Foto: Publicitātes foto
Ja dzīvojat Rīgā un vēlaties brīvdienās izbraukt ārpus galvaspilsētas atpūsties, nebraucot nekur tālu, lai vakarā laikus būtu atpakaļ, bet varētu gan paelpot svaigu gaisu, gan redzēt kaut ko skaistu, paieties kādu gabaliņu kājām un pasēdēt jaukā krodziņā, jādodas uz Ķekavu. Tā atrodas tepat Rīgas pievārtē – tikai 20 kilometru attālumā no Rīgas – un pēdējā laikā ļoti piestrādāts, lai novadā būtu, ko redzēt un darīt.

Uz Ķekavu var aizbraukt gan ar privāto automašīnu, gan sabiedrisko transportu - turp ik pēc 15 - 20 minūtēm kursē autobuss.

Merķeļa mājvieta – Depkina muiža


Depkina jeb Rāmavas muiža ir viena no labāk saglabātajām Pārdaugavas muižiņu mājām. Te no 1808. gada līdz 1850. gadam dzīvoja publicists un rakstnieks Garlībs Merķelis, kura pazīstamākais darbs ir šausmīgais sava laika latviešu dzīves apstākļu atainojums "Latvieši, sevišķi Vidzemē, filozofiskā gadsimteņa beigās".

Mūsdienās redzamā muižas kungu māja ir pamatā klasicisma formās ieturēta divstāvu koka ēka ar augstiem bēniņiem. Ēku ieskauj skaists ainavu parks ar vairākām reto koku sugām un nelielu upīti. Pēc dažu autoru ziņām, pie muižas aug lielākais melnalksnis Latvijā, kura apkārtmērs ir 3,8 metri. Kādreizējo muižas piebraucamo ceļu rotā no ķieģeļiem mūrēti vārti. Muižas ēka restaurēta un rekonstruēta sadarbībā ar Zviedrijas Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Tagad šeit atrodas viesu nams un konferenču telpas.

Cēlā Doles baznīca


Jau 16. gadsimtā te atradusies baznīca, un vairākas koka celtnes nomainīja viena otru, līdz 1783. gadā par Doles muižas īpašnieka Voldemāra Antona Levīza of Menāra līdzekļiem tikusi uzcelta tagadējā baznīca, kas iesvētīta 1784. gadā. Noskaidrots, ka celtnes projekta autors ir Kristofs Hāberlands - vācbaltu arhitekts, Rīgas pilsētas būvmeistars, ne tikai vietējā klasicisma izcilākais pārstāvis, bet arī viens no lielākajiem arhitektiem vēsturisko stilu laikmetā vispār.

Doles – Ķekavas baznīca ir kļuvusi arī par zināmu Latvijas atdzimšanas simbolu. 1991. un 1992. gadā notika vērienīga baznīcas renovācija – kara laikā bojā gājusī torņa smaile atjaunota. Baznīcā atrodas brīnišķīga Augusta Annusa altārglezna "Kristus svētī bērnus" (1929. g.). Savukārt dievnama ziemeļu pusē iemūrēta lielgabala lode no Napoleona kara 1812. gadā. Baznīcai ir arī 15 metrus augsts skatu tornis, kurā var uzkāpt, paņemot līdzi speciālu skatu karti (pirmo tādu Latvijā!), binokli un kompasu, ko var dabūt pretī esošajā Tūrisma informācijas centrā. No augšas paveras skaists skats uz Ķekavu un tuvējo apkārtni - Daugavu, Rīgu, Salaspili.

Neparastā Katlakalna evaņģēliski luteriskā baznīca

Viena no īpatnējākajām un neparastākajām Rīgas baznīcām atrodama tieši Ķekavas novadā. Tas arī ir jau minētā Kristofa Hāberlanda devums baznīcu celtniecībā ir Rīgas pievārtē, kas tapis 1791. –1794. gadā. Miniatūrā veidā tajā atkārtota Romas Panteona ideja – tā ir apaļa būve, kas pārsegta ar kupolu. Baznīca būvēta klasiskās formās ar cilindrisku telpu un mūra kupola pārsegumu. Pie baznīcas apbedīts virsmācītājs, profesors Roberts Feldmanis, kurš ap baznīcu izveidojis dārzu ar vairāk nekā 320 koku un krūmu sugām, un dekoratīvām formām.

Šis ir viens no lielākajiem un vērtīgākajiem dendroloģiskajiem objektiem Latvijā, kur aug viena no bagātīgākajām citzemju kolekcijām Latvijā. Patlaban tuvojas nobeigumam vērienīgi baznīcas restaurācijas darbi.

Karikatūru muzejs

Doles Tautas nams ir bijušais Doles Saviesīgās biedrības nams. 17. gadsimta beigās pretī Sv. Annas Doles draudzes baznīcai tika uzcelts krogs, kuru 1907. gadā dibinātā Doles Saviesīgā biedrība pārbūvēja savām vajadzībām. Namu atklāja 1911. gadā.

Tagad šeit atrodas bibliotēka, skaista koncertzāle, Ķekavas novadpētniecības muzejs un Tūrisma informācijas centrs. Ķekavas novadpētniecības muzejs ir vienīgais muzejs Latvijā, kas popularizē karikatūru kā mākslas žanru un tur ik gadu 1. aprīlī notiek Joku diena. Tāpat muzejā ir interesanta pastāvīgā ekspozīcija, kur skatāmas neparastas karikatūras. Muzejs piedāvā skolēniem arī izglītojošas programmas, piemēram, "Dzīve pilskalnā", kur katrs var pamēģināt, ko tas nozīmē būt arheologam.

