Jēkabpils ir Daugavas izauklēta pilsēta, kurā apvienojušās kādreiz divas atsevišķas pilsētas - Krustpils un Jēkabpils. Jēkabpils nosaukta Kurzemes hercoga Jēkaba vārdā, bet patiesie Jēkabpils dibinātāji ir krievu vecticībnieki, kas šeit 17. gadsimtā apmetās hercoga kroņa muižas zemē un pie Salas kroga nodibināja Slobodu.

Pašreizējā teritorija izveidota 1962. gadā, apvienojot Jēkabpili Daugavas kreisajā krastā ar Krustpili labajā krastā. Jēkabpils ir astotā lielākā Latvijas pilsēta. Tā atrodas novadu un ceļu krustcelēs - 143 kilometrus no Rīgas, Latvijas Dienvidaustrumu daļā.

Krustpils pils - Jēkabpils Vēstures muzejs


Adrese: Rīgas iela 216 b, Jēkabpils

Iebraucot Jēkabpilī, noteikti nepabrauksiet garām Krustpils pilij, kas kopš 13.gadsimta uzticīgi pārrauga Daugavas krastus. Krustpils pils kopā ar tai blakus esošo Krustpils luterāņu baznīcu veido Jēkabpilij raksturīgo Daugavas labā krasta siluetu.

Krustpils pili iespējams apskatīt gida vadībā. Individuālajiem apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas ar audiogidiem latviešu, krievu, angļu un vācu valodās. Tūristu grupām, ģimenēm, draugu kompānijām piedāvājam muzejā uzkavēties ilgāk un izgatavot īpašo Krustpils pils sveci, ziepes no dabīgiem materiāliem vai nobaudīt baronu fon Korfu iecienītākās siera šķirnes.

Pils viduslaiku pagrabos iespējams dzirdēt noslēpumainos Brūnās dāmas smieklus. Izstāžu zālē un vārtu tornī var aplūkot mākslas izstādes, no torņa skatu platformas vērot pilsētas panorāmu.

Vairāk informācijas muzeja mājaslapā www.jekabpilsmuzejs.lv.

Krustpils saliņa

Atrodas pretī Krustpils Kultūras namam 

Krustpils saliņa (vēsturiski – Ādamsona saliņa) kļuva par vienu no iecienītākajām pilsētnieku atpūtas vietām pēc tam, kad 20. gadsimta 50. gados tika uzcelta brīvdabas estrāde. No agra pavasara līdz pat vasaras norietam te notiek dažādi kultūras un izklaides pasākumi, kas pulcē tūkstošiem jēkabpiliešu un pilsētas viesu. 

Vasaras vidū jau par tradīciju kļuvuši Operas dienas Latvijas Nacionālā baleta brīvdabas izrādes Krustpils saliņā. 

Arī parastās darba dienās uz romantiskā tiltiņa, kas savieno salu ar Krustpils parku, pastāvīgi redzami gājēji, kas saliņā rimti izbauda tās unikālo atrašanās vietu. Te paveras brīnišķīgs skats uz Daugavas ieskauto pilsētas panorāmu, ūdens kluso sanēšanu papildina putnu balsis. Saliņā ikviens var smelties sev iedvesmu gan mierīgā un netraucētā atpūtā, gan mūsdienīgos un dinamiskos pasākumos. 2009. gadā tika uzsākta saliņas un brīvdabas estrādes rekonstrukcija, kas tika pabeigta un nodota ekspluatācijā 2010. gada jūlijā. Labiekārtota autostāvvieta, bērnu rotaļu laukums, kā arī rekonstruēts tilts. 

Uz saliņas lepni zaļo arī liepa, kas ir valsts nozīmes dižkoks. Te ir izveidoti arī atraktīvi vides objekti, kas sniedz iespēju iemūžināt sevi Jēkabpils pastkartēs.

"Sēļu sēta" - Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas filiāle

Adrese: Filozofu iela 6  (atvērta no 1. maija līdz 31. oktobrim) 

Daugavas kreisajā krastā izvietojusies Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļa "Sēļu sēta". Šeit pastāvīgajā ekspozīcijā apskatāmi vairāki Sēlijas novada tautas celtniecības pieminekļi – dzīvojamā ēka, klēts, dzirnavas, pirts u.c., kā arī sēļu zemnieka sadzīve un darba rīki.
"Sēļu sēta" ir iecienīts Jēkabpils pilsētas viesu tūrisma apskates objekts, klusa atpūtas vieta pilsētas iedzīvotājiem un sadziedāšanās, sadancošanās vieta dažādu Latvijas novadu folkloras kopu dalībniekiem.

Jēkabpils Vecpilsētas laukums

Laukums starp Pasta, katoļu, Brīvības ielu un Viestura ielām. 

Vecpilsētas laukums izveidojās 20. gadsimta sākumā. 2010.gadā laukums tika pārbūvēts. Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā ir atdzīvojusies vēsture. No gandrīz gadsimtu ilgām dzīlēm tajā ir atgriezusies sestdienas tirgus godība. Tas ir pilsētas centrālais laukums – senā ostas un tirgus laukuma teritorija. Te izvietojas norāžu stabs, aka un svari – atgādinājums par kādreizējo tirgus laukumu, kā arī pilsētas stāsts, ko veido no senām fotogrāfijām izkāpušie jēkabpilieši.

Jēkabpils simbols ir lūsis, kas redzams arī Jēkabpils ģerbonī. Sena leģenda vēsta, ka hercogs Jēkabs, tuvajos mežos medīdams, nošāvis lūsi. Par godu šim notikumam Slobodai pie Salas kroga tiek dāvātas pilsētas tiesības un dots vārds - Jakobštadt (tautā - Jēkabmiests) un tagad Jēkabpils.Lūša figūra savu vietu atradusi strūklakas malā, sperot soli pāri simboliskai upei Daugavai – strūklakai, kas met krāces mutuli. .

map-embed.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!