Verdonas aiza ir iespaidīgs, 25 kilometrus garš un līdz pat 700 metrus dziļš kanjons Francijas Alpos. Ieleju kaļķakmens klintīs izgrauzusi Verdonas upe, kuras valdzinājums apbur ceļotājus jau gadsimtiem ilgi, tādēļ šī vieta tiek uzskatīta par Eiropas skaistāko kanjonu.

Upe kanjona dzīlēs piesaista neskaitāmus piedzīvojumu meklētājus – laivotājus, klinšu kāpējus un pārgājienu cienītājus, kas var izvēlēties kādu no 1500 maršrutiem. Viena no populārākajām ir Martela taka, kas sākas gleznainā vietā – Samsona koridorā, teikts Lesgorgesduverdon.fr. Arī raftings un izbraucieni ar kanoe šeit ir ļoti populāri, jo, braucot pa upi, paveras brīnišķīgi skati, pa ceļam iespējams apskatīt gan alas, gan dažādus klinšu veidojumus. Labākas vietas laivošanai sākas aiz Kastelānes līdz pat Mustjēsentmarī (Moustiers Sainte Marie) – pievilcīgai kalnu mazpilsētiņai, kas slavena ar savām fajansa keramikas tradīcijām.

Ekstrēmāku izjūtu cienītājiem Verdonas aizā varētu šķist aizraujoši nolēkt ar gumiju, nolaisties ar izpletni no klints vai izbraukt ar kalnu divriteni, bet nesteidzīgiem ceļotājiem pieejamas arī velosipēdu nomas un velotūres. Seklākajās upes vietās populāra ir mušiņmakšķerēšana, jo dzidrajā ūdenī mitinās foreles. Tāpat karstā vasaras dienā upē var atveldzēties peldoties, kas Eiropas upēs nemaz nav tik ierasta lieta lielā piesārņojuma dēļ, savukārt šeit ūdens ir dzidrs un tīrs.

Ceļotāji, ieraugot šīs vietas krāšņumu, jūtas aizgrābti, un sauc to par skaistāko Eiropā, raksta portāls Placestoseeinyoutlifetime.com. Verdonas ieleja tiek uzskatīta par Francijas dabas dārgumu, un tūristi no visas pasaules ierodas šeit, lai to apbrīnotu. Aizai cauri vijas ceļš, kas ļauj ikvienam to ērti apskatīt, teikts Verdonas aizas mājaslapā Lesgorgesduverdon.fr. Braucot pa ieleju, ieteicams nesteigties un iegriezties mazajos kalnu ciemos, lai izbaudītu to romantiku.

Tirkīzzilā un varenā upe ir tikai viens no apgabala dārgumiem, jo šajā apkaimē ir arī daudz vīna dārzu ar slavenajām Provansas vīna darītavām, kas pieejamas apmeklētājiem, kā arī milzīgi, smaržojoši lavandu lauki, ko arī ikviens var doties apskatīt, bet fermā iegādāties dažādus produktus, kam pievienoti violetie ziedi – sākot no kosmētikas līdz pat sieram.

Verdona jau kopš 1990. gada atzīta par aizsargājamu dabas teritoriju un ieguvusi "Grand Site de France" apzīmējumu. Iespaidīgākās un skaistākās pilsētiņas šajā apkaimē ir jau minētas Mustjēsentmarī, Kastelāne, Valensole, bet netālu ir arī Kannas, Nica un gleznainā Monako karaļvalsts.

Kāpēc doties uz Verdonas ieleju?

Šo uzskata par Eiropas skaistāko kanjonu, turklāt ielejā var izbaudīt daudz un dažādas izklaides.

Kad braukt?

Jebkurā laikā. Vasarā gan šeit, teju teju Vidusjūras krastā, kļūst ļoti karsts, tādēļ tas būs piemērots laiks laivošanai. Labākais laiks kalnos kāpšanai būs rudens, iesaka Placestoseeinyourlifetime.com.

Kā nokļūt Verdonas aizā

Vislabāk lidot uz Franču Rivjēru vai Provansu. No Rīgas pieejami tiešie reisi uz Nicu, bet tālāk var doties ar nomātu auto. Maršruts iezīmēts kartē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!