Aktīvā un izzinošā atpūta Ķekavas novadā

Foto: LETA


Medus nogaršošana, bišu glaudīšana un laimes poga Daugmales bišu Jāņa saimniecībā
Ķekavas novadā ir arī skaista vieta Likteņupes krastā – Daugmale, kur atrodams sens pilskalns ar skatu uz Rīgas HES. Daugmalē darbojas arī bišu Jāņa saimniecība, kur dravnieks apmeklētājiem labprāt stāsta par bišu dzīvi un izrāda to mājokli – stropu. Vasarā viņš ceļ ārā rāmīšus, vedina apskatīt bišu "šūpulīti", "ledusskapi" un "atpūtas krēslu". Te iespējams aplūkot saimes svarīgāko biti – prāvo, ar "Šveices krustu" iezīmēto māti, redzēt jaunās bites nākšanu pasaulē un izbaudīt īpašu sajūtu, pieskaroties ar roku zumošajam bišu rāmītim.

Kad bišu saimes dzīve apskatīta, jāizgaršo aptuveni 12 dažādu nokrāsu medus – liepu, viršu, meža aveņu, griķu un vēl daudzi citi. Par katru savs stāsts, katram sava garša un labums veselībai. Pa vidu medus degustēšanai ciemiņi var nogaršot veselīgo medus dzērienu. Bet, ja ir vēlme atklāt interesantas garšas, jādzer saimnieka paša brūvētais dzērveņu medus vīns.

Dravnieks arī aicina apmeklētājus praktiski darboties, liet vaska sveces pēc sentēvu metodes. Īstiem kārumniekiem jāmēģina pārvest mājās kaut mazu daļu no bišu dravas bagātībām – medu, bišu maizi jeb ambroziju (to dēvē arī par dievu ēdienu), ziedputekšņus, kā arī citus kārumus. Iespēja iepazīties ar keramikas darbnīcu un izveidot savu laimes pogu vai kādu podu, kā arī pārvest kā dāvanu mājiniekiem kādu no oriģinālajiem Pampāļu podiem ar purva saknēm.

Laivu noma "Jeņču laivas"


Līdzko ledus nokusis, upēs mutuļo ūdens un tās var iepazīt, sēžot laivā. To var izdarīt arī tepat netālu no Rīgas, izbraucot, piemēram, nesen attīrīto Misu vai līkumaino Ķekaviņu, vai arī doties ceļojumā pa Daugavas viļņiem, piemēram, uz noslēpumaino Nāves salu.

Misa pavasarī esot bagāta ūdeņiem, tāpēc viegli laivojama, bet sausā vasarā ūdens līmenis krītas. Tad šis posms būs īpaši piemērots tiem, kam patīk pārvarēt dažādas grūtības šķēršļus, jo upē var būt sakrituši koki, kas padarīs braucienu interesantāku. Vienlaikus šādā braucienā bez bažām varot doties iesācēji un ģimenes ar bērniem, arī pavisam maziem.

Kur paēst Ķekavā?

Krodziņš "Bamba Leo" Ķekavā


Bārs ir izveidots un iekārtots latviskā stilā ar mājīgu apmeklētāju zāli, banketu zāli un vasaras dārzu, kur ir arī spēļu laukums bērniem. Piedāvājumā ir dažādas uzkodas, zupas, salāti, pusdienu maltītes un saldie ēdieni. Iespējams iegādāties arī maltīti līdzņemšanai.

Krodziņš Kalnakrogs


Kalnakrogs ir viena no senākajām celtnēm novadā, kartēs atzīmēts jau 17. gadsimtā. Saukts arī par Bikšu un Stefkena krogu, atbilstoši īpašnieka vārdam. Jau 1878. gada janvārī krogā notikusi teātra izrāde, kurā izrādīti trīs viencēlieni: "Pūces spieģelis", "Lakstīgala un brāļa meita" un "Vienai jāprecas". Padomju gados kroga ēka izmantota mehāniskās darbnīcas vajadzībām kā rezerves daļu noliktava, pienotava, dzīvoklis. Pēc īpašuma tiesību atgūšanas 20. gadsimta beigās tajā iekārtots krodziņš ar senlaicīgu eksterjeru un interjeru. Šeit var ieturēt sātīgas maltītes un nobaudīt gardu kafiju.

Vairāk par Ķekavu varēs uzzinat arī "Balttour"

No 5. līdz 7. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks 23. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus "Balttour 2016", kurā tūrisma iespējas kopā ar citām Daugavas lejteces pašvaldībām prezentēs arī Ķekavas novads.

Ķekavas novads sniegs ieskatu laivošanas azartā mazajās upēs – Ķekaviņā un Misā. Varēs arī ielūkoties kultūrvēsturisko pērļu piedāvājumā – Katlakalna evaņģēliski luteriskā baznīca šobrīd piedzīvo fantastisku restaurāciju. Ikviens labirinta apmeklētājs varēs vairāk uzzināt par 22. maijā gaidāmo Ginesa rekorda pārspēšanas iespēju apkārt Nāves salai Daugavā.

Materiāls tapis sadarbībā ar Ķekavas novada Tūrisma informācijas centru.'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!