Valmiera, kas atrodas tikai 100 kilometru attālumā no Rīgas, šajā sezonā piedāvā gan jaunus, gan ceļotāju jau iemīļotus apskates un aktīvās atpūtas objektus – piemēram, dabas takas un lauku saimniecības, pasaku un skulptūru parkus, upes tramvaju, izbraucienu ar Štromberga BMX riteni vai mucu muzeju.

Viens no jaukākajiem un emocijas radošākajiem objektiem Valmierā pašlaik ir Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parks - 2,7 kilometrus gara taka, kuras pamats veidots no dažādiem materiāliem: oļiem, Valmieras stikla šķiedras zilajām stikla lodītēm, egļu un priežu čiekuriem, smiltīm, keramzīta gabaliņiem, mizu mulču un kastaņiem. Dabas taka ir papildināta ar dažādiem koordinācijas elementiem, piemēram, kokos iesietiem dēlīšiem, kāpnēm un laipām, kur savu līdzsvaru spēju var pārbaudīt ikviens parka apmeklētājs. Taku vasarā ieteicams veikt basām kājām, taču ziemā aicināti uzvilkt sniega kurpes. Pastaigas laikā paveras skaists skats uz Gaujas Stāvajiem krastiem.

Atgriežoties no pastaigas, interesenti var palutināt pēdas kāju vanniņās ar gadalaikam atbilstošām piedevām – pumpuriem, ziediem, lapām un ogām. 2015.gada vasarā parks tiks papildināts ar taku kokos. Par to vairāk lasiet šeit: "Sajūtu parkā Valmierā top taka kokos ar trošu nobraucieniem pār Gauju".

Grupu apmeklējums iepriekš jāpiesaka pa tālruni.

Adrese: Jāņa Daliņa iela 2, Valmiera
Tālrunis: +371 27879242
www.sajutuparks.lv

Vislabākais veids, kā iepazīt Valmieru, ir doties ekskursijā pa Valmieras centrālo ielu – upi Gauju! Dodoties izbraucienā ar Gaujas tramvaju, varēsiet redzēt pilsētu no cita skatupunkta.
Tramvajs kursē gar Valmieras skaistākajām apskates vietām posmā starp Kazu krācēm un Šaursliežu dzelzceļa tiltu. Tramvaju vada kapteinis, kurš vienlaikus ir arī lielisks stāstnieks un gids, un brauciena laikā iepazīstina pasažierus ar interesantiem un nedzirdētiem stāstiem, teikām un leģendām par Valmieru. Uz tramvaja var sarīkot arī jauku ballīti.

Adrese: Laivu piestātne, Pilskalna iela 5, Valmiera
Tālrunis: +371 27828221
ezi@ezi.lv
www.ezi.lv

Turpat kalnā pie ūdens tramvaja pieturas ir arī Valmieras muzejs, kurā apskatāmas pastāvīgās ekspozīcijas par Valmieru un tās novada vēsturi, kā arī mainīgas tematiskās izstādes. Muzejs piedāvā noklausīties lekcijas, un piedalīties dažādās izglītojošajās programmās, piemēram, "Bruņinieku skola. Viduslaiku sabiedrības noslēpumi", "Senie mūzikas instrumenti", "Katram savs krekls".

Īpaši piedāvājumi tiem, kuri gatavojas mīt gredzenus vai kristīties.

Visu gadu pieejams Valmieras muzeja skaistais Garšaugu dārzs, kur var apskatīt, kā aug dažādi kultūraugi, kā arī uzzināt to nosaukumus. Interesenti var piedalīties pasākumā "Ar zāļu tēju pusdienās", kur zemnieku saimniecības "Silkalni" saimniece pastāsta par augu labvēlīgo ietekmi uz veselību. Jūnijā Valmieras muzeja Garšaugu dārzā būs apskatāma peoniju un īrisu izstāde, savukārt vasaras noslēgumā varēs apskatīties tomātu un ābolu izstādi.

Adrese: Bruņinieku iela 3, Valmiera
Tālrunis: 64223620, 64224770
www.muzejs.valmiera.lv

Ko apskatīt Valmieras apkaimē?

Atpūtas komplekss "Avoti" piedāvā plašas atpūtas iespējas. Mazākie apmeklētāji var doties izzinošajā un izklaidējošajā dabas takā "Labirints-koka skola" vai izmēģināt gumijlēkšanas batutus "Sienāzis". Savukārt asāku izjūtu cienītāji var izlēkt ar katapultu un uzkāpt klinšu sienā.
Kompleksā atrodas arī BMX muzejs-slavas zāle, kur apskatāms arī Olimpiska čempiona Māra Štromberga BMX ritenis, ar ko, ja ir vēlēšanās, arī var doties izbraukumā. Pieejama arī BMX trase.

