Leipciga ir viena no skaistākajām Vācijas pilsētām – tā ir universitātes pilsēta ar brīnišķīgām celtnēm un vēsturisku šarmu, bet pirms Ziemassvētkiem tā pārvēršas krāšņā tirdziņā, kas smaržo pēc karstvīna, desiņām un ēdamajiem kasteņiem. Jāpiebilst, ka tieši ar gadatirgu Leipciga ir slavena jau kopš viduslaikiem.

Kādēļ uz Leipcigu braukt tieši tagad?


Novembrī visā Vācijā notiks svinības par godu Berlīnes mūra krišanas 25. gadadienai. Šajā laikā cilvēki visā Vācijā klusībā pateiksies Leipcigai. Tieši šajā Austrumvācijas pilsētā aizsākās protesti pret valdošo komunisma iekārtu, raksta The Telegraph.

Tas, kas sākās ar dažiem drosmīgiem cilvēkiem, kuri nebaidījās tikt arestēti, drīz vien pārvērtās par 70 tūkstošu cilvēku protesta gājienu sveču gaismā. Šī "liesma" drīz izplatījās arī citās pilsētās, un tas beidzās ar pazīstamajiem kadriem, kuros brīvību atguvušie iedzīvotāji nojauc Berlīnes mūri. Leipciga ar tās bruģēto centrālo laukumu, kam apkārt paceļas renesanses laika ēkas un vijas līkumotas pasāžas, vienmēr bijusi tūristu iecienīta pilsēta – pat tumšajos komunisma laikos. Pilsētai ir ļoti bagāts kultūras mantojums, jo šeit dzīvojušas tādas ievērojamas personības kā komponisti Fēlikss Mendelsons, Edvards Grīgs, Roberts Šūmanis, Johans Sebastians Bahs un Rihards Vāgners, kā arī vācu dižākais dzejnieks Johans Volfgangs Gēte un filozofiskās domas meistars Frīdrihs Nīče, turklāt Leipciga var lepoties arī ar pasaulē senāko pilsētas orķestri "Gewandhaus", kas joprojām darbojas, kā arī visas Vācijas nacionālo bibliotēku un vienu no vecākajām Universitātēm. 

Kopš 1989. gada pilsētas izskats ir ievērojami mainījies, un, notraušot Padomju laika pelnus, skatam atkal atklājās krāšņas 18. un 19. gadsimtā celtas ēkas. Tajā pašā laikā šeit saglabātas arī liecības par to pagātnes posmu, ko daudzi varbūt labprātāk aizmirstu. Līkumojot pa Leipcigas ieliņām un ik pa brīdim iegriežoties kādā mājīgā kafeinīcā, ikviens var šķērsot nu jau neredzamo, Aukstā kara nosprausto robežu starp austrumiem un rietumiem.

Plānojot braucienu uz Leipcigu, ir vērts atcerēties, ka, sākot ar 24. novembri, tās centrs pārvērtīsies par Ziemassvētku pasaku valstību ar neskaitāmām tirgotāju būdiņām, atrakcijām bērniem, kafejnīcām, kas čum un mudž no smaidīgiem cilvēkiem, kas meklē dāvanas saviem mīļajiem vai vienkārši atpūšas. Tā tas turpināsies visu Adventes laiku, bet pēc Ziemassvētku brīvdienām pilsētas lielveikalos sāksies gada lielākā atlaižu sezona.

Savukārt 2015. gadā Leipciga svinēs savu tūkstošgadi n tam par godu notiks neskaitāmi interesanti pasākumi.

Kā nokļūt Leipcigā?

