Foto: Shutterstock

Minhene ir trešā lielākā un, iespējams, skaistākā Vācijas pilsēta. To mēdz dēvēt par vāciskāko vietu Vācijā, un Bavārijas kolorīts tajā jūtams ik uz soļa. Jau nākamnedēļ Minhenē sāks darboties pirmie Ziemassvētku tirdziņi, bet tā nebūt nav vienīgā izklaide ziemā šajā pilsētā - aktīvās atpūtas cienītāji, piemēram, apgādājas ar hidrotērpiem un dodas sērfot pilsētas centrā.

Minhenē ir bagāta kultūras un izklaižu dzīve, šeit ir labākie alus pagrabi un skaistākās pilis Vācijā. Minhenei nav gājuši secen skarbie 20. gadsimta notikumi, tāpēc šeit var izzināt arī skaudro Vācijas vēsturi un apskatīt nacistu šausmu nometnes un bunkurus.

Lūk, dažas idejas, ko ziemā darīt Bavārijas galvaspilsētā!

Ziemassvētku tirdziņi

Weihnachtsmärkte jeb Ziemassvētku tirdziņi ir neizbēgama un ļoti skaista Vācijas tradīcija. Tie tiek organizēti visās pilsētās. Lai arī daudzviet tie pārvēršas visai komerciālos pasākumos, parasti tie ir koši un priecīgi pasākumi, kurus izbauda arī ļoti liels skaits vietējo, tāpēc arī tūristiem tie ir interesanti.

Minhenes tirdziņi ir nedaudz citādi nekā citās lielajās pilsētās. Tie ir krāšņāki, pilni svētku emociju un pasakainu gaismiņu, raksta The Guardian.

Pats lielākais ir Kristus bērniņa tirgus Marijas laukumā – ik gadu to apmeklē vairāk nekā trīs miljoni cilvēku. Tomēr daudz mājīgāks un interesantāks ir "Alpenwahn" jeb Alpumānijas tirdziņš (Adrese: Viktualienmarkt 15, ik dienu no pulksten 14 līdz 23 no 16. novembra līdz 1. janvārim, izņemot 24. un 25. decembrī), kur ik brīdi gaisā vēdī grauzdētu mandeļu un karstvīna smarža, bet tas ieturēts tieši Bavārijai raksturīgās rotās.

Foto: Reuters/Scanpix

Savukārt Odena laukumā jau no 23. novembra līdz pat 22. decembrim būs iekārtots Ziemassvētku ciems. Tas ir pilsētas jaunākais tirdziņš, kur būs arī koru un citu mākslinieku priekšnesumi uz brīvdabas skatuves.

Bet Viduslaiku tirdziņš jeb Mittelaltermarkt (Adrese: Wittelsbacherplatz, Brienner Strasse 6-10) patiks tiem, kurus interesē dažādi tradicionālie darinājumi. Tas ieturēts tradicionālo tirdziņu un viduslaiku bazāru stilā un tur, protams, iespējams nobaudīt arī vācu leģendām apvīto pūķa asiņu dziru jeb Drachenblut, ko pasniedz biķeros un arī cūkgaļu, kas iecepta piparkūku mīklā.
Tomēr pilsētā būs vēl daudz citu tirdziņu. Lielākā daļa no tiem darbosies no 27. novembra līdz 23. decembrim ik dienu no pulksten 8.30.

Sērfošana pilsētas sirdī

Kad sastopiet pilsētā cilvēkus peldkostīmos un ar sērfa dēli rokās, ziniet jūs esat tuvu Minhenes neparastākajai izklaižu vietai, teikts Likealocalguide.com. Ja kaut kas pasaulē ir savdabīgs, unikāls un tāds, kā citur nav - tad tas ir jāredz! Tāds ir gadījums ar sēfošanu Eisbahā, Minhenē - šajā vietā ir dzimusi upju sērfošana - diezgan neparasts sporta veids. Viļņi šeit, starp citu, ir mākslīgi.

Pipariņu šim sporta veidam piešķir fakts, ka šajā vietā ir oficiāli aizliegts peldēties. Atkarībā no laikapstākļiem - sērfotāji šeit rosās visos gadalaikos.

Dahavas koncentrācijas nometne – visas iespējamās šausmas

Pirms 70 gadiem - 1945. gadā sabiedroto karaspēks sagrāva Trešo reihu, bet 12 gadus tā iekšienē bija notikušas visas iedomājamās un neiedomājamās šausmas, terors, brutalitāte un spīdzināšanas.

Dahavas koncentrācijas nometne (Konzentrationslager Dachau) bija pirmā no nacistu koncentrācijas nometnēm Vācijā. Tā bija paredzēta politiskajiem ieslodzītajiem. Nometne atradās Dahavā, kas ir aptuveni 16 kilometrus uz ziemeļiem no Minhenes. Tā bija modelis un treniņu centrs pārējām SS veidotajām šausmu nometnēm. Tur notika gan medicīniskie eksperimenti, gan masu slepkavības, kur nosūtīja gūstekņus no PSRS, gan necilvēcīgas spīdzināšanas un citas prātam neaptveramas brutalitātes izpausmes. Koncentrācijas nometnē tās pastāvēšanas laikā pabija vismaz 160 tūkstoši ieslodzīto, vismaz 32 tūkstoši nomira no slimībām, nepietiekama uztura, nāvessoda izpildes, neskaitāms daudzums cilvēku tika pārvietoti uz nāves nometnēm Vācijas okupētajā Polijā.

