Foto: Publicitātes foto
Oktobra sākumā Rīgā varēs iepazīt gruzīnu kultūru un virtuvi Tbilisi dienās. Šī karstasinīgā tauta spējusi sasniegt daudz un saglabāt savu identitāti cauri gadsimtiem, tai ir brīnišķīgas tradīcijas un kultūra, ko labi var iepazīt, apmeklējot valsts galvaspilsētu - vietu, kur nepazīst miera un kur vienmēr kūsā jautra dzīvība.

Gruzijas senā un gleznainā galvaspilsēta Tbilisi atrodas Kūras (gruzīnu val. Mtkvari) upes krastos un no trim pusēm to ieskauj kalni. Vispopulārākā leģenda par Tbilisi rašanos vēsta, ka to dibinājis Vahtangs I Gorgasali mūsu ēras 5. gadsimta vidū. Pilsētas vārds cēlies no gruzīnu vārda tbili, kas nozīmē karsts. Leģenda vēsta, ka Vahtangs I devies fazānu medībās ar piekūnu apvidū, kurā bija nolēmis celt jauno valsts galvaspilsētu. Piekūnam izdevies noķert fazānu, taču tas tomēr izslīdējis no piekūna nagiem un iekritis strautā. Tas izrādījies karstais minerālūdens avots, kurā putns bija izvārījies un pagatavots maltītei.

Arī mūsdienās gan sēravota pirtis, gan minerālūdeņi ir viena no Gruzijas vizītkartēm. Populārākais no minerālūdeņiem noteikti ir arī Latvijā ļoti iecienītais dabīgais vulkāniskās izcelsmes minerālūdens "Borjomi".

Ko apskatīt Tbilisi?

Vecpilsēta


Tbilisi vecpilsēta ir skaista un kolorīta. Tā aizrauj gan ar atjaunotām fasādēm, gan mājīgiem pagalmiem, verandām un balkoniem. Vecpilsētā atrodas slavenās Abanotubani sēravotu pirtis, kurās izbaudīt gruzīnu pirts rituālus. Shardeni ielā cita pie citas atrodas mājīgas kafejnīcas, restorāni, naktsklubi, kā arī jaukas mākslas galerijas, kur iespējams nobaudīt gan Gruzijas virtuves šedevrus, gan arī iepazīt Gruzijas mākslu.

Narikala cietoksnis


Cietoksnis ir celts 4. gadsimtā un tajā ir iespējams nokļūt ar gaisa tramvaju, kas ved no pretējā upes krasta un ļauj apskatīt Tbilisi centrālo daļu no putna lidojuma. Līdzās cietoksnim atrodas Mātes Gruzijas statuja, kura vienā rokā tur zobenu, lai atvairītu ienaidniekus, bet otrā vīna trauku, lai pacienātu viesus.

Rustaveli avēnija un Brīvības laukums

Foto: Publicitātes foto

Rustaveli avēnija ir Tbilisi centrālā iela, uz kuras atrodas Nacionālais muzejs, Nacionālā galerija, Gruzijas Opera, valdības iestādes un neskaitāmi veikali. Brīvības laukumā atrodas Sv. Georgija statuja, kas veltīta Gruzijas brīvībai un neatkarībai.

Funikulieris

Foto: Publicitātes foto

Tbilisi funikulieris tika izbūvēts 1905. gadā un pilnībā renovēts un modernizēts 2012. gadā. Funikulieris ved uz Mtatsminda parku kalna virsotnē, kur iespējams gan izbaudīt pasakainu skatu uz pilsētu, gan ieturēt maltīti restorānā, gan atpūsties atrakciju parkā.

Krāmu tirgus pie Sausā tilta un Tbilisi tirgus

Krāmu tirgus labos laikapstākļos atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz 17, taču lielākais pārdevēju un pircēju pieplūdums novērojams nedēļas nogalēs. Tirdziņā var atrast dažādu laikaposmu relikvijas – gan lētākus nieciņus, gan arī vērtīgas antīkas lietas. Savukārt Tbilisi tirgū var apskatīt un izbaudīt garšvielu, augļu, sieru un citu produktu daudzveidību, kā arī paša tirgus kolorītu.

Revaza Gabriadzes leļļu teātris

Foto: Publicitātes foto

Padomju laiku populārā mākslinieka (filmu "Mimino" un "Kin-dza-dza!" scenārista) Revaza Gabriadzes leļļu teātris atrodas Tbilisi vecpilsētā un ir atpazīstams pēc šķībā torņa un savdabīgās arhitektūras. Katru dienu pulksten 12.00 tornī ir vērojama figūriņu performance.