Adrese: "Avoti", Burtnieku novads
Tālrunis: +371 29499342
www.avoti.com

Foto: Publicitātes foto

"Valmiermuižas alus" ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kur alus tiek gatavots no augstākās kvalitātes izejvielām, ievērojot nesteidzīgas brūvēšanas principus. Interesenti var doties ekskursijā pa alus darītavu un piedalīties degustācijās.
Pēc ekskursijas var nobaudīt gardus ēdienus Valmiermuižas Alus virtuvē, doties izjādēs zirga mugurā pa Valmiermuižas pils parku vai tuvāko apkārtni, kā arī to iepazīt, iznomājot velosipēdu. Bērniem pieejams arī rotaļu laukums.

Atzīmējot saulgriežus, pie "Valmiermuižas alus" darītavas tie rīkoti tirdziņi "Ar Gardu Muti Valmiermuižā", savukārt dienas noslēgumā notiek svinības. Jūlijā "Valmiermuižas alus" dārzā norisinās dzīvās mūzikas vakari.

Adrese: Dzirnavu iela 2, Valmiermuiža, Burtnieku novads
Tālrunis: 20264269 (ekskursijas)
ciemos@valmiermuiza.lv
www.valmiermuiza.lv

Zemnieku saimniecība "Vildēni" ir vieta, kur gan lieli, gan mazi var apskatīt dažādus putnus un dzīvniekus - Ziemeļāfrikas melnos strausus, pīles, pāvus un vairāk nekā 20 šķirņu vistas un tītarus, kā arī Šetlandes ponijus, eksotiskos putnus kazas un dambriežus. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka pa tālruni.

Adrese: "Vildēni", Burtnieku novads
Tālrunis: 29126032

Ja esi Valmieras pusē, nevajadzētu slinkot, bet aizbraukt arī uz Beverīnas novadu, kur izvietoti divi koka skulptūru labirinti. Vienā no tiem izvietotas vairāk nekā 300 no koka veidotas skulptūras "ar pipariņu", bet otrs ir 730 metrus garš labirints bezbailīgajiem.

Ārpus parka atrodas batuti, šūpoles, spēles lieliem un maziem. Nakts piedāvājums nelielām ceļotāju grupām. Apmeklējums gan iepriekš jāpiesaka pa tālruni.

Adrese: "Arāji", Beverīnas novads
Tālrunis: 20383303
atputa_cempos@inbox.lv
koka-skulpturu-parks.mozello.lv

Savukārt, Dikļos viena no skaistākajām un interesantākajām vietām ir Vika pasaku parks, kur izveidotas pastaigu takas ar Vika pasaku varoņu koka figūrām, rotaļu laukums un piknika parks. Piedāvājumā ir arī ekskluzīvas ekskursijas paša rakstnieka Vika pavadībā.

Adrese: Dikļi, Kocēnu novads
Tālrunis: 64231933
www.vikaparks.dikli.lv

Protams, esot Dikļos, jāapskata arī slavenā Dikļu pils, kur var arī gardi paēst un pārnakšņot.

"Zirgaudzētavā Kocēni" apmeklētāji var apskatīt zirgu stalli, doties izjādēs vai vizināties ar pajūgu. Īpaši izveidotas piknika vietas maltītes ieturēšanai. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka pa tālruni.

Adrese: "Astras", Kocēnu novads
Tālrunis: 26405147
www.zirgaudzetavakoceni.lv

Interesanta un izzinoša vieta ir arī Dzīvesprieka akadēmijas "Nu, liela muiža!", kuras saimnieks parādīs, kā izgatavot ozolkoka mucas, kādas tās taisīja pirms 100 gadiem. Atraktīvākie apmeklētāji varēs arī paši izmēģināt savas prasmes mucas izgatavošanā.
Jāpiebilst, ka turpat apskatāms pārvietojamais pirts kuģis un nule atvērtais mucu muzejs.

Apmeklējumu iepriekš jāpiesaka pa tālruni.

Adrese: "Madaras", Vaidavas pagasts, Kocēnu novads
Tālrunis: 29268692
janis@muca.lv
www.muca.lv

Šķirnes trušu audzētava "Mežiņi" ir vieta, kas patiks gan lieliem, gan maziem. Šeit apskatāmi dažādu šķirņu truši, kā arī iespējams vērot dzijas vērpšanas paraugdemonstrējumus. Interesenti var iegādāties trušu vilnas un kažoka izstrādājumus. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka pa tālruni.

Adrese: "Mežiņi", Kocēnu novads
Tālrunis: 29198221

Kur paēst?


Kafejnīca
"Jauna Saule"
ir vieta, kur Valmierā var ieturēt gardu maltīti. Piedāvājumā dažāda veida pirmie ēdieni, otrie ēdieni un deserti. Maltīti var baudīt gan mājīgās iekštelpās, gan vasaras terasē. Īpaši bērniem izveidota bērnu istaba.
Adrese: Rīgas iela 10, Valmiera
Tālrunis: +371 28330657
www.jaunasaule.lv

http://wordpress-themes.org
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!