Uzlecošās saules zeme Japāna rietumniekiem ir tāla un visai nesaprotama. Šī ir vieta, kur pasaules modernākās tehnoloģijas satiekas ar gadsimtiem senām tradīcijām, dīvainu valodu un suši. "Delfi Ceļojumi" piedāvā 10 padomus, kas varētu noderēt ceļojumā uz Japānu.

Jānovelk kurpes

Foto: AP/Scanpix

Dodoties uz Japānu, neaizmirstiet paņemt līdzi pietiekami daudz pieklājīgu zeķu, jo kurpes bieži vien būs jānovelk. Daudzās Āzijas valstīs, tajā skaitā Japānā ir pieņemts novilkt kurpes ieejot kāda mājā, dažādos restorānos, viesnīcās un telpās, kur atrodas paklājs. Šīs vietas atpazīsiet pēc citu cilvēku kurpēm pie ieejas.

Nē dzeramnaudai

Foto: F64

Japānā netiek maksātas dzeramnaudas – ne restorānos, ne taksometros, ne bāros – nekur. Par pakalpojumiem tiek prasīta atbilstoša samaksa, tādēļ vietējie nesaprot, kāpēc būtu jāmaksā vairāk kā prasīts.

Tualetes

Foto: stock.xchng

Irbulīši


Ar irbulīšiem apejieties uzmanīgi. Ar tiem nekādā gadījumā nevajadzētu pasniegt ēdienu citiem vai ņemt ēdienu, turot tos vertikāli. Šādas darbības saistās ar tradicionālajām bēru ceremonijām.

Sejas maskas

Foto: AFP/Scanpix

Paklanīšanās


Paklanīšanās ir svarīga Japānas kultūras sastāvdaļa un vesela māksla, ko japāņu bērni apgūst jau no mazotnes. Paklanīšanās dziļums un ilgums ir atkarīgs no apstākļiem un sastaptās personas. Satiekoties ar draugiem, pietiks ar vieglu paklanīšanos, bet satiekoties, piemēram, ar savu priekšnieku, japāņi var noliekties pat 70 grādu leņķī.

Pase - vienmēr līdzi

Foto: LETA

Svarīgi ir zināt, ka ar likumu ir noteikts, ka visiem iebraucējiem vienmēr ir jānēsā līdzi sava pase. Lai arī tas nenotiek pārāk bieži, japāņu policistiem ir atļauts jūs apstādināt jebkurā brīdī un lūgt uzrādīt savu pasi.

Milzīgas cilvēku masas


Japānā mīt aptuveni 127 miljoni cilvēku, tādēļ esiet gatavi sastapties ar milzīgām cilvēku masām. Galvaspilsētā Tokijā mīt aptuveni 13 miljoni cilvēku, bet katru dienu uz darbu ierodas vēl aptuveni 3 miljoni cilvēku. Lai arī uz kuru pusi jūs vērstu savu skatienu, priekšā vienmēr būs cilvēku jūra.

Ēdienu automāti


Japāņi ir apsēsti ar ēdienu automātiem. Tie ir uz katra stūra un pat visnomaļākajās vietās (arī uz Fudzi kalna). Turklāt tajos var tikt ne tikai pie tradicionālajām šokolādītēm, čipsiem un minerālūdens pudelēm, bet pat pie olām, alkohola, rotaļlietām, lietussargiem un apakšveļas.

Vārdnīca


Esiet gatavi arī tam, ka vietējo angļu valodas zināšanas var būt visai skopas. Tādēļ nenāks par ļaunu paņemt līdzi vienkāršu sarunvalodas vārdnīcu, lai varētu atrast vismaz stacijas un tualetes. Stacijās parasti ir izvietotas arī zīmes angļu valodā, savukārt restorānos var gadīties, ka ēdienkarte ir tikai japāņu valodā ar pievienotiem ēdienu attēliem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!