikposmam no 2010. līdz 2015. gadam Zviedrija ir augsti prioritārs tirgus. Šā gada pirmajā pusē Latviju apmeklēja vairāk nekā 28 tūkstoši zviedru tūristu, kas ir par 22 % vairāk nekā gadu iepriekš pirmajā pusē. TAVA ārvalstu tūristu pētījums (2012. g.)atklāj, ka zviedru tūristi, kas apmeklē Latviju, savā mītnes zemē ir cilvēki ar ienākumiem virs vidējā līmeņa un augstiem ienākumiem. 2013. gadā zviedru tūristu Latvijas ekonomikā ienesa 59,2 miljonus eiro, un viena zviedru tūrista vidējie izdevumi diennaktī bija otri augstākie tūlīt aiz norvēģiem – 124 eiro. Salīdzināšanai – krievu tūrista vidējie izdevumi diennaktī ir 48,80 eiro.

Aplēses rāda, ka jau nākamgad aktīvo zviedru senioru skaits sasniegs 2 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!