Svalbāras (Svalbard) arhipelāgs, dažkārt neprecīzi tiek saukts par Špicbergenu (Spitsbergen), kas ir tikai arhipelāga lielākā sala. Tā ir pasaulē vistālākā uz ziemeļiem esošā cilvēku apdzīvotā vieta, kurā šobrīd valda baltās naktis.

Svalbāra ir Norvēģijas teritorija Arktikā, kam ir speciāls starptautisks statuss. Lielāko daļu no šī arhipelāga aizņem Špicbergenas sala, uz kuras atrodas visas arhipelāga apdzīvotās vietas, ja neskaita meteoroloģiskās stacijas Hopenas un Lāču salās.

Šī saltā sala apdzīvota jau kopš 17. gadsimta, un lielākoties tur mītošie gadsimtiem nodarbojušies at vaļu medībām. Mūsdienās šis rūpals vairs netiek tik plaši pielietots un salas iedzīvotāji lielākoties nodarbināti ogļu raktuvēs vai zvejniecībā (salās meklēta arī nafta, bet to gan nav atraduši). Akmeņogļu iegūšana turpinās arī Svalbāras krievu pilsētā Barencburgā. Tāpat lielu salas ienākumu daļu nodrošina arī tūrisms, jo šo neparasto vietu grib redzēt daudzi. 

Šajā salā ir neskaitāmas aktivitātes, ko izbaudīt visa gada garuma. Īpaši iecienītas ir ekspedīcijas ar kajakiem, kājām, suņu pajūgiem, slēpēm, ziemeļu zirdziņu mugurā, braucot ar sniega motocikliem vai mašīnām. Tomēr galvenais ir šo pārgājienu un pārbraucienu mērķis – redzēt neskarto un nekur citur nesastopamo nepieradināto dabu un ainavas. Tāpat elpu aizraujošas ir ledus alas un ledāji, ko te var apskatīt visā krāšņumā visa gada garumā. Šī ir arī īstā vieta, kurp braukt, ja vēlaties redzēt polārlāčus, ziemeļbriežus, roņus vai vaļus. Tomēr tam ir arī ēnas puse - salas viesiem, dodoties ārpus pilsētas, jāņem līdzi ierocis pašaizsardzībai vai arī salas izpēte jāveic gida pavadībā. 

Lai arī izklausās, ka šī ir īsta pasaules mala (kā tas faktiski arī ir), Svalbāra ir ļoti attīstīta, un tur ikviens var izbaudīt norvēģu komfortablo infrastruktūru un visu nepieciešamo ceļotājiem – autonomu, pieejams sabiedriskais transports, ekskursijas, kas gida pavadībā piedāvā izbaudīt Arktikas brīnumus. 

Brīnišķīgi ir Larsa un Longjēra ledāji, Troļļu kalns un ledus alas. Esot šajā zemes malā, noteikti jānogaršo vaļa, ziemeļbrieža vai roņa steiks.

Pasaules tālākais apdzīvotais ziemeļu punkts ir arī vieta, kur izbaudīt baltās naktis, ziemeļblāzmu un citus ziemeļu brīnumus. Polārā nakts tur sākas decembrī un beidzas februārī, kad bieži redzami brīnišķīgie kāvi. Savukārt vasaras laikā gandrīz nesatumst, un arī tas ir īpašs piedzīvojums.

Šīs teritorijas ir arī ļoti populārs dabas pētnieku gala mērķis un turp dodas zinātnieki no visas pasaules.

Kā tur nokļūt?

No sākuma jālido uz Norvēģijas galvaspilsētu Oslo. Savukārt no Oslo ir tiešie lidojumi uz Svalbāru. Ziemā lidojumi notiek trīs reizes nedēļā, vasarā biežāk. Lidostā pieejami autobusi, kas aizved ceļotājus tieši uz viņu apmešanās vietām visā salā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no placestoseeinyourlifetime.com un visitnorway.com.

wordpress

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!