Foto: Shutterstock

Alus un Škoda automašīnas - tās ir divas Čehijas pilsētas Pilzenes atpazīstamākās lietas. Tomēr nākamgad šī Bohēmijas centrālā pilsēta, pārņemot stafeti no Rīgas un Umeo, kļūs par vienu no trim Eiropas kultūras galvaspilsētām, un ne tikai tādēļ vērts to apmeklēt.

Pilzene ir viena no Čehijas industriālākajām pilsētām, tomēr tai ir arī sena vēsture un skaisti apskates objekti. Tās moto kā kultūras galvaspilsētai nākamgad būs "Open up" jeb "Atveries", un tieši tāda ir arī pati pilsēta - atvērta, radoša vieta, kurā sajaucas senais ar mūsdienīgo. Protams, kā it visur, arī Pilzenē var atrast ne pārāk glītas vietas, bet tajā ir arī ļoti daudz interesanta, ko izbaudīt, un paredzams, ka nākamajā gadā tiks piedāvāts plašs mākslas, mūzikas un citu kultūras pasākumu klāsts. Turklāt Pilzene atrodas tikai 90 kilometrus no Prāgas, tādēļ tur ērti nokļūt gan ar automašīnu, gan sabiedrisko transportu.

online.

Škoda ražotne Pilzenē izveidota jau 19. gadsimta vidū un kļuvusi par vienu no Čehijas ekonomikas dzinējspējiem, savukārt par Pilzenes alu visticamāk nevienam nav jāstāsta - šis zīmols atpazīstams visā pasaulē un tā ražotne ir viens no populārākajiem apskates objektiem. Tāpat interesanti, ka šajā pilsētā apskatāma ceturtā lielākā sinagoga pasaulē, bērniem patiks zinātnes centrā, bet vecākiem interesanti varētu šķist vecie transporta līdzekļi - tramvaji, trolejbusi un autobusi, kas vēl kursē pilsētas ielās un piešķir tai zināmu burvību.

Apskates vietas

Republikas laukums

Pilsētas dibināšanas laikā (ap 1295. gadu) šis laukums bija viens no lielākajiem pilsētu laukumiem Eiropā. Ar laiku tas pilnīgi pārveidots. Pašlaik tajā ievērojamākais apskates objekts ir trīs modernas strūklakas, kuru dizainu iedvesmojuši pilsētas ģerboņa tēli: eņģelis, kamielis un kurts. Republikas laukums ir galvenā brīvdabas kultūras pasākumu un festivālu norises vieta, tāpēc nākamgad tajā, visticamāk, notiks ļoti daudz interesantu pasākumu un tā atrašanās vietu der ielāgot. 

Foto: Shutterstock

Republikas laukums tiek izmantots arī kā dažādu tradicionālo tirdziņu norises vieta. Netālu atrodas arī pilsētas galvenie muzeji, mākslas galerijas un vēsturiskas piemiņas vietas, kā arī romantiskie pilsētas centra parki.

Republikas laukumu ieskauj vēsturiskas ēkas, kurās manāmi renesanses un baroka arhitektūras elementi.

Rātsnams 

Republikas laukumā atrodas arī rātsnams – īsts renesanses laikmeta dārgakmens, kas no uzbūvēšanas brīža līdz pat mūsdienām tas ir pildījis savas sākotnējās funkcijas. Ēkas fasādē attēlots pilsētas ģerbonis un Čehijas monarhi. 

Interesants apskates objekts ir rātsnamā novietotais pilsētas vēsturiskā centra modelis, kurš veidots attiecībā 1:200.

Mēra kolonna 

Pirms ieiešanas rātsnamā ir vērts apskatīt tā priekšā atrodamo pieminekli - mēra kolonnu, kuras galā novietota Pilzenes Madonna. Tai, protams, nav nekāda sakara ar pilsētas galvu, bet gan tīri praktiska nozīme - kolonnai vajadzēja pilsētu pasargāt no briesmīgās sērgas. 

Šī kolonna tika uzbūvēta 1681. gadā, jo tieši Pilzenē leģendām apvītais imperators Rudolfs II meklēja patvērumu no mēra.

Strūklakas 

Modernās strūklakas, kuras projektējis Ondrejs Cislers (Ondřej Císler), atrodas trīs Republikas laukuma stūros. Melnie ķīniešu granīta rezervuāri uzkrāj ūdeni, kas iztek no iepriekš minētajām strūklakām pilsētas ģerboņa simbolu formā. Interesanti, ka bronzas strūklakas apzeltītas ar īstu zeltu. Apzeltīšanai izmantotas septiņu veidu zelta plāksnītes, lai radītu gaismu spēles efektu.

Karaliskais nams

Laika posma no 1599. līdz 1600. gadam šo namu, kas atrodas blakus Pilzenes rātsnamam, apdzīvoja imperators Rūdolfs II, kurš ieradās pilsētā, glābjoties no mēra epidēmijas Prāgā. Šobrīd nama telpās atrodas tūristu informācijas centrs, kurā, ierodoties pilsētā, ikviens var saņemt daudz noderīgas informācijas, tostarp karti ar galvenajiem apskates objektiem (pieejams arī maršruts ģimenēm ar bērniem) un pasākumu kalendāru.

Sv. Bartolomeja katedrāle

Patiesi nozīmīga Pilzenes sastāvdaļa ir Sv. Bartolomeja Katedrāle, kuras būvniecība sākās līdz ar pilsētas dibināšanu un beidzās tikai 16. gadsimtā. Tās tornis ir augstākais baznīcas tornis visā Čehijas Republikā (102,6 metri) un skatu laukumā, kas atrodas 60 metru augstumā, var aplūkot pilsētas panorāmu. 

