Tropeja ir Itālijas brīnišķīgā reģiona Kalabrijas piekrastes pērle – šo krastu mēdz dēvēt arī par Dievu krastu jeb "Costa degli Dei", un tā ir viena no labākajām vietām, kur Eiropā pavadīt vasaru, gluži kā mirdzoša sprādze uz Itālijas zābaka purngala.

Tropeja ir Itālijas dienvidu pilsēta ar tādai piederīgo nesteidzīgo dzīves baudītāju atmosfēru, skaistām pludmalēm, dramatiskām klintīm un daudz, daudz saules. Tropeja ir šī krasta populārākā un visapmeklētākā pilsēta, bet netālu ir arī citas ļoti skaistas, nelielas pilsētiņas.

Tomēr Tropeja ir pietiekami liela un ar interesantu atpūtas piedāvājumu, lai tajā varētu ieplājot garākas brīvdienas, bet vietējais dzelzceļš un kuģīšu satiksme ļauj, apmetoties šajā pilsētā, ērti apskatīt arī tuvējo apkaimi.

Šī Itālijas daļa ir īpaši populārs atpūtas reģions tieši pašiem itāļiem un sauli meklējošiem vāciešiem, kas turp dodas ar saviem treileriem, bet angliski un krieviski runājošus tūristus tur satiksiet retāk nekā citur. Itāļi paši turp parasti dodas jūlijā un augustā, bet arī maijā, jūnijā un septembrī pilsēta ir ideāla atpūtai, īpaši jau mums, ziemeļniekiem, jo lielākā daļa dienu ir siltas un saulainas.

Jebkurā diennakts laikā tūristi un atpūtnieki dodas pa pasāžām un šaurajām ieliņām uz Vittorio Emanuele avēniju, kas pilna ar maziem veikaliņiem, kafejnīcām un no saules noreibušiem cilvēkiem, bet pirms vēl paspēsiet attapties, pa to jau būšiet nonākuši pie restotas apmales, kur tā beidzas un paveras satriecošs skats uz jūru un pludmali. Šeit noteikti jāuzkavējas kādu brīdi, jāpapļāpā, novērtējot ainavu, bet pēc tam jādodas nesteidzīgā pastaigā atpakaļ, pa ceļam izdzerot kādu auksta vīna glāzi, baudot to, ka šeit neviens laiku neskaita.

Pastaigas laikā atklāsiet īsti itāliskus laukumus un slepenus pagalmiņus, kuros nereti izvietoti mazi un mājīgi ģimenes restorāniņi.

Pilsētas sirds – vecpilsēta – atrodas kalnā un to no vienas puses ieskauj mūris un nocietinājumi, bet no otras jūra un klints stāvā siena. Klints pakājē ir skaista, baltām smiltīm klāta pludmale, no kuras vislabāk aplūkot citadeli uz klintīm. Vēl labāks skats uz pilsētas klasisko ainavu - stāvo klints sienu, uz kuras satupušas mājiņas – paveras no klinšainā paugura iepretim pludmalei un pilsētai. Tā ir neliela saliņa, kur atrodas Svētās Marijas klosteris (attēlā) ar skaistu dārzu tieši virs jūras.

Apkārtnes karti, pastkartes un ceļvežus var iegādāties tūrisma informācijas centrā pilsētas galvenajā laukumā Piazza Ercole. Turpat ir arī vairākas tūrisma aģentūras, kas piedāvā iegādāties biļetes izbraucieniem ar kuģīšiem vai uz ekskursijām, kā arī citas tūristu izklaides.

Lai arī tagad pilsētiņa ir maza un tūristu pilna, kādreiz tā bijusi visai varena, ko pierāda arī daudzās baznīcas un bagātnieku pilis tās ielās. Vērts apskatīt Normana katedrāli un Doma baznīcu. Pilsētas patronese ir Rumānijas Madona – tā sargā pilsētu no zemestrīcēm un kara.

Interesanta ir leģenda, kāpēc tieši šī svētā kļuvusi par pilsētas aizgādni. Tā vēsta, ka kuģis, kas braucis no Bizantijas impērijas (tā nosaukums bija Rumānijas Jaunava Marija) tika iedzīts Tropejas ostā vētras laikā. Pēc vētras kapteinis mēģinājis atstāt ostu, bet nekas neizdevies. Tajā pašā naktī pilsētas bīskaps Ambrogio Kordova sapņojis par Jaunavu Mariju, lūdzot viņu palikt Tropejā un kļūt par tās aizstāvi. Sapnis atkārtojies vairākas naktis. Galu galā bīskaps sapulcējis augstākās pilsētas amatpersonas un iedzīvotājus, un visi kopā viņi devušies uz ostu, lai paņemtu Jaunavas Marijas ikonu, kas glabājusies uz kuģa. Tiklīdz glezna atvesta krastā, kuģiem vairs nav bijis problēmu izbraukt no ostas.

Jaunava Marija apsolījusi aizstāvēt pilsētu no sērgām, zemestrīcēm, kara un daudziem notikumiem, kas varētu to apdraudēt. Tas, ka pilsēta ir savā vietā neskarta, tikai apliecina, ka Marija savu darbu dara labi.

Tropejai ir arī neliels muzejs - Museo Diocesano, Bīskapa pilī, kas atrodas Palazzo Vescovile pie Doma baznīcas. Tajā var apskatīt dažādus reliģiskus priekšmetus, un tas ir atvērts no aprīļa līdz oktobrim.

Īpašs Tropejas gardums, ko vajadzētu pagaršot kādā no tradicionālajiem restorāniņiem, ir saldie, sarkanie sīpoli. Tos var nopirkt arī uz ielu stūriem. Tāpat noteikti jānogaršo saldējums no vietējām savvaļas ogām.

Viens no suvenīru veikaliņiem, ko noteikti vērts apmeklēt, atrodas Via Stazione, un tā nosaukums ir "Il Faro Presepi". Tajā apskatāmi un nopērkami dažādi priekšmeti, kas ataino apkārtni, kā arī mazi, kustīgi modelīši, kas ilustrē Kalabrijas dzīvesstilu – īsti laba izklaide bērniem.

Sabiedriskais transports

Tuvākā lidosta ir Lamezia Terme. No tās pilsētā var nokļūt ar autobusu vai taksi. Ar vilcienu brauciens aizņems aptuveni stundu un izmaksās trīs eiro. Savukārt augustā no lidostas uz piekrasti kursē bezmaksas autobuss, bet tas nebrauc pārāk bieži un ir visai pilns. Tā kursēšanas laikus var atrast lidostas mājaslapā.

No Neapoles gar krastu ved vilcienu līnija, ko ērti var izmantot, lai apskatītu un iepazītu apkaimi. Dzelzceļa stacija atrodas pilsētas centrā. Tur ir biļešu automāts, kurā var iegādāties biļetes braucieniem vietējos maršrutos.

Starp piekrastes pilsētiņām kursē arī autobusi un kuģīši.

Naktsmītnes

Lai arī šī ir populāra tūristu un atpūtnieku pilsēta, Tropejā ir pārsteidzoši maz apmešanās vietu. Tādēļ naktsmītnes ieteicams rezervēt jau iepriekš, kā arī izpētīt, vai naktsmājas izdevīgi nevar atrast tuvējā apkaimē, nevis pašā pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!