Foto: F64

Tā kā šo sestdien Siguldā notiks lielākais un tradīcijām bagātākais tautas velopasākums - Vienības brauciens, Turismagids.lv iesaka nesteigties uzreiz pēc finiša prom, bet apskatīt un izbaudīt pilsētas atpūtas iespējas. Turklāt, ja jau līdzi būs velosipēds, kāpēc gan neapbraukāt arī tuvējo apkaimi?



Foto: F64

Kad apmeklēt?

Lai arī Siguldas apskati ierasts ieplānot tad, kad lapas krāsojas zeltainas, vai uzsnidzis mīksts sniegs un kalni beidzot ir slēpojami, arī septembra sākumā pilsēta piedāvā daudz interesantu aktīvas atpūtas iespēju, turklāt rokas vēl nesalst un tūristu ir mazāk.

Nokļūšana

Foto: F64

Apskates vietas

Foto: Publicitātes foto

Interesants maršruts Siguldas apkaimē

Allažu alas


Foto: F64

Interesants pārgājiena vai riteņbraukšanas maršruts ir arī Allažu apkārtnes dabas un kultūras pieminekļi, t.sk., īpaši aizsargājami dabas objekti un alas.

Siguldas Tūrisma informācijas centrs iesaka šādu maršrutu: Stīveru baznīca – Mežmuižas (Kaļķugravas) avoti – Černausku dižozols – Černausku dižakmens – Ezernieku karsta kritenes - kazkopības saimniecība "Lielgrodes".

Pāris kilometru attālumā no Siguldas ceļa labajā pusē slejas Allažu jeb Stīveru baznīca, kas būvēta pavisam nesen – 1926. gadā. Tā valdzina ar savu vienkāršību, koka interjeru un daudzveidīgo vēsturi, kuru var iepazīt uz informācijas stenda atrodamajā aprakstā. Allažu dabas takas saista ar to neskarto dabu, mieru un skaņām. Kaļķugravas jeb Mežmuižas avotu skaits atkarībā no nokrišņu daudzuma svārstās no 3 – 14 avotiem, kas tek pa akmeņainu nogāzi un satek dzirnavu dīķī, kura ūdens ir tik dzidrs, ka redzami gan ūdens augi, gan zivis.

Allažu dabas takās atrodams Černausku dižozols, kura diametrs ir septiņi metri, kā arī Černausku dižakmens, kas agrākos laikos kalpojis kā ziedojumu vieta dieviem.

Īpaši interesants un nedaudz mistisks objekts ir Ezernieku karsta kritenes, kas ir ezers, kurš reizi piecos gados pazūd un pēc laika atkal parādās. Klusums, daba un iespējams gardākās mellenes būs atrodamas ezera krastos.

Pētnieku uzmanību nelielais ezeriņš piesaistīja jau 2013.gada rudenī. 2014.gada sākumā tā ūdens līmenis bija pazeminājies vēl vairāk, bet tagad tas jau gandrīz pilnīgi pazudis. To mēdz dēvēt arī par "ūdensrijēju".

Turpat ir arī kazkopības saimniecībaa "Lielgrodes", kuru saimnieks laipni uzņem viesus un pastāsta par kazu siera pagatavošanas un garšas noslēpumiem, uzaicina uz sieru degustāciju, kuru turpat var arī iegādāties. Apmeklējums gan iepriekš jāpiesaka pa tālruni 26552109 vai 27821197.

Nakšņošana

Siguldas pilsētā ir astoņas dažādu kategoriju un cenu viesnīcas, tostarp viena SPA viesnīca. Klusākai un relaksētākai atpūtai var izvēlēties kādu no viesu namiem. Lielākā daļa viesu namu aprīkoti ar atpūtas kompleksu, pirti vai saunu. Savukārt izbaudīt mieru un klusumu iespējams mājīgā brīvdienu namā.

Siguldā ir arī jauniešu viesnīca, kas vienlaikus var uzņemt līdz pat 100 personām.
Tāpat iespējams izīrēt divistabu apartamentus ar balkonu, plašu guļamistabu, viesistabu, virtuvi, vannas istabu. Līdzās apartamentiem ir stāvvieta.

Gaujas upes abos krastos izvietoti kempingi ar telts vietām. Siguldas centrā tiek izīrētas arī privātmājas.

Vairāk informācijas Siguldas Tūrisma informācijas centra mājaslapā www.tourism.sigulda.lv sadaļā "Nakšņošana".

Kur paēst?

Foto: F64

Siguldā un tās apkaimē ir daudz jauku vietu, kur paēst un vienlaikus izbaudīt arī skaistu skatu. Interesanti ir ne tikai restorānu piedāvājumi, bet arī to nosaukumi – Aparjods, Kropotkins, Re:restaurant, krodziņš Bucefāls, Ņamma, Eklērs, Mr. Biskvīts un citi.

Lai atrastu piemērotu vietu, kur ieturēt maltīti, ieskatieties Siguldas tūrisma mājaslapā sadaļā ēdināšana. 

Informācija


Foto: F64

Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs

Adrese: Ausekļa iela 6, Sigulda
Tālrunis: 67971335
e-pasts: info@sigulda.lv

www.tourism.sigulda.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!