Interesanti, ka tikai salīdzinoši nesen,1993. gadā, pēc pāvesta Jāņa Pāvila II rīkojuma Pilzene kļuva par bīskapiju, un līdz ar to Sv. Bartolomeja baznīca kļuva par katedrāli. Katedrāles austrumu pusē atrodamās skulptūras attēlo Jēzu Kristu Olīvu kalnā, kuru sargā vairāki mazi eņģelīši. Ar šo gleznu saistās leģenda, ka viens no eņģeļiem spēj piepildīt pat slēptākās no cilvēku vēlmēm.

Alus darītava 

Foto: Shutterstock

"Pilsner Urquell Brewery" darītava, kurā tika radīts pasaulslavenais "Pilsner Urquell" alus, ir lielākā alus ražotne visā Čehijā. Nevar zināt, kas bija pirmais – alus vai pilsēta, bet skaidrs ir viens, ka Pilzenē alus tiek darīts jau kopš tās dibināšanas brīža. 

Slaveno "Pilsner Urquell" alus darītavu gan vēlāk izveidoja vairāku birģeru grupa, kurai bija piešķirtas tiesības darīt alu. 1842. gadā kādreizējā "Burgher's Brewery" alus darītavā Pilzenē tika radīts lager tipa alus un nepagāja ilgs laiks līdz šis alus kļuva pasaulslavens ar nosaukumu "Pilsner Urquell". Šis alus tiek eksportēts uz vairāk nekā 50 valstīm visā pasaulē.

Šī alus darītava ir viens no apmeklētākajiem tūristu apskates objektiem pilsētā, to ik gadu apmeklē vairāk nekā 250 tūkstoši tūristu no visām pasaules valstīm.

Vēsturiskie pazemes tuneļi

Alus darīšanas muzejs ir pazemes tuneļu maršruta sākumpunkts. Pazemes tuneļi veidojušies kopš pilsētas dibināšanas laika līdz pat 18. gadsimtam. Tie tika pakāpeniski savienoti ar divus līdz trīs stāvus augstiem pagrabiem. 

Šis gandrīz 20 kilometrus garais eju, pagrabu un aku labirints ir visai iespaidīgs, un tā apskatei noteikti jāieplāno ilgāks laiks, jo tā ir viena no garākajām šāda veida tuneļu sistēmām Centrāleiropā. Pagrabi un ejas kādreiz tika izmantoti ekonomisku un praktisku mērķu sasniegšanai – tajos tika uzglabāts ēdiens un alus mucas, kā arī ierīkotas darbnīcas. Vienā no pagrabiem mūsdienās aplūkojama viduslaiku grāmatu iespiedprese, kas kalpo kā atgādinājums tam, ka Pilzenē tika iespiestas Trojiešu hronikas – pirmā iespiestā grāmata Bohēmijā (Pilzenē 1468. gadā).

Vēl viens interesants tuneļu apskates objekts ir vecā ūdenstorņa pagrabs, kurā tūristi var aplūkot funkcionējošu ūdens dzirnavu modeli.

Pilsētas parki

Pilsētas parku loks līdzīgi kā Rīgas kanālmala izveidots vietā, kur kādreiz atradās pilsētas mūri, kas ieskāva pilsētas vēsturisko centru. Parku apmeklētāji var relaksēties un baudīt pilsētas atmosfēru. Parkā atrodami Pilzenes pilsētai svarīgu personu pieminekļi. Pateicoties parku un dārzu gredzena formai, tie atgādina zaļu kaklarotu ar kokiem, puķu dobēm un strūklakām. Zaļais parku kompleksa gredzens ir viens no iecienītākajiem apskates objektiem pilsētā.

Pilzenes zooloģiskais un botāniskais dārzs

Pilzenes zooloģiskais un botāniskais dārzs atrodas netālu no pilsētas centra, un ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm. Tur var izbaudīt gan skaistu ainavu, ko ieskauj ezeri un klintāji, gan apskatīt dendrāriju un iekoptu parku.

Zooloģiskajā dārzā aplūkojami vairāk nekā 1300 dažādu dzīvnieku sugu pārstāvji, tostarp, Indijas ziloņi un Rotšīlda žirafes, pērtiķi un lielie kaķi, kā arī otrais lielākais lāču miteklis Eiropā. Iespējams baudīt arī pastaigu pa dabas takām. 

Zooloģiskajā dārzā atrodas arī neliels botāniskais dārzs, kurā var apskatīt japāņu meditācijas dārzu un interesantu lauku sētu ar dzīvniekiem, ko bērni var droši paglaudīt.

"DinoPark" atraksciju parks

Foto: Publicitātes foto

Zooloģiskā parka teritorijā atrodas arī bērnu iecienītais DinoPark atrakciju parks, kurā aplūkojami kustīgi, skaņas izdodoši un iespaidīgi aizvēsturiskie reptiļi. Dinozauru modeļu apkārtne līdzinās tai, kādā dzīvoja to senie iedvesmas avoti. 

Dinozauru modeļus ik gadu nomaina citi, turklāt izklaides parkā tiek rādītas arī izglītojošas 3D filmas par Mezozoja ēru. Šajā paleontoloģiskajā rotaļu laukumā bērniem izdodas ne tikai jautras rotaļas, bet arī iespaidīgas fotogrāfijas.

Kur nakšņot un ieturēt maltīti?

Pilzene ir sena pilsēta ar daudziem krodziņiem un restorāniem, kuros, protams, piedāvā dažādu veidu alu un garšīgus čehu tradicionālos ēdienus. Tāpat netrūkst viesmīlīgu viesnīcu. Vairāk informācijas par nakšņošanas iespējām un to, kur ieturēt maltīti,
var atrast šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!