Foto: Shutterstock

Vairāk nekā tūkstoš kilometrus garā Luāras upe ir garākā Francijā un tikpat franciska, cik Daugava ir latviska. No Nates līdz Orleānai Luāras upes ielejai ir daudz brīnišķīgu apskates vietu - pilis, ainavas un brīnišķīgas Francijas mazpilsētas ar rāmu šarmu. Šī ir arī pašu francūžu iecienītākā upe – pateicoties tās šķērsoto reģionu dabiskajam skaistumam, un tam, cik ļoti tā ir ietekmējusi franču kultūru un identitāti.

Daudzās Luāras ielejas pilis ir sekmējušas šīs vietas romantikas slavu, padarot teritoriju no Orleānas līdz Anžē par nostāstiem bagātāko un apmeklētāko visā Francijā, raksta The Guardian.
Foto: Shutterstock

Luāras ielejas pilis ir greznas un svarīgas reģiona vēstures liecinieces. Viduslaikos nocietinās augstdzimušo rezidences bija pilsētu un ciemu centrālās ēkas. Simtgadu kara laikā Luāras ieleja bija frontes līnija, tādēļ daudzas pilis tika pārveidotas par cietokšņiem. Kad 15. gadsimta vidū iestājās pamiers, cietokšņi tika pārveidoti par aristokrātijas atpūtas namiem.

Papildus pilīm un neatkārtojamajai ainavai, upes ielejā atrodamas arī vairākas rosīgas pilsētas, katra ar savu šarmu un pievilcību – no Nates, plaukstoša kultūras centra, rietumos līdz ielejas galvenajai pilsētai Tūrai ar tās senajām katedrālēm, kā arī Anžē ar tās naksnīgajām izklaidēm.

Galējie 500 Luāras ielejas kilometri ietver vienu no Francijas lieliskajiem vīna reģioniem, kurā tiek ražots Dionīsa dzēriens, kas pazīstams visā pasaule. Luāras ieleja bieži tiek dēvēta par Francijas dārzu, jo tajā audzē nepārspējamas kvalitātes pārtikas produktus, kuri tiek izmantoti Parīzes labākajos restorānos. Vairums ielejas pilsētu var lepoties ar bagātīgiem tirgus laukumiem (ir vērts apmeklēt Tūras tirgu), kuros atrodams pilnīgi viss – sākot ar dažādiem gaļas izstrādājumiem un beidzot ar eksotiskiem sieriem. Vērts nobaudīt, piemēram, "Sainte Maure de Touraine", nedaudz specifisku, bet ļoti iecienītu kazas sieru.
Foto: Shutterstock
Par "vārtiem" šim reģionam kalpo Nate un Tūra, kurās atrodas starptautiskās lidostas. Tāpat turp var nokļūt, lidojot uz Vācijas pierobežas lidostām, piemēram, Frankfurtes Hāna lidostu un tālāk doties aizraujošā ceļojumā ar auto, kas noteikti ir ērtākais transporta veids, lai apceļotu reģionu. Taču arī riteņbraukšana ir lielisks pārvietošanās veids, jo "Loire a Velo" ir 800 kilometrus garš veloceliņš, kas stiepjas no Šēras reģiona līdz Saint-Brevin-les-Pins (netālu no Sentnazāras). Ir daudz ērti lietojamu viedtālruņu aplikāciju, kuras atvieglos ceļojuma plānošanu, un velosipēdu nomas ir viegli atrodamas vairumā Luāras reģiona pilsētu.
Foto: Shutterstock

Majestātiskās pilis jeb 'Chateaux'

Foto: Shutterstock

Piļu krāšņie dārzi

Foto: Shutterstock

Vīnu baudīšana

Foto: Shutterstock

Kur ieturēt maltīti un nakšņot Luāras ielejā

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!