Sameba – Sv. Trīsvienības katedrāle

Foto: Publicitātes foto

Katedrāles celtniecība pabeigta 2004. gadā, un tā ir trešā augstākā pareizticīgo katedrāle pasaulē. Kompleksā ietilpst ne tikai katedrāle, bet arī zvanu tornis, patriarha rezidence, klosteris un teoloģijas akadēmija.

Tbilisi dienas Rīgā

Latvijas iedzīvotāji varēs tuvāk iepazīt Tbilisi Gruzijas vēstniecības Latvijā organizētajā pasākumā "Tbilisoba" – Tbilisi dienas Rīgā, kas notiks no 12. līdz 14. oktobrim.

Tbilisi dienās norisināsies vairāki pasākumi, kas sniegs ieskatu Gruzijas kultūrā un tradīcijās.

12. oktobrī pulksten 15.00 galerijā "Mākslas banka" (Jauniela 14, Rīga) tiks atklāta unikālās gruzīnu emaljas mākslas "Minankari" izstāde. "Minankari" senā emaljas māksla ir aizsākusies mūsu ēras 4.gadsimtā. Mūsdienās rotu dizaineri un amatnieki rada patiesi unikālus juvelierizstrādājumus šajā tehnikā, kas izceļas ar spilgtām krāsām un oriģinālām formām. Izstādē apskatāmos juvelierizstrādājumus būs iespēja arī iegādāties. Izstāde būs atvērta trīs dienas no 12. oktobra līdz 14. oktobrim.

13.oktobrī pulksten 19.00 Lielajā Ģildē (Amatu iela 6, Rīga) ar koncertu uzstāsies gruzīnu ansamblis "Shvidkatsa". Tas ir viens no slavenākajiem gruzīnu polifoniskās dziedāšanas ansambļiem, kas ir atzinīgi novērtēts gan Gruzijā, gan arī ārpus valsts robežām. Pēdējo 10 gadu laikā ansamblis ir regulāri piedalījies Visas Gruzijas Katolikosa Patriarha Viņa Svētības Iļjas II dievkalpojumos. Ansamblis uzstājas arī ievērojamos Tbilisi domes un Gruzijas parlamenta pasākumos. "Shvidkatsa" uzstājās zvaigžņotajam futbola kluba "Barcelona" sastāvam, kad UEFA Superkausa fināla laikā Tbilisi komanda tikās ar Gruzijas premjerministru Irakli Garibashvili. Kopš 2015.gada sākuma ansamblis piedalās arī slavenās gruzīnu dziedātājas Nino Katamadzes koncerttūrē. Ansamblis ir sniedzis koncertu arī Londonā, kāpjot uz skatuves kopā ar gruzīnu izcelsmes britu dziedātāju Keti Melua. Kopš 2002. gada "Shvidkatsa" ir snieguši septiņus iespaidīgus sološovus Gruzijā, kā arī var lepoties ar tādiem izciliem skatuves partneriem kā gruzīnu mūziķi Nani Bregvadze, Tamara Gverciteli, Nino Katamadze, Vakhtang Kikabidze, Paata Burchuladze un citiem. Rīgas koncertprogrammā ansamblis dziedās tradicionālās gruzīnu folkdziesmas, kanoniskos reliģiskos dziedājumus, estrādes dziesmas, kā arī dziesmas no gruzīnu kinofilmām. Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties "Biļešu Serviss" kasēs un www.bilesuserviss.lv.

14.oktobrī Gruzijas vēstniecība organizē gruzīnu virtuves meistarklasi lūgtajiem viesiem, kurā būs iespējams iepazīt populārāko gruzīnu ēdienu pagatavošanas tehniku. Gruzīnu virtuve nav tikai pārtika, tā ir neatņemama gruzīnu kultūras sastāvdaļa, kas neatstāj vienaldzīgus ne gruzīnus, ne Gruzijas viesus.

Tbilisi dienu Rīgā ģenerālsponsors ir Gruzijas minerālūdens "Borjomi". Sponsori un atbalstītāji: Gruzijas Ārlietu ministrija, Tbilisi domes kultūras centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Rīgas Dome, Lielā Ģilde, "OlainFarm", "Airbaltic", restorāns "Locale", aģentūra "Artist", aģentūra "Happy Nation", SIA "ITA Consultant", galerija "Mākslas Banka".

Materiāls tapis sadarbībā ar Gruzijas vēstniecību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!