Uz Leipcigu no Rīgas nav tiešo lidojumu, tāpēc visvienkāršāk ir lidot uz Berlīni vai Frankfurti pie Mainas un tālāk doties ar vilcienu, kas ir Vācijas ērtākais un ātrākais pārvietošanās līdzeklis (ja internetā iegādājās biļetes, visizdevīgāk tās pirkt kopā vairākiem ceļotājiem – tā būs daudz lētāk). No Berlīnes centrālās dzelzceļa stacijas brauciens līdz Leipcigai aizņem 70 minūtes ar
"Deutsche Bahn" vilcienu
. Aptuveni tikpat ilgs ceļš ir no Frankfurtes. Protams, iespējams lidot arī ar pārsēšanos, piemēram, caur Londonu, lidojot no Stanstdas lidostas.

Leipcigā no Rīgas var nokļūt arī ar starpvalstu autobusu vai privāto auto.

Kur Leipciga nakšņot?

Greznai atpūtai

Milzīgā, cēlā "Fuerstenhof" viesnīca celta neoklasicisma stilā, un tajā atrodamas lielas, krāšņi rotātas istabas un atpūtas telpa. Pagrabstāvā atrodas SPA, kas iekārtots, lai atgādinātu pazemes alu, kā arī milzīgs baseins. Divvietīgs numuriņš un brokastis diviem cilvēkiem tur izmaksās sākot no 180 eiro.

Vidējas izmaksas
"Arcona Living Bach14" viesnīca ar skatu uz Sv. Tomasa baznīcu, kur Johans Sebastians Bahs 27 gadus vadīja zēnu kori, ir skaista. Viesnīcas numuriņu dizainā iekļauti Baha skaņdarbi – to nošu raksts atrodams uz tapetēm vai gultu rāmjos, turklāt dažās istabās ir atsegtas sijas, kas rada autentiskuma iespaidu. Divvietīgs numuriņš ar brokastīm izmaksās sākot no 109 eiro.

"Galerie Hotel Leipziger Hof" viesnīca ir gaumīgi iekārtota, un kļuvusi par vienu no Leipcigas populārākajām mākslas galerijām. Visos mājīgajos numuriņos ir vietējo vai ārzemju mākslinieku darbi, un viesnīcai ir arī kluss pagalms, kur nesteidzīgi baudīt vakariņas vai malkot kādu dzērienu. No pilsētas centra viesnīcā var nokļūt, braucot ar 3. vai 8. tramvaju. Divvietīgs numuriņš ar brokastīm sākot no 86,00 eiro.

Budžeta risinājums
Airbnb vietnē iespējams atrast visdažādākos brīvdienu dzīvokļu un istabu piedāvājumus jebkurai gaumei. Istabas cena sākot no 20 eiro.

Ierodoties pilsētā

Pirmajā vakarā, lai izbaudītu pilsētas gaisotni un iejustos tajā, dodieties pastaigā pa centru.

Plkst. 17.00 var iegriezties Sv. Nikolaja baznīcā, kas bija Austrumvācijas revolūcijas epicentrā. Šeit lūgšanas par mieru, kas joprojām turpinās katru pirmdienu piecos pēcpusdienā, pārvētās par protestu pret VDR valdību, padarot šo baznīcu par nozīmīgu atbalsta punktu Leipcigas iedzīvotājiem.

Bet pēc plkst. 20.00 var doties uz restorānā "Auerbachs Keller" iespējams izbaudīt īsta vācu alus krodziņa jeb kneipe gaisotni, taču ar "odziņu" – šī vieta iedvesmojusi vairākas ainas Gētes traģēdijā "Fausts", un gleznojumi no šīs lugas rotā aluspagraba sienas un griestus.

Pirmā diena

Apmeklējiet
"Runde Ecke"
muzeju, kas agrāk bija VDR slepenpolicijas galvenā mītne. Šajā ēkā kādreiz darbojušies 1500 spiegi, kas noklausījušies Leipcigas iedzīvotāju sarunas. Muzejs ir īsts templis spiegošanai - tajā apskatāms milzīgs skaits novērošanas kameru, kā arī plašs mākslīgu degunu un parūku klāsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!