Mūsdienās šo vietu var apmeklēt un uzzināt vairāk par tur piedzīvotajām šausmām. Ekskursija ilgst aptuveni piecas stundas, un ieejas biļete maksā, sākot no 24 eiro.

Olimpiskais ciems

Olimpiskajā parkā var apskatīt daudz objektu no 1972. gada Vasaras olimpiskajām spēlēm - tur atrodas olimpiskais ciemats, iepirkšanās centrs un gleznains parks ar ezeru. Olimpiskais parks ir ne tikai obligātajā Minhenes arhitektūras objektu sarakstā, bet ir arī vieta, kur joprojām sajūtams olimpiskais gars, notiek kultūras, sporta un reliģiski pasākumi.

Vasarā šajā stadionā bieži notiek izcili koncerti, turklāt, pat, ja jums nav biļetes, vietējie iesaka vienkārši paņemt segu un pudeli vīna un doties uz "Olimpisko kalnu", kur viss esot ļoti labi dzirdams.

Izbrauciet Minhenes slavenākās vietas ar velosipēdu

Kā jau visas Vācijas pilsētas, arī Minhene ir izcili piemērota velosipēdistiem. Tā kā pēdējos gadus ziema arī Minhenē iestājas visai vēlu un laika apstākļi ir visai maigi, šo transporta līdzekli var izmantot pat rudens beigās un ziemas sākumā. Arī tūristiem tiek piedāvātas dažādas velotūres gida pavadībā. Protams, iespējams arī tūrisma informācijas centrā paņemt pilsētas karti un izbraukāt visu pašiem.

Galvenās vietas, ko būtu jāapskata:


• Marijas laukums (Marienplatz) un Odeona laukums (Odeonsplatz)
• Maksa Jozefa laukums (Max-Joseph-Platz)
• Nimfenburgas pils – viena no skaistākajām Vācijas pilīm. Ziemā, ja pils kanāls aizsalst, to izmanto slidošanai.
• Brīnišķīgie Hofgartenas un Angļu dārzi
• Esot Bavārijā, nedrīkst neiedzert slaveno vācu alu. Iebrauciet, piemēram, alus dārzā pie Ķīniešu torņa Angļu dārzā.
• Miera eņģeļa piemineklis Izaras krastā.
• Vecpilsēta.

Jāpiebilst, ka, ja vēlaties ko vairāk uzzināt par pilsētu un, piemēram, to, kāpēc Bavārijā nēsā ādas īsbikses, vērts piebiedroties bezmaksas ekskursijām pa pilsētu. Ekskursijas notiek katru dienu pulksten 10.40. Pulcēšanās vieta: pilsētas galvenais laukums - Marijas laukums. Iepriekš gan jāpiesakās šeit.

Māksla un muzeji pilsētā

Minhenē ir vairāk nekā 80 muzeju, kur atradīsies kas interesants ikvienam. Piemēram, Brandhorsta muzejs (Adrese: Theresienstrasse 35a, biļetes cena: 7 eiro), kurā ir vairāk nekā tūkstotis mākslasdarbu, sākot ar avangarda meistariem, beidzot ar amerikāņu "popart". Iespaidīgas ir arī trīs pilsētas muzeji - Alte jeb Vecā Pinakotēka (tur apskatāmi tādu meistaru darbi kā Rubenss, Rafaels, Ticiāns, Tintoretto, Rembrants, Albrehts Dīrers u.c.), Neue jeb Jaunā Pinakotēka un Modernā Pinakotēka, kur izstādīti Kandinska, Klē, Pikaso, Dalī, Magrita, Varhola darbi (dienas biļete uz visām trim izmaksā 12 eiro). Savukārt tie, kas interesējas par nacisma vēsturi, vērts doties uz Minhenes dokumentu centru (Adrese: Brienner Straße 34, ieejas biļete: 5 eiro).

Nacionālais dzēriens - alus

Protams, galvenais dzēriens Minhenē ir alus un populārākie svētki – Oktoberfest. Tomēr arī pārējā gada laikā minhenieši šo dzērienu patērē lielos daudzumos – labā laikā visi pulcējas alus dārzos, bet, ja laika apstākļi nelutina, visi pārceļas uz alus pagrabiņiem un krodziņiem.

Piemēram, "Augustiner-Keller" (attēlā), kas atrodas Arnulfstrasse 52 un piedāvā dažādu veidu alus jau kopš 1812. gada. Tas tiek uzskatīts par Minhenes slavenāko alus pagrabu. Nedaudz mazāk ļaužu varētu būt vecajā Botāniskajā dārzā Parka kafejnīcā "Park Café" (Adrese: Sophienstrasse 7), kura restorānā var ieturēt īstu vācu maltīti un arī jau minētajā alus dārzā pie Ķīniešu paviljona, ko iesaka arī The Guardian eksperti.

Drīz Minheni pārņems Ziemassvētku gars, kad sāksies arī tirdziņi, kur, protams, populārākais dzēriens ir karstvīns jeb Glühwein, bet tiek piedāvāts arī Ziemassvētku alus.

Ja plānojat doties uz Minheni, te būs vēl 10 bezmaksas izklaides, ko tur izmēģināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!