Veļičkas (Wieliczka) sāls raktuves Polijā darbojas jau kopš 13. gadsimta, piešķirot teicienam "Ej iesālīties!" pavisam citu nozīmi (iznākot no tām sāļas ir ne tikai lūpas) un gadsimtiem apgādājot ar vērtīgo garšvielu vareno valsti. Mūsdienās gan šajā vietā populārāks ir muzejs, nekā sāls ieguve – ik gadu vairāk nekā 1,2 miljoni ceļotāju apmeklē neparasti mirdzošo pazemes valstību.

Daudzi šo vietu dēvē par pasaules interesantākajām sāls raktuvēm, un tam ir pamats. Raktuves jau 1978. gadā iekļautas UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Vecajās sāls raktuvēs ir gan pazemes ezers, gan labjūtas un SPA komplekss, kurā, protams, goda vietā ir sāls, kas ir ne vien noderīgs kulinārijā, bet arī veselīgs kā kosmētikas un ārstniecības līdzeklis.

Raktuvēs apskatāmas neskaitāmas no šī materiāla veidotas skulptūras, katedrāle, kur pat svečturi ir no sāls, un daudz kas cits apbrīnas cienīgs un neparasts. Iemirdzoties gaismai raktuvju sienās, kas pat pēc visiem šiem gadsimtiem veidotas no neizsmeļamajām sāls rezervēm, visa apkārtne vizuļo neparasti spoži, radot maģisku atmosfēru.

Liela daļa skulptūru un sienās redzamo cilņu veidoti par Bībeles tēliem un tēmām. Īpaši iespaidīga ir Svētās Kingas (zināma arī kā svētā Kunegunda) kapela.

Vecajās raktuvēs iespējams doties arī īstā kalnraču piedzīvojumu ekskursijā "Veļičkas raktuvju noslēpumi" – ar lukturīti pie ķiveres un drosmes pilnu sirdi. Ceļojums sākas jau Veļičkas pilsētas centrā, bet tālāk ceļš ved pa šaurajām raktuvju ejām un citiem interesantiem objektiem. Šādā apakšzemes ceļojumā uzzināsiet gan par sāls ieguvi, gan ekipējumu, kāds nepieciešams raktuvju darbiniekiem rakšanai un drošībai. Lifts aizved pasaulē zem zemes, kur zīmes un skulptūras, kā arī leģendas stāsta par laikiem, kad Polijā valdīja vareni karaļi, kam piederēja milzu dārgumi. Tumšie Veļičkas pazemes kambari tā vien gaida, kad kāds tos atklās – spilgtajā lukturīša gaismā paveras plašās sāls klinšu velves ar neparastām skulptūrām, ko veidojusi gan daba, gan cilvēku rokas. Apkārtne šeit ir neparasta un iespaidīga – dziļajā kalnu klusumā dzirdami vien pašu gājēju soļi un čuksti. Tiem, kam piemīt klaustrofobija, gan šis piedzīvojums varētu nepatikt.

Pieejamas arī citas tematiskās ekskursijas – "Kalnraču ceļš", "Svētceļnieku maršruts", "Produkcijas tornis" un citas.

Padomi, ko ieteicams ņemiet vērā!


Raktuvēs tūristi kopumā var apskatīt 20 telpas. Svētās Kingas kapela ir pati skaistākā no tām.
Vidēji ilgai ekskursijai pa Krakovas sālsraktuvju muzeju būs nepieciešamas aptuveni trīs stundas.

Sālsraktuvju apmeklējums iespējams tikai gida pavadībā.

Ģērbieties silti – pazemē vienmēr valda temperatūra 14 līdz 16°C robežās.

Lai nokāptu raktuvēs un tās apskatītu, jāpieveic 800 pakāpieni (350 jau pašā sākumā, lai tikai nokļūtu pazemē), tādēļ apaujiet ērtus apavus.

Daži pazemes maršruta posmi piemērota arī ratiņkrēsliem un bērnu ratiņiem, tomēr, ja būs nepieciešama šāda ekskursija, ieteicams labāk iepriekš to pasūtīt.

Bērniem līdz četru gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Pieaugušajiem ieejas biļete no 2016. gada janvāra izmaksās 84 zlotus (aptuveni 20 eiro). Skolēniem un studentiem līdz 26 gadu vecumam, uzrādot apliecību, biļetēm tiek piemērotas atlaides.

Smēķēšana un atklātas liesmas dedzināšana raktuvēs ir stingri aizliegta.

Bagāžu iespējams atstāt slēgtā telpā tūrisma informācijas centrā.

Par fotografēšanas atļauju raktuvēs jāmaksā atsevišķi. To var izdarīt biļešu kasē.

Kā nokļūt Veļičkas sāls raktuvēs?

Krakovā no Rīgas iespējams nokļūt ar satiksmes autobusu, privāto auto vai, lidojot ar pārsēšanos, piemēram, Varšavā. Veļičkas sāls raktuves atrodas aptuveni 10 kilometru attālumā no skaistās Polijas kādreizējās galvaspilsētas Krakovas. Turp var nokļūt gan ar autobusu, gan vilcienu vai privāto auto, braucot par E40 šoseju.

Vairāk par raktuvēm lasiet mājaslapā: wieliczka-saltmine.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!