Foto: DELFI

Iepriekšējā "vienā dienā" pabijām Honkongā. Tagad laiks doties pāri robežai uz "īsto" Ķīnu, kur pavisam netālu mūs sagaida Ķīnas rūpnieciskā galvaspilsēta Šeņdžeņa. Tā diez vai daudziem nāks prātā kā ceļojuma galamērķis, taču, ja nu gadījies tur nonākt, lūk, daži ieteikumi, ko tur īsti darīt.

Divi parki

Pēdējās desmitgadēs Ķīna ieguvusi viltotāju slavu. Tajā varam atrast viltotus "aifonus", viltotas modes zīmolu rokassomiņas un pat "viltotas pilsētas" - piemēram, Parīzi.

Šeņdžeņas apkārtnē ir neskaitāmas rūpnīcas, kas ražo šos visus viltotos, un, protams, arī īstos labumus. Taču pašā pilsētā vienkopus izvietoti "viltotie" pasaules tūrisma objekti. Eifelis, piramīdas, Tadžmahals, Pizas tornis, Fudžī kalns, Baltais nams, Manhetena un neskaitāmi citi populāri pasaules tūrisma galamērķi apvienoti atrakciju parkā "Window of the World" (Pasaules logs).

Parku, protams, ir iecienījuši paši ķīnieši, taču arī ceļotājam šeit noteikti būs interesanti. Kad gan vēl var būt iespēja vienā dienā uzņemt pašiņu pie Triumfa arkas Parīzē un Sidnejas operas?

Ieeja 48 hektārus plašajā parkā maksā ap 25 eiro. Nav dārgi par iespēju vienkopus apskatīt visus pasaules labumus, vai ne?

Otrs parks, kas atrodas turpat līdzās Pasaules logam, ir idejiski līdzīgs - arī tajā apkopotas kopijas no plaša reģiona. Šajā gadījumā gan - no pašas Ķīnas. "Splendid China Folk Village" ir kaut kas līdzīgs mūsu Brīvdabas muzejam - tajā ir atrodami ēku un citu būvju paraugi no dažādiem Ķīnas reģioniem un laikmetiem. No akmens vārtiem, maziem koka namiņiem līdz pat koši izgaismotiem tiltiem, obeliskiem un pat Ķīnas mūra kopijai. Parkā atrodas arī vairākas estrādes, kurās tiek izrādīti dažādi uzvedumi, protams, ar nacionālo tematiku.

Foto: DELFI

Ja ir iespēja izvēlēties, kad apmeklēt "tautas ciematu", varu ieteikt pēcpusdienu, kas pamazām ievelkas līdz pat vakaram, jo tumsā visas šīs skaistās būves tiek izgaismotas un uzbur neticami krāšņu pasauli. Būs neiespējami atturēties no fotografēšanas, taču atgādinu, ka skaistie skati jābauda arī ar acīm.

Arī šeit ieejas maksa ir ap 25 eiro.

Tēja mākoņos

Foto: Shutterstock

Šeņdžeņa nevar lepoties ar vareniem dabas skatiem. Arī pilsēta īpaši neizceļas ar aizraujošu arhitektūru vai plānojumu. Taču viss izskatās satriecoši, ja vien paskatās no pietiekoši liela augstuma. Piemēram, no 427 metru augstuma.

Kā jau katrā lielas pilsētas centrā, arī Šeņdžeņā ir atrodami debesskrāpji. Trīsdesmit stāvu, piecdesmit stāvu un... simts stāvu. 2011. gadā pabeigtais Kingkey 100 (atrodams ar nosaukumu KK100) debesskrāpis slejas teju 442 metru augstumā, un tā 96. stāvā atrodas kafejnīca ar panorāmas skatiem uz pilsētu un turpat blakus esošajām Honkongas teritorijām. Ieejas maksa ir ap 28 eiro un cenā ir iekļauta tēja un uzkodas. Tiesa, nonākot tur augšā, diez vai tēja būs prātā, jo gribēsies vienkārši pielipt lielajiem logiem un "ienirt" bezgalīgajos skatos.

Protams, pirms doties uz KK100, vajadzētu paskatīties debesīs un telefonā uz laika ziņām. Ja laiks būs apmācies, deviņdesmit sestais stāvs arī būs apmācies un redzami būs vien balti